Klaus Iohannis a declasificat informațiile prezentate de SRI, SIE şi MAI în şedinţa CSAT din 28 noiembrie
„Membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral”, arată un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, publicat pe 28 noiembrie.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 04 Decembrie 2024, 18:08 • Actualizat: 04 Decembrie 2024, 18:29
Președintele Klaus Iohannis a declasificat informațiile prezentate de Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi Ministerul Afacerilor Interne în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării din data de 28 noiembrie.
Administrația Prezidențială precizează că Hotărârea adoptată de membrii CSAT în şedinţa din 28 noiembrie a fost transmisă, la finalul şedinţei, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Autorităţii Electorale Permanente, Biroului Electoral Central, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerului Justiţiei şi Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii pentru a întreprinde de urgenţă demersurile necesare, conform competenţelor legale, în vederea clarificării aspectelor prezentate în şedinţa CSAT.
Cum a crescut Călin Georgescu în sondaje
„Ascensiunea acestuia în sondajele de opinie a fost determinată de o campanie coordonată de creștere a popularității, amplificată cu 2 săptămâni înainte de data scrutinului, în special pe platforma TikTok, care a reușit să îi asigure victoria în primul tur, cu 22,94%.
Călin GEORGESCU se afla la un nivel de notorietate foarte scăzut cu câteva săptămâni înainte de scrutin. În sondaje din perioada 30 octombrie - 5 noiembrie asupra intenției de vot, candidatul Călin GEORGESCU era cotat la sub 1%. În sondaje din perioada 15 - 20 noiembrie, acesta a fost clasat pe locul 6, cu 6,2% intenție de vot, iar la 20-21 noiembrie sondajele îl cotau pe Călin GEORGESCU la 10,6%.
Activitatea de promovare masivă a presupus o campanie pe TikTok, prin intermediul mai multor conturi coordonate ce au publicat activ conținut electoral, atât cu ajutorul algoritmilor de recomandare, cât și prin promovare plătită”, se arată în documentele declasificate.
25.000 de conturi TikTok, asociate campaniei lui Georgescu
Potrivit SRI, rețeaua de conturi „asociată direct” campaniei lui Călin Georgescu a fost formată de 25.000 de conturi pe platforma TikTok, dintre care 797 au fost create încă din anul 2016.
„Acestea au avut o activitate foarte redusă (1%) până la 11.11.2024, moment la care a fost activată la capacitate maximă întreaga rețea.
Prezintă o importanță deosebită faptul că nu au fost utilizate resurse tehnice comunie și nu au fost observate adrese IP partajate. Concret, conturile de TikTok în cauză au avut alocate adrese IP unice, ceea ce denotă un mod de operare menit să îngreuneze activitățile de indentificare amplorii rețelei pe baza utilizării unei infrastructuri comune”, se mai arată în document.
Documentele declasificate:
Document CSAT Ministerul Afacerilor Interne
Document CSAT Serviciul de Informații Externe
Document CSAT Serviciul Român de Informații I
Document CSAT Serviciul Român de Informații II
Document CSAT Serviciul de Telecomunicații Speciale
Citește și: CSAT - Au existat atacuri cibernetice pentru a influenţa corectitudinea alegerilor prezidențiale