Investește acum în apărare sau apucă-te să înveți limba rusă mai târziu, avertizează secretarul general al NATO
Miniștrii Apărării din NATO au convenit asupra unei creșteri semnificative a țintelor de capacitate militară pentru fiecare țară și asupra alocării a 5% din PIB pentru acest domeniu.

Articol de Mihai Gabriel Bogdan, Publicat: 07 Iunie 2025, 19:35 • Actualizat: 12 Iunie 2025, 13:55
Administrația americană l-a numit pe generalul-locotenent Alexus G. Grynkewich în funcția de viitor comandant suprem al forțelor americane în Europa, precum și în cea de SACEUR (Comandant Suprem al Forțelor Aliate din Europa).
Potrivit Euronews, numirea făcută de Donald Trump va fi primită cu deosebită satisfacție, după ce în ultimele luni au apărut în presă informații potrivit cărora SUA ar fi luat în considerare renunțarea la această poziție, care a fost întotdeauna desemnată de un președinte american în cadrul NATO.
„Este o decizie foarte importantă și se resimte o ușurare din perspectiva NATO, fiind un semn pozitiv privind implicarea și angajamentul SUA”, a declarat pentru Euronews o sursă din SUA familiarizată cu subiectul.
Generalul american Dwight D. Eisenhower a fost primul SACEUR al NATO, în 1951, iar această funcție a fost deținută de americani fără întrerupere de atunci.
„După încheierea proceselor de confirmare națională, Grynkewich își va prelua mandatul de la generalul Christopher G. Cavoli, din armata SUA, în cadrul unei ceremonii de predare a comenzii care va avea loc la Cartierul General Suprem al Forțelor Aliate din Europa, la Mons, Belgia, așteptată în vara anului 2025”, se arată într-un comunicat al NATO.
Noi obiective privind cheltuielile pentru apărare adoptate
Între timp, miniștrii Apărării din NATO au convenit asupra unei creșteri semnificative a țintelor de capacitate militară pentru fiecare țară și asupra alocării a 5% din PIB pentru acest domeniu.
3,5% din PIB vor fi destinate „cheltuielilor de bază pentru apărare” – cum ar fi arme grele, tancuri, sisteme de apărare aeriană. Restul de 1,5% din PIB anual va fi direcționat către domenii conexe apărării și securității, cum ar fi infrastructura, supravegherea și securitatea cibernetică. Totuși, lista completă a cheltuielilor eligibile nu a fost încă negociată.
„Aceste obiective descriu exact în ce capabilități trebuie Aliații să investească în următorii ani”, le-a declarat jurnaliștilor secretarul general al NATO, Mark Rutte.
SUA a presat aliații din NATO să crească dramatic cheltuielile pentru apărare și se așteaptă să vadă „progrese credibile” imediat, potrivit ambasadorului american la NATO.
„Amenințările cu care se confruntă NATO sunt în creștere, iar adversarii noștri cu siguranță nu așteaptă ca noi să ne reînarmăm sau să fim pregătiți pentru ca ei să facă prima mișcare”, a explicat Mathew Whitaker.
„Am prefera ca Aliații noștri să se miște urgent spre atingerea pragului de 5%”, a spus el în cadrul unui briefing de presă pe marginea întâlnirilor.
Ambasadorul Mathew Whitaker a mai afirmat că SUA „contează pe Europa” pentru a conduce eforturile de a oferi Ucrainei „resursele necesare pentru a obține o pace durabilă” pe continent.
Mark Rutte a reiterat avertismentele recente ale NATO potrivit cărora Rusia ar putea ataca teritoriul NATO în următorii câțiva ani. „Dacă nu acționăm acum, în următorii trei ani vom fi în regulă, dar trebuie să începem acum, pentru că altfel, peste trei, patru sau cinci ani vom fi cu adevărat în pericol”, a spus el, adăugând: „Chiar vorbesc serios. Atunci va trebui să scoți cursul de limba rusă sau să pleci în Noua Zeelandă.”
„Este bine că există continuitate în ceea ce privește prezența SUA în NATO, dar cu Ucraina e o altă poveste. Nu cred că lui Trump îi pasă cu adevărat de Ucraina”, a declarat o sursă americană pentru Euronews.
„Trump pur și simplu nu e interesat de Europa – nu îl îmbogățește și nici nu îl ajută politic”, a mai spus aceasta.
Referitor la viitorul summit NATO care va avea loc luna viitoare la Haga, sursa a declarat că prezența Ucrainei la summit „va fi probabil redusă”, întrucât SUA va argumenta că „nu sunt membri, deci nu e nevoie să fie acolo”.
Citește și: Victime și pagube după un amplu atac cu drone rusești peste orașul ucrainean Harkov