Israelul respinge apelurile internaționale pentru încetarea focului în Fâșia Gaza
Premierul Benjamin Netanyahu a transmis că lupta statului evreu împotriva mișcării islamiste palestiniene Hamas va continua.
Publicat: 13 Noiembrie 2023, 08:23 • Actualizat: 13 Noiembrie 2023, 09:38
Prin vocea premierului, Israelul a respins, duminică, apelurile internaționale pentru încetarea focului în Fâșia Gaza
Benjamin Netanyahu a transmis că lupta statului evreu împotriva mișcării islamiste palestiniene Hamas va continua „cu toată forța noastră”.
După sângerosul atac comis la 7 octombrie de militanți ai Hamas, în care 1.200 de oameni au fost uciși, iar peste 200 au fost răniți, Israelul a lansat o invazie la scară largă a teritoriului.
Într-un interviu pentru CNN, Benjamin Netanyahu și-a justificat asaltul asupra spitalului Al Shifa, despre care spune că este centru de comandă al operațiunilor Hamas. Israelul acuză gruparea că folosește civilii ca scuturi umane.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat cu privire la situaţia precară şi periculoasă de la spitalul Al Shifa, unde aproape 2.000 de persoane sunt blocate.
Guvernul Hamas susține că "5 bebeluşi prematuri" şi "7 pacienţi de la terapie intensivă" au murit din cauza lipsei de electricitate la spitalul Al Shifa, cel mai mare din Fâşia Gaza, enclavă asediată în ultima lună de armata israeliană.
Uniunea Europeană a condamnat duminică "folosirea de către Hamas a spitalelor şi civililor ca scuturi umane" în Fâşia Gaza, cerând Israelului "reţinere maximă" pentru a proteja civilii în acest război.
UE "condamnă utilizarea de către Hamas a spitalelor şi civililor ca scuturi umane" şi "este profund preocupată de agravarea crizei umanitare în Gaza", a declarat şeful diplomaţiei comunitare, potrivit unui comunicat. "Aceste ostilităţi au consecinţe grave asupra spitalelor, civililor şi personalului medical", a deplâns Josep Borrell, subliniind "că dreptul umanitar internaţional prevede că spitalele, materialele medicale şi civilii din interiorul spitalelor trebuie protejaţi".
În altă ordine de idei, Benjamin Netanyahu a ridicat noi îndoieli cu privire la viitorul Fâşiei Gaza, afirmând că Autoritatea Palestiniană, în forma sa actuală, nu ar trebui să preia conducerea enclavei de coastă.
Administrația de la Washington a atras atenția că Israelul nu poate ocupa teritoriul palestinian după război.
Ministerul Afacerilor Externe de la București a anunțat că, în urma eforturilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituţionale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo şi al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, 86 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au ieşit din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah, duminică, şi se află în drum spre Cairo.
MAE a reamintit că, până la acest moment, 134 de români şi membri de familie au fost repatriați.
Grupul a fost preluat din punctul de trecere a frontierei Rafah de către o echipă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE şi reprezentanţi ai Ambasadei României în R.A. Egipt, urmând a fi însoţiţi până la Cairo de o altă echipă mobilă a Celulei de Criză MAE.
Cele 86 de persoane urmează să ajungă în România în perioada următoare.
Autoritățile române continuă dialogul cu cele israeliene şi egiptene în vederea facilitării evacuării şi a celorlalţi cetăţeni, în funcţie de evoluţiile din teren şi de acordul părţilor implicate. Totodată, o echipă consulară mobilă din cadrul Celulei de Criză MAE, dotată cu mijloace mobile de acordare a asistenţei consulare, rămâne disponibilă în zona punctului de trecere Rafah pentru a oferi asistenţă consulară în continuare. În prezent, trei echipe consulare mobile din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE se află în Egipt, în vederea sprijinirii demersurilor specifice în teren.
MAE subliniază că situaţia de securitate din regiune se menţine complexă şi volatilă, ceea ce implică adaptarea constantă a planurilor de evacuare, în funcţie de factorii din teren, astfel încât siguranţa persoanelor evacuate să nu fie pusă în pericol.
Primul grup s-a întors în România miercuri seară, iar al doilea grup a revenit în țară duminică.
Sute de persoane au participat la București, duminică, la un miting în sprijinul ostaticilor ținuți de gruparea islamistă palestiniană Hamas după atacul din 7 octombrie.
Ambasadorul Israelului la Bucureşti a condamnat "actul criminal, atroce şi imoral" de răpire a celor 38 de copii care au fost luaţi din casele lor.
"Suntem toţi aici astăzi pentru a ne arăta solidaritatea cu copiii. Hamas, o organizaţie teroristă, a luat mai mult de 240 de ostatici, printre care şi 38 de copii, un lucru inimaginabil (...). Nu vom rămâne tăcuţi în faţa răpirii a 38 de băieţi şi fete, ţinuţi ostatici de Hamas în Gaza, încă din 7 octombrie. Condamnăm actul criminal, atroce şi imoral de răpire a băieţilor şi a fetelor, a bebeluşilor şi a copiilor mici, care au fost luaţi din casele şi din paturile lor, în zorii zilei de 7 octombrie. De atunci, drumul lor a fost în întuneric. Nicio organizaţie, nici măcar Crucea Roşie, nu a oferit informaţii semnificative despre ei. Ne gândim la acei copii răpiţi. Ni-i imaginăm în întuneric, tremurând, plângând speriaţi. Unii dintre ei nici măcar nu înţeleg ce se s-a întâmplat cu ei, de ce mama lor nu este acolo. Cine-i va înfăşa acum, cine îi va mângâia?", a spus Reuven Azar, la manifestaţia organizată de Ambasada Israelului, în faţa Bibliotecii Centrale Universitare.
Copiii nu trebuie luaţi ostatici, contravine legilor şi convenţiilor adoptate la nivel mondial şi este împotriva religiei şi a credinţei. Acesta este un precedent teribil, care ne conduce către o lume distorsionată şi crudă. Pentru a ne restabili încrederea că lumea poate fi un loc bun şi sigur, trebuie să luptăm şi trebuie să învingem. Avem dreptul să trăim o viaţă în siguranţă. Aduceţi copiii răpiţi înapoi, la casele lor, acasă, în Israel, acum! Sperăm şi ne rugăm ca lumea să fie un loc sigur pentru toţi copiii de pretutindeni", a adăugat ambasadorul.
Pe soclul statuii Regelui Carol I, au fost depuși mai mulţi ursuleţi albi de pluş, legaţi la ochi cu eşarfe negre, şi baloane roşii. Cei prezenți au fluturat steagul Israelului şi au afișat pancarte cu fotografii ale unor ostatici.
Peste 180.000 de persoane au manifestat în Franţa, duminică, ''pentru Republică, împotriva antisemitismului'', după creşterea numărului de acte ostile evreilor. Masive dispozitive de securitate au fost mobilizate pe străzi, cu peste 3.000 de poliţişti şi jandarmi, relatează France Presse.
La Londra, un sfert de milion de oameni au mărșăluit în sprijinul palestinienilor din Fâșia Gaza, sâmbătă seara, cerând armatei israeliene să înceteze bombardamentele. O contramanifestație a degenerat în confruntări de stradă.