BUCUREȘTI: Opozantul rus Aleksei Navalnîi, omagiat în fața Ambasadei Rusiei
Disidentul a murit, vineri, în închisoarea din Siberia.
Publicat: 18 Februarie 2024, 15:10 • Actualizat: 18 Februarie 2024, 16:52
Zeci de persoane s-au adunat, duminică, în fața sediului ambasadei Rusiei la Bucureşti de pe şoseaua Kiseleff, la un eveniment de comemorare a opozantului Aleksei Navalnîi.
Disidentul a murit, vineri, în închisoarea din Siberia unde ispășea sentința de 19 ani primită pentru "extremism".
Participanții au depus flori, lumânări şi fotografii cu chipul lui Aleksei Navalnîi.
Potrivit Radio România Actualități, unul dintre cei aproape 20 de jandarmi prezenţi i-au reproşat europarlamentarului Vlad Gheorghe, cel care a organizat acţiunea de comemorare, că autorităţile locale nu au fost înştiinţate cu 48 de ore înainte ca adunarea publică să aibă loc.
Vineri, conducerea penitenciarului din Siberia a transmis că Alexei Navalnîi (47 de ani) s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și cunoștința, iar manevrele de resuscitare nu au dat rezultate.
Confirmarea a fost oferită de mama politicianului, care s-a deplasat la centrul detenție pentru a recupera trupul neînsuflețit al acestuia.
Președintele Vladimir Putin a fost informat despre deces şi aşteaptă raportul medico-legal, a transmis Kremlinul.
La unison, liderii occidentali au deplâns moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi.
"Astăzi, comunitatea internaţională a pierdut un luptător curajos pentru libertate şi drepturi. Cerem Rusiei să facă o anchetă transparentă şi cuprinzătoare, a scris preşedintele Klaus Iohannis pe X/Twitter.
Ministerul Afacerilor Externe de la București a condamnat încălcările repetate ale normelor de drept internaţional de către regimul din Federaţia Rusă şi reiterează importanţa respectării, fără întârziere, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului de către autorităţile ruse.
Timp de un deceniu, Alexei Navalnîi a fost relativ tolerat de Kremlin, fiind supus însă unor hărțuiri și perioade de detenție.
De-a lungul anilor, opozantul a reușit să mobilizeze zeci de mii de contestatari al lui Vladimir Putin. Investigațiile sale publicate pe platforma video YouTube despre cercurile de putere de la Kremlin au strâns milioane de vizualizări și au dezvăluit corupția de la cel mai înalt nivel.
În 2018, Alexei Navalnîi a fost împiedicat să candideze la prezidențiale.
În 2020, disidentul a fost otrăvit cu un agent neurotoxic, fiind tratat la o clinică în Germania.
La momentul revenirii în Rusia, în 2021, Alexei Navalnîi a fost încarcerat pe motiv că a încălcat termenii eliberării condiționate.
Moartea opozantul riscă să perturbe campania electorală pentru apropiatele alegeri prezidențiale, consideră unii analiști. Vladimir Putin va candida din nou. Scrutinul va avea loc pe 17 martie.
Regimul de la Kremlin a fost acuzat, în mai multe rânduri, de eliminarea contestatarilor.
În 2015, opozantul Boris Nemţov a fost asasinat. Anchetatorii au concluzionat atunci că atacul a fost minuţios planificat. Doi ani mai târziu, justiția a găsit vinovați de crimă 5 ceceni.
În timpul procesului, indivizii au admis că au acceptat să comită crima în schimbul sumei de 15 milioane de ruble. Identitatea persoanei care a comandat crima a rămas necunoscută.
Printre cei mai proeminenți contestatari ai lui Vladimir Putin, scriitoarea și jurnalista Anna Politkovskaia a fost asasinată, în octombrie 2006, în fața locuinței sale din Moscova.
Din 2022, Rusia este izolată pe scena internațională ca urmare a deciziei Moscovei de a invada Ucraina.