Marea Roşie, amenințată de un dezastru ecologic
Un tanc atacat de rebeli riscă să se scufunde cu încărcătura de 150.000 tone de ţiţei.
Publicat: 03 Septembrie 2024, 05:58 • Actualizat: 03 Septembrie 2024, 08:02
Marea Roşie se află în faţa pericolului unui adevărat dezastru ecologic.
Un incendiu se manifestă la bordul petrolierului grecesc cu 150.000 tone de petrol la bord, atacat pe 21 august de rebelii Houthi.
Echipajul a abandonat în siguranţă nava, notează Reuters.
Nu sunt vizibile, pentru moment, urme ale vreunei scurgeri de petrol, dar petrolierul reprezintă cu certitudine un pericol pentru navigaţie.
Se depun intense eforturi politice pentru ca nava să fie remorcată, incendiul stins şi pericolul ecologic îndepărtat, transmite Radio România Actualități.
Tancul, sub pavilion grecesc, "Delta Sounion", care naviga în Marea Roşie şi a fost atacat de rebelii Houthi, riscă să se scufunde împreună cu 150.000 tone de ţiţei, provocând a cincea cea mai mare catastrofă ecologică de pe planetă.
Nava aparţine companiei maritime greceşti "Delta Sounion", a armatorului grec [Diamandis Diamandis], şi este a treia navă a grupului maritim atacată de Houthi. Atacul a fost lansat pe 21 august în Marea Roşie, dar echipajul, alcătuit din 25 de membri, a fost salvat de către misiunea navală ASPIDES a Uniunii Europene în Marea Roşie, la care participă şi Grecia cu fregata anti-drone Psara.
Ulterior, nava a fost capturată de rebelii Houthi şi apoi lovită de rachete lansate de aceştia, care au încercat astfel să avertizeze că, în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza, vor ataca toate navele care lucrează cu Israelul.
Potrivit declaraţiilor reprezentantului Departamentului de Apărare al Statelor Unite ale Americii, Pat Ryder, nava se află în flăcări la ora actuală şi pare să existe o scurgere mare de petrol, prezentând atât un pericol pentru navigaţie, cât şi un potenţial dezastru de mediu.
Oficialul american a afirmat că s-a încercat o remorcare a tancului, dar Houthi au ameninţat că îl vor ataca din nou şi de aceea Statele Unite nu au mai aprobat o nouă tentativă de remorcare, deoarece este considerată foarte periculoasă.
După negocieri purtate însă de toate părţile interesate cu rebelii Houthi, s-a convenit un armistiţiu temporar şi nava va fi totuşi remorcată şi ancorată probabil în portul Djibouti, după care va fi lansată o operaţiune de pompare a petrolului de către un alt tanc, astfel încât să nu se creeze o problemă de poluare a apelor Mării Roşii.
Potrivit Bloomberg, succesul operaţiunii este atribuit unei coordonări strânse între premierul grec Kyriakos Mitsotakis, partenerii europeni şi actorii regionali cheie, inclusiv prinţul moştenitor al Arabiei Sudite, Mohammed bin Salman.