Analistul miliar Dan Grecu, la RRA: Ceea ce vedem la doi paşi de graniţele noastre ar trebui să ne îngrijoreze
Expertul a explicat în rubrica „Apel matinal” de la Radio România Actualități de ce nu mai este atrăgătoare o carieră militară în România.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 21 Martie 2024, 10:44 • Actualizat: 21 Martie 2024, 11:00
Generalul maior în rezervă Dan Grecu, expert și analist militar, şeful echipei naţionale la Comandamentul Central american pentru operaţiunile din Irak şi Afganistan, militar în misiunea ONU din Etiopia şi Eritrea, a vorbit, joi, 21 martie, la „Apel Matinal” de la Radio România Actualități despre absența serviciului militar obligatoriu în România și despre motivele pentru care puțini români mai sunt atrași de o carieră militară.
Conform generalului maior în rezervă, războiul ce se desfășoară de peste doi ani în Ucraina este o problemă din cauza căreia românii ar trebui să se îngrijoreze.
Motivele pentru care puțini români mai aleg o carieră militară
Expertul a explicat care sunt motivele pentru care puțini români mai aleg în prezent o carieră militară. Generalul maior în rezervă a subliniat faptul că au trecut aproape trei decenii în care militarii, chiar și cei de la vârful conducerii politice, au fost mai mult blamați decât apreciați.
De asemenea, expertul a explicat de ce hotărăsc să plece din armată oameni cu experiență. Generalul maior în rezervă a spus că în afară de dragostea de meserie și de adrenalina dată de sistemul militar, oamenii au nevoie și de resurse ca să trăiască.
„Atâta timp cât legislaţia, că aici e problema, legislaţia vizavi de om se schimbă de la o zi la alta, drepturi pe care la momentul încorporării, la momentul care a ales această meserie nu mai există la momentul în care părăseşte această meserie, la pensionare, este normal ca aceşti oameni să spună: până aici.”, a spus invitatul la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.
De asemenea, generalul maior în rezervă a atras atenția asupra faptului că soldații profesioniști sunt puși la baza scării de salarizare, alături de muncitorii necalificați, în contextul în care aceștia sunt puși în situația de a lucra cu echipamente care costă mii, zeci de mii, sute de mii, chiar milioane de euro.
Totuși, conform expertului, prima explicație a lipsei interesului pentru o carieră militară în prezent în România ar fi, din punctul lui de vedere, absența unei educații pentru securitate și apărare și a unei educații patriotice, de 20 - 30 de ani încoace.
Analistul militar, despre serviciul militar obligatoriu în România
Totodată, în cadrul interviului de la „Apel matinal”, analistul militar a atras atenția asupra faptului că de la renunțarea la serviciul militar obligatoriu pe timp de pace în România nu au fost găsite modalități prin care țara să își asigure o resursă umană pregătită în domeniul apărării. El a subliniat că pe timp de război, serviciul militar este obligatoriu.
„Resursă umană avem - oameni încă mai sunt în România, deşi este în declin, ca să spun aşa, în populaţie, fie prin emigraţie, fie datorită scăderii natalităţii, dar noi nu am găsit resursele să-i atragem şi nu putem să îi atragem atâta timp cât de la comandantul suprem al acestei ţări, a armatei acestei ţări, şi actualul şi precedentul n-am auzit decât faptul că armata este bună la cusut nasturi şi la cules porumb. Dacă de la vârful ierarhiei nu am avut această încredere și acest îndemn.
Dar eu vă spun, am şansa, fiind membru al Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă din România, să cunosc foarte mulţi tineri care au acceptat şi au semnat contracte cu Ministerul Apărării Naţionale pebtru a fi rezervişti voluntari şi vreau să îi felicit pentru decizie şi vreau să-i felicit pentru dedicaţie.
Chiar acum vreo două săptămâni am avut un seminar internaţional cu ei şi am fost impresionat de cât de interesaţi sunt să acumuleze cunoştinţe într-un domeniu care, până la urmă, nu este domeniul lor, pentru că toţi cei care sunt rezervişti voluntari în acest moment, indiferent de grad, practic indiferent de grupa, că sunt la soldaţi, gradaţi, la subofiţeri, maiştri sau la ofiţeri, sunt oameni o pregătire deosebită în viaţa civilă, care au înţeles...
Și mi-am dat seama că foarte mulţi, foarte mulţi din ei nu au ales această variantă neapărat pentru beneficiul financiar, ci au ales-o din din convingere.”, a mai spus invitatul.
Întrebat dacă mai poate fi introdus serviciul militar obligatoriu în România, analistul militar nu a răspuns afirmativ sau negativ, dar a precizat că de la renunțarea la acesta, în 2006, când țara era deja membră NATO, nu a fost gândită o formă complementară de pregătire în domeniul apărării. Totuși, invitatul RRA a precizat că România încă are o armată profesionistă.
„Populaţia trebuie să aibă aceste cunoştinţe care îi ajută şi în viaţa de zi cu zi, îi ajută şi în situaţii de urgenţă, îi ajută şi la cutremur, şi la inundaţii şi la ce doriţi dvs. Nu ne-am gândit la asta, noi întâi am tăiat şi după aia am început să spunem ce punem acolo.
Drept dovadă că deşi prin serviciul militar, ultimă încorporare în clasicul serviciul militar bazat pe conscripţie s-a făcut în 2006. Noi abia după nouă ani, în 2015 am dat legea privind serviciul militar voluntar şi abia în 2017, chiar la sfârşitul lui 2017, cred că era în noiembrie când prima serie de rezervişti voluntari au semnat contracte ca să vină. Aici este toată această problemă.
Danemarca, unde serviciul militar este obligatoriu, deci este obligatoriu prin lege, n-a încorporat niciodată de la al Doilea Război încoace. Marea Britanie unde conscripţia s-a aplicat doar de două ori: în Primul Război Mondial şi în al Doilea Război Mondial. Are pregătirea acestor oameni. Polonia, care este un stat apropiat de noi...”, a spus generalul maior în rezervă.
Expertul a mai spus că există legea privind pregătirea populației pentru apărare, dar aceasta se aplică sporadic. El a adăugat că lipsește o singură lege în România, pe care Parlamentul ar trebui să o adopte de urgență - legea privind aplicarea legii.
Citește și: Serviciul militar obligatoriu nu se va introduce | VIDEO