Guvernul deblochează angajările din sistemul sanitar
În ultimele săptămâni, sindicatele au reclamat lipsa de personal și au ameninţat cu greva generală.
Publicat: 11 Ianuarie 2024, 13:24 • Actualizat: 12 Ianuarie 2024, 09:13
Guvernul va debloca angajările pentru mii de posturi în Sănătate şi Asistenţă Socială, a anunțat, joi, premierul Marcel Ciolacu.
Din cele peste 7.500 de posturi, 2.500 sunt pentru medicii din spitale.
În ultimele săptămâni, sindicatele au reclamat lipsa de personal și au ameninţat cu greva generală.
”Deblocăm, astăzi, angajările pentru aproape 8.000 de posturi în Sănătate şi Asistenţă Socială. Astfel, toate spitalele importante care au deficit de medici, asistente şi infirmieri vor putea face rapid angajări”, a precizat șeful executivului.
Ministrul Sănătății a cerut începerea procedurilor legale pentru organizarea imediată a concursurilor de angajare.
”Procedura spune că, după publicare, în termeni de 30 de zile se poate organiza concursul de ocupare a postului. Rugămintea este să facă acest lucru cât mai repede, încât acești 7.600 de oameni, care ar putea să ajute sistemul de sănătate, să poată să fie angajați cât mai repede”, a precizat Alexandru Rafila.
| Citește și: "Vor fi câteva mii de posturi, pentru medici în primul rând"
Deficitul de medici la nivel național este estimat de reprezentanții Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București la aproximativ 15.000, la care se adaugă nevoia de asistente, brancardieri și alte categorii de angajați din Sănătate, după cum au semnalat mai mulți reprezentanți ai spitalelor din București și din țară.
| Citește și: Federația Sanitas amenință cu greva
Colegiul Medicilor din Români a salutat decizia Guvernului de delocare a angajărilor în domeniul medical. Organizația atrage însă atenția asupra scăderii butului pentru serviciile acordate și pledează pentru o reformă structurală a sistemului de sănătate planificată riguros. Precizarea vine după ce Casa Națională de Asigurări de Sănătate a publicat astăzi în transparență decizională valorile punctelor sau a veniturilor finale în funcție de care sunt plăți medicii de familie și cei din ambulatoriile de specialitate, acestea fiind mai mici față de anul precedent.