FÂȘIA GAZA: Zeci de morți după un atac israelian
Atacul a vizat zona al-Mawasi, de lângă Khan Younis, pe care armata israeliană a desemnat-o ca zonă umanitară, îndemnând palestinienii să se adăpostească acolo.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 13 Iulie 2024, 17:30 • Actualizat: 13 Iulie 2024, 19:47
Regimul islamist din Fâșia Gaza a acuzat, sâmbătă, că cel puțin 71 de palestinieni au fost uciși într-un atac aerian israelian asupra unei zone desemnate ca fiind umanitară din enclavă, într-un atac despre care armata statului evreu susține că a vizat lideri ai mișcării Hamas.
Alte peste 289 de persoane au fost rănite.
Atacul a vizat zona al-Mawasi, de lângă Khan Younis, pe care armata israeliană a desemnat-o ca zonă umanitară, îndemnând palestinienii să se adăpostească acolo.
Un oficial militar israelian a declarat că nu știe nici câte persoane au murit în atac, nici dacă cei doi membri ai Hamas se numără printre victime.
Potrivit acestuia, atacul l-a vizat pe șeful aripii militare a Hamas, Mohammed Deif - o țintă principală pentru armata israeliană - și a avut loc într-o "zonă deschisă", unde nu erau "civili".
El a refuzat să spună dacă a fost în interiorul unei zone desemnate ca fiind sigură, dar a spus că liderii Hamas s-au "instalat cinic" într-o zonă civilă.
BBC Verify a analizat imagini ale consecințelor atacului, confirmând că acesta a avut loc într-o zonă arătată pe site-ul Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) ca fiind zonă umanitară.
Rafa Salama, comandantul Hamas pentru Khan Younis, a fost, de asemenea, vizat în atac, a spus oficialul, adăugând că "informații precise" au fost adunate înaintea "atacului precis".
Hamas a replicat că afirmația conform căreia liderii lor ar fi fost ținte este "falsă". "Nu este prima dată când Israelul susține că vizează lideri palestinieni, doar pentru a se dovedi ulterior că este fals," a transmis gruparea într-o declarație.
Un martor ocular din al-Mawasi a precizat pentru BBC că locul atacului arăta ca și cum ar fi fost lovit de un "cutremur", iar videoclipurile din zonă arată resturi fumegânde și victime însângerate, care sunt transportate pe tărgi.
Citește și: Israelul, inclus de ONU pe lista statelor care comit violenţe împotriva copiilor