Epidemie de rujeolă în România: Judeţul Mureş, pe primul loc la numărul de îmbolnăviri
Medicii de familie spun că întâmpină probleme mai ales cu vaccinarea copiilor din comunităţile de romi.
Publicat: 07 Decembrie 2023, 17:42 • Actualizat: 07 Decembrie 2023, 21:56
Cu peste 600 de cazuri de rujeolă confirmate, judeţul Mureş figurează pe primul loc în ţară la numărul de îmbolnăviri, aproape o treime din totalul la nivel naţional.
Potrivit Radio România Târgu Mureş, medicii de familie spun că întâmpină probleme de familie mai ales cu vaccinarea copiilor din comunităţile de romi, unde părinţii găsesc diferite scuze, chiar şi atunci când personalul medical se prezintă la domiciliile lor.
Ministrul Sănătăţii consideră că numărul mare de îmbolnăviri din ultima perioadă care a dus la declararea epidemiei este tocmai un efect al faptului că a scăzut semnificativ acoperirea vaccinală, adică procentul celor vaccinaţi:
"Vaccinurile sunt victima propriului succes. Prin vaccinare multe dintre bolile de care am auzit, dar nu le-am mai văzut, am auzit de difterie, eu personal n-am văzut niciun caz de difterie. Am auzit de poliomielită, nu am văzut niciun caz de poliomelită, am văzut, e adevărat, oameni care aveau sechele de poliomielită, adică consecințele infecției. Dar, toate aceste boli care aparent au dispărut se numesc în pericol de reemergență, adică de reapariție, pentru că, odată cu scăderea acoperirii vaccinale, există și posibilitatea reapariției acestor boli. Nu trebuie să lăsăm garda jos, pentru că orice caz ar apărea într-o țară, în cazul în care populația nu este vaccinată, poate să ducă la răspândirea bolii și nu ne dorim în niciun fel acest lucru. Gândiți-vă că avem la frontieră un război, acolo, în Ucraina sunt probleme cu siguranță legate de acoperirea vaccinală și trebuie să facem în așa fel încât copiii din România să fie protejați", a explicat Alexandru Rafila.
Rujeola, denumită popular pojar, este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar în aproximativ 30% din cazuri pot să apară complicații.
| Citește și: Dincolo de suferința fiecărui copil care se infectează, este și un risc de deces
Boala însă, poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă.
Radio România Actualități notează că, odată cu declararea epidemiei de rujeolă, autorităţile introduc o doză de vaccin suplimentar pentru copiii cu vârste între 9 şi 11 luni şi acordă o atenţie sporită pentru a recupera vaccinarea cu cele două doze standard ale copiilor care nu au făcut la un an şi la cinci ani serul cunoscut ca ROR împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei.
| Citește și: Aproape 2.000 de cazuri de rujeolă, de la începutul anului
Din opoziție, Uniunea Salvați România solicită Ministerului Sănătăţii să iniţieze de urgenţă o campanie de informare a părinţilor cu privire la importanţa vaccinării copiilor pentru a preveni epidemiile de rujeolă, oreion şi rubeolă.