Bloomberg: România intenționează să îl propună pe președintele Iohannis pentru șefia NATO
Nominalizarea ar putea complica eforturile altor aliați de a-l instala pe actualul premier olandez în funcția de șef al Alianței.
Publicat: 22 Februarie 2024, 21:20 • Actualizat: 11 Martie 2024, 08:33
România a notificat ceilalți membri ai Alianței Nord-Atlantice că intenționează să îl propună pe președintele Klaus Iohannis candidat pentru funcția de secretar general al NATO, relatează Bloomberg, care citează oficiali europeni sub protecția anonimatului.
Nominalizarea ar putea complica eforturile altor aliați de a-l instala pe actualul premier olandez în funcția de șef al Alianței.
Cu sprijinul SUA, Regatului Unit și altor țări importante, Mark Rutte era văzut drept favorit pentru a prelua fotoliul deținut de Jens Stoltenberg, al cărui mandat expiră în octombrie.
Cu toate acestea, unii membri ai NATO de pe flancul estic al Alianței au ezitat să se ralieze acestui scenariu, insistând pentru o reprezentare mai mare a regiunii în funcțiile de conducere ale organizației.
Un purtător de cuvânt al lui Mark Rutte a declarat că va fi la latitudinea aliaților NATO să decidă asupra următorului secretar general și nu a oferit alte precizări.
NATO a refuzat să comenteze subiectul, iar Palatul Cotroceni nu a răspuns solicitărilor Bloomberg pentru o reacție oficială.
| Citește și: PSD și PNL au convenit să candideze împreună la europarlamentare, comasate cu alegerile locale
Doi oficiali americani au spus, sub protecția anonimatului, că președintele Joe Biden îi apreciază pe ambii candidați, dar că SUA și-a manifestat deja susținerea pentru Mark Rutte, după cum a relatat Politico.
Klaus Iohannis declarase, recent, că ar fi "inadmisibil" ca niciuna dintre funcțiile de top aflate în negociere anul acesta "să nu fie ocupată de cineva din Europa de Est", unde membrii NATO se simt "lăsați la o parte".
Șefii diplomațiilor din țările aliate se vor reuni la Bruxelles, la începutul lunii aprilie, pentru a sărbători cei 75 de ani ai Alianței.
Potrivit Bloomberg, rolul de secretar general al NATO va fi crucial în anii următori, în contextul îngrijorărilor tot mai mari în Europa cu privire la angajamentul SUA față de securitatea regiunii. Republicanii din Congres au blocat finanțarea pentru Ucraina, iar fostul președinte Donald Trump a dat de înțeles că, dacă se va întoarce la Casa Albă, nu va garanta prevederea potrivit căreia toți aliații vor apăra un membru atacat.
Pe măsură ce războiul Rusiei cu Ucraina se prelungește, viitorul șef al NATO va trebui să găsească un echilibru pentru a evita orice consecințe directe sau escaladare între alianță și Rusia și, totodată, să încurajeze aliații să mențină sprijinul militar și financiar pentru Ucraina, în condițiile în care opinia publică europeană reclamă costurile în creștere.
Guvernul de la București a sporit semnificativ cheltuielile sale pentru apărare în ultimii ani și a alocat până la 2,5% din Produsul Intern Brut pentru acest sector, depășind obiectivul NATO de a aloca Armatei 2% din PIB.
România deține în prezent funcția de secretar general adjunct prin Mircea Geoană.
Klaus Iohannis ar putea fi, de asemenea, un posibil candidat pentru a-l înlocui pe Charles Michel în funcția de președinte al Consiliului European, mai notează Bloomberg.