Călin Georgescu, într-un interviu pentru Mario Nawfal: Poliţia nu există, descoperim că judecătorii sunt marionete
"Voi depolitiza sistemul judiciar şi serviciile secrete", declară politicianul suveranist.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 19 Februarie 2025, 19:49 • Actualizat: 26 Februarie 2025, 11:37
Candidat la prezidențialele anulate din 2024, Călin Georgescu denunţă acţiunile Poliției împotriva echipei sale.
Politicianul suveranist i-a acordat un interviu lui Mario Nawfal, influencer care promovează conservatorismul și, totodată, un apropiat al miliardarului american Elon Musk.
🚨🇷🇴 INTERVIEW: RIGHTFUL* PRESIDENT SPEAKS OUT AS ROMANIA’S DEMOCRACY HANGS IN THE BALANCE
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) February 19, 2025
Romania’s Călin Georgescu stunned the establishment with a Trump-style upset.
The deep state panicked — And they erased the election overnight.
Now, authorities are trying to block him… https://t.co/QcHbqcDIiV pic.twitter.com/EpiPwK2idH
La începutul discuției, Călin Georgescu a fost întrebat despre descinderea polițiștilor la Radu Pally, şeful echipei sale de campanie.
"Da, au înnebunit, iar prin aceasta arătăm clar că nu există nicio democraţie, ceea ce este, categoric, un şoc", a opinat Călin Georgescu.
"Prin această situaţie, noi expunem corupţia, aceasta este ideea! Vreau să spun clar următorul lucru: au anulat alegerile. Turul doi al alegerilor a fost anulat ilegal şi neconstituţional”, a acuzat Călin Georgescu.
"Justiţia nu există, Poliţia nu există, descoperim că judecătorii sunt marionete ... Eu vă pot garanta că există un moment în care oamenii vor înţelege, iar eu voi face sigur acest lucru: voi depolitiza sistemul judiciar şi serviciile secrete, voi face acest lucru", a subliniat politicianul a cărui victorie surprinzătoare în primul tur al prezidențialelor din 2024 a dus la anularea scrutinului.
"Respingem și dezavuăm orice acuzație nefondată de politizare a actului profesional polițienesc. Activitățile sunt derulate în cadrul unui dosar penal, sub coordonarea unității de Parchet competente și cu respectarea cadrului legal în vigoare. Toate activitățile instituției noastre, în cadrul tuturor dosarelor penale, se efectuează sub coordonarea unităților de parchet și sub autoritatea procurorilor de caz, având drept scop aflarea adevărului”, a precizat Inspectoratului General al Poliției Române într-un comunicat citat de Agerpres.
Potrivit IGPR, activitatea de urmărire penală a Poliției judiciare are caracter nepublic și se desfășoară sub autoritatea unităților de Parchet competente, "șefii ierarhici ai polițiștilor neavând competență în a da dispoziții privind efectuarea actelor de urmărire penală".
În plus, polițiștii își desfășoară activitatea cu "profesionalism, imparțialitate, echidistanță și neutralitate politică", a conchis conducerea Poliției Române.
Context
Curtea Constituțională a luat decizia după desecretizarea unor documente ale Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care indicau o ingerință externă în procesul electoral și nereguli în finanțarea campaniei electorale a lui Călin Georgescu.
Votanții acestuia au protestat față de anularea alegerilor și au cerut organizarea turului secund.
Mercenarul Horațiu Potra, susținător al lui Călin Georgescu, și fratele acestuia, sunt cercetați într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani.
Zilele trecute, miliardarul american Elon Musk s-a pronunțat față de viitoarele prezidențialele din România.
Sfătuitorul președintelui SUA a distribuit pe X un anunț atribuit suveranistului Călin Georgescu, potrivit căruia acesta “va interzice întreaga rețea Soros din România”.
“România își merită propria suveranitate”, a notat Elon Musk.
Romania deserves its own sovereignty! 🇷🇴 https://t.co/CtRnABP2yO
— Elon Musk (@elonmusk) February 18, 2025
Agenția de știri Bloomberg a scris, miercuri, despre o presiune din partea administrației de la Washington ca autoritățile române să nu blocheze candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale, calificând-ul pe acesta drept „candidat de extremă dreaptă”.
În întâlniri private cu omologii români din ultimele zile, oficialii americani s-au concentrat aproape exclusiv pe vot, avertizându-i să nu blocheze campania lui Călin Georgescu, un admirator atât al lui Donald Trump, cât și al preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit unor persoane familiare cu discuţiile şi care au dorit să îşi păstreze anonimatul.
Efectele victoriei neaşteptate în primul tur şi decizia instanţei de a anula alegerile au devenit un prilej de unire pentru extrema dreaptă din Europa, a mai notat Bloomberg.
În timp ce autorităţile române se pregătesc pentru repetarea alegerilor în mai, vicepreşedintele american JD Vance a invocat această decizie, la recenta Conferință pentru Securitate de la Munchen, ca un exemplu în care puterea suprimă ascensiunea politică a grupurilor populiste.
Șeful CCR: Hotărârile Curții nu sunt îndreptate împotriva cuiva sau în favoarea vreunui candidat
Într-un recent interviu, președintele Curții Constituționale a vorbit despre motivele anulării alegerilor prezidențiale din 2024.
Potrivit lui Marian Enache, CCR are obligația și responsabilitatea de a veghea la respectarea procedurii de alegere a președintelui și să intervină “când constată că există un proces electoral viciat”, iar "CCR este singurul judecător electoral în cadrul procedurii de alegere a Președintelui României".
"Hotărârile Curții Constituționale nu sunt îndreptate împotriva cuiva sau în favoarea vreunui candidat, ele fiind adoptate în interpretarea și aplicarea Constituției", a subliniat Marian Enache.
Dacă apreciază că este procesul electoral este neconstituțional, Curtea are dreptul de a se sesiza din oficiu.
"Curtea nu poate pune la îndoială constatările factuale ale autorităților publice specializate care au avut incidență în procesul electoral, însă are competența să decidă dacă neregulile astfel constatate au avut gravitatea necesară care să impună anularea procesului electoral", a explicat Marian Enache pentru Juridice.ro.
“Faptul că nu au fost descoperiți cei care au cauzat acest prejudiciu și care, de regulă, acționează cu mijloace sofisticate, uneori greu perceptibile, nu înseamnă că prejudiciul nu există în obiectivitatea lui și, ca atare, trebuie ignorat sau subestimat. Or, Curtea a constatat exact acest lucru, și anume că a existat o prejudiciere a rezultatului alegerilor prin încălcări ale legilor”, a punctat șeful CCR.
"Dacă o curte constituțională poate valida și confirma rezultatele alegerilor, înseamnă că le și poate infirma, invalida sau anula. Această competență nu poate fi una formală, decorativă sau proclamativă, ea este una reală și efectivă, care poate fi exercitată în condițiile apariției unei situații excepționale care o declanșează. Din moment ce există o asemenea obligație constituțională concretizată și obiectivată în această competență, Curtea Constituțională nu poate, în mod invariabil, să se limiteze la confirmarea rezultatului alegerilor, indiferent de împrejurările excepționale care pot apărea și care sunt de natură să vicieze procedura electivă, ci trebuie să o exercite ca atare tocmai pentru împlinirea rolului și a funcției de control activ de constituționalitate stabilit de Constituție", a subliniat Marian Enache, amintind de o situație similară consemnată în Austria, în 2016.
În opinia sa, CCR nu trebuie să țină cont de “emoționalitatea” rezultată în urma unei decizii de anulare a alegerilor.
Marian Enache a fost întrebat despre raportul Comisiei de la Veneția, care arată că nu se poate lua o decizie de anulare a alegerilor doar în baza unor informații clasificate din partea serviciilor de informații. Potrivit lui, este “o confuzie indusă”, întrucât în cadrul Consiliului Suprem de Apătate a Țării, “pentru prima dată de la înființarea sa”, s-a luat decizia desecretizării acelor documente, astfel încât acestea să fie disponibile publicului larg.
Marian Enache a exclus posibilitatea reluării turului al doilea al alegerilor prezidențiale anulate: “Erata vizează doar îndreptarea unei erori materiale din cuprinsul unei hotărâri și nicidecum schimbarea sau modificarea soluției pronunțate. A susține posibilitatea unei asemenea erate constituie o eroare grosieră și o intoxicare a alegătorilor”.
Șeful CCR a comentat și amenințările candidatului suveranist Călin Georgescu, care a spus că judecătorii Curții Constituționale vor fi judecați pentru înaltă trădare: “Suntem pe vremurile lui Ivan cel Groaznic? (…) Asemenea manifestări, de «virilitate electorală», profund antidemocratice și periculoase, mâine vor fi îndreptate împotriva oricărui cetățean care va avea curajul să i se opună și să nu devină obligatoriu un adept al său”.
În legătură cu criticile vicepreședintelui SUA, exprimate la recenta Conferință pentru Securitate de la Munchen, președintele CCR a perceput mesajului lui JD Vance ca unul transmis pentru întreaga societate europeană, “în care se constată că democrația și statul de drept trebuie fortificate pentru apărarea cetățenilor”.
Marian Enache consideră că oficialul de la Casa Albă a invocat ideea de fragilitate în privința democrației, “idee pe care Curtea Constituțională tocmai a constatat-o în hotărârile sale”.
Candidat al coaliției PNL-PSD-UDMR la prezidențiale, Crin Antonescu a opinat că România trebuie să ofere toate explicațiile necesare, nu doar pentru că le-a cerut JD Vance, ci pentru electorat.
Citește și: "România înainte", alianța electorală care susține candidatura lui Crin Antonescu