Noi suntem Radio România, împreună de 95 de ani!

Masacru la periferia Moscovei: Cei 4 presupuși atacatori, puși sub acuzare pentru terorism | VIDEO

Atacul de vineri seară, în care au murit 137 de persoane și peste 180 au fost rănite, a fost revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic (ISIS).

Foto: REUTERS | Yulia Morozova

Publicat: 24 Martie 2024, 22:45  • Actualizat: 25 Martie 2024, 08:34

Cei 4 presupuși autori ai sângerosului atac de la periferia Moscovei au fost duși, duminică seara, în fața unei instanțe de judecată, relatează BBC.

Doi dintre ei au pledat vinovat.

Cu toții prezentat urme vizibile de tortură.

Tribunalul districtului Basmanny le-a comunicat acuzația de terorism, pentru care riscă închisoare pe viață.

Până la judecarea procesului, cei 4 rămân în arest.

Cei 4 au fost identificați ca Dalerdzhon Mirzoyev, Saidakrami Murodali Rachabalizoda, Shamsidin Fariduni și Muhammadsobir Fayzov.

Potrivit Moscow Times, pe rețelele online s-a viralizat un clip video în care se observă cum polițiștii duc unul dintre suspecți în sala de judecată în cătușe, precum și fotografii cu același bărbat închis într-o cușcă de sticlă pentru inculpați.

În zona tribunalului a fost semnalată o prezență sporită a forțelor de ordine.

Potrivit presei ruse, cei 4 sunt din Tadjikistan, o fostă republică sovietică, majoritar musulmană, care se învecinează cu Afganistanul.

Atacul de vineri seară, comis asupra sălii de concerte Crocus City Hall, în care au murit 137 de persoane și peste 180 au fost rănite, a fost revendicat, la câteva ore, de gruparea teroristă Stat Islamic (ISIS).

Oficialii ruși nu au comentat anunțul, sugerând în schimb că suspecții ar avea legături cu Ucraina.

Kievul a negat orice implicare în acest atac, cel mai sângeros comis în Rusia din ultimele decenii.

Serviciul de informaţii militare al Ucrainei (GUR) a atribuit masacrul unei "operaţiuni planificate de serviciile speciale ale Kremlinului" cu scopul de "a discredita Ucraina şi întreaga lume liberă".

În schimb, SUA consideră că revendicarea ISIS este credibilă.

Gruparea a difuzat imagini din timpul atacului

Aparent filmată de atacatorii sălii de concert de la periferia Moscovei, o înregistrare video a fost difuzată pe conturile de reţele sociale folosite de obicei de ISIS.

În videoclipul de un minut şi 31 de secunde apar mai multe persoane cu feţe blurate şi voci neclare, înarmate cu puşti de asalt şi cuţite, în ceea ce pare a fi holul sălii de concerte Crocus City Hall din Krasnogorsk, la nord-vest de capitala Rusiei.

Atacatorii trag mai multe rafale, numeroase corpuri inerte sunt întinse la pământ şi se poate vedea începutul unui incendiu în fundal.

Acest videoclip a apărut pe un cont Telegram considerat, potrivit SITE, ca aparţinând Amaq, organul de propagandă al ISIS.

Întreaga Rusie, în doliu

Duminică, în toată Rusia a fost zi de doliu în amintirea victimelor.

“Întreaga ţară este în doliu alături de cei care şi-au pierdut apropiaţii în această tragedie inumană”, a declarat duminică dimineaţă postul public de televiziune Rossia 24, care a difuzat imagini cu un panou digital uriaş instalat pe pereţii sălii de concerte atacate: o lumânare pe fond negru şi mesajul “Crocus City Hall. 22.03.2024. Suntem în doliu...”.

Putin a promis răzbunarea

Denunţând un act “terorist barbar”, preşedintele Vladimir Putin a promis, într-un discurs televizat sâmbătă, că vinovaţii vor fi cu toţii pedepsiţi. Liderul de la Kremlin a anunţat că “cei 4 autori” ai atacului au fost arestaţi “în timp ce se îndreptau spre Ucraina”, fără a menţiona revendicarea grupării jihadiste Statul Islamic.

"Noi ştim ce înseamnă ameninţarea terorismului. Contăm aici pe cooperarea cu toate statele care ne împărtăşesc sincer durerea şi sunt gata să îşi unească în mod real eforturile în lupta împotriva inamicului comun - terorismul internaţional; cu toate manifestările sale", a declarat preşedintele Federaţiei, potrivit agenției RIA Novosti, preluată de Rador Radio România.

Cei 4 “cetăţeni străini” au fost capturaţi în regiunea Briansk, la graniţa cu Ucraina şi Belarus, potrivit autorităţilor ruse.

A fost cel mai grav atentat terorist din Rusia în ultimii douăzeci de ani şi cel mai sângeros dintre cele revendicate de ISIS în Europa.

Mai mulți lideri ai partidului de guvernământ Rusia Unită au declarat că teroriștii ar trebui condamnați la moarte.

Rusia s-a angajat să abolească pedeapsa capitală în 1996, când a aderat la Consiliul Europei.

Statul Islamic, împotriva căruia Moscova luptă în Siria şi care activează, de asemenea, în Caucazul rus, a mai comis atacuri în Rusia, însă gruparea nu a revendicat niciodată responsabilitatea pentru un atac de o asemenea amploare.

Pe unul dintre conturile sale Telegram, Statul Islamic a afirmat, vineri seara, că atacul a fost comis de patru dintre membrii săi şi face parte din “contextul (...) războiului care se desfăşoară” între grupare şi “ţările care luptă împotriva Islamului”.

FSB a anunţat că suspecţii aveau “contacte corespunzătoare de partea ucraineană” şi intenţionau să fugă în Ucraina, fără a furniza alte detalii cu privire la natura acestor legături sau dovezi ale existenţei lor.

“Ucraina nu are nici cea mai mică legătură cu incidentul”, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, respingând acuzaţiile “absurde”.

La 7 martie, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a anunțat că a dejucat un atac asupra unei sinagogi din Moscova, care era planificat de o celulă a Statului Islamic.

FSB a precizat atunci că atacatorii au fost "neutralizați", dar puține alte detalii au fost furnizate despre presupusul complot.

La 13 martie, trei miliții ruse anti-Kremlin au emis o declarație comună în care le-a cerut civililor ruși aflați la granița cu Ucraina să se refugieze, spunând că intenționează să lanseze atacuri împotriva pozițiilor militare ruse din zonă.

Anterior, Legiunea pentru Libertatea Rusiei și Batalionul Siberian, ambele grupuri de miliție formate din cetățeni ruși care luptă alături de Ucraina, au trecut granița în regiunile Belgorod și Kursk ale Rusiei.

„Ucigașii lui [Vladimir] Putin efectuează atacuri masive asupra orașelor pașnice ucrainene, plasându-și pozițiile între casele tale, școlile copiilor tăi și instituțiile guvernamentale”, se preciza în declarație.

Rusia și lunga istorie a conflictelor interne

Într-un interviu pentru BBC, profesorul Matthew Sussex a amintit că Rusia are o lungă istorie a conflictelor interne în zonele locuite de musulmani, pe care regimurile i-au oprimat, așa cum s-a întâmplat în Cecenia.

În plus, sprijinul pe care Kremlinul l-a acordat Siriei conduse de dictatorul Bashar Al-Assad în războiul intern au făcut din Rusia o țintă a ISIS.

În opinia expertului, răspunsul va fi unul de o "violență extremă", dând ca exemple consecințele asediului asupra teatrului Moscova din 2002 și asupra unei școli Beslan din 2004.

Matthew Sussex subliniază că avertismentul SUA despre un posibil atac, emis pe 7 martie, a fost tratat de Kremlin ca o încercare de "amestec" în afacerile interne ale Rusiei.

Atacul are loc la mai puțin de o săptămână după realegerea liderului de la Kremlin pentru un mandat de 6 ani. Corectitudinea scrutinului, la care Vladimir Putin nu a avut competitor de anvergură, a fost contestată de opozanți și de organizațiile neguvernamentale.

Condamnare internațională a masacrului

Ministerul Afacerilor Externe de la București a transmis condoleanţe, sâmbătă, familiilor victimelor atacului terorist de la Moscova.

''România condamnă ferm orice formă de terorism şi toate atacurile împotriva civililor'', a notat MAE într-un mesaj publicat pe reţeaua X/Twitter.

Reprezentanţii Ministerului de Externe au transmis un mesaj de condoleanţe familiilor celor care şi-au pierdut viaţa în atacul terorist de la Moscova.

Secretarul General al Națiunilor Unite a condamnat "în cei mai puternici termeni posibili atacul terorist," a transmis un purtător de cuvânt. Antonio Guterres "își exprimă profundele condoleanțe familiilor îndurerate și poporului și Guvernului Federației Ruse" a adăugat Farhan Haq.

Consiliul de Securitate al ONU și-a transmis, de asemenea, condoleanțele și a îndemnat toate statele "să coopereze activ" cu guvernul rus și cu alte autorități pentru a-i aduce pe cei vinovați și pe susținătorii "acestor acte teroriste deplorabile" în fața justiției.

"Membrii Consiliului de Securitate au condamnat în cei mai puternici termeni atacul terorist abominabil și laș," se arată în declarația lor.

Şeful diplomaţiei americane a condamnat, sâmbătă, un act "odios" şi "terorismul sub toate formele sale".

"Transmitem cele mai profunde condoleanţe familiilor şi celor dragi ai celor ucişi şi tuturor celor afectaţi de această crimă odioasă. Condamnăm terorismul sub toate formele sale şi ne exprimăm solidaritatea cu poporul rus care deplânge pierderile umane în urma acestui eveniment atroce", a declarat Antony Blinken, potrivit unui comunicat difuzat, sâmbătă, de Departamentul de Stat.

Potrivit CNN, atacul reprezintă o lovitură dură pentru liderul de la Kremlin.

Rusia, în stare de război

Prin vocea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Rusia a admis că se consideră "în război" din cauza implicării Occidentului de partea Ucrainei şi nu poate permite existenţa la graniţele sale a unui stat care "s-a arătat gata să folosească orice metodă pentru a prelua controlul asupra Crimeei".

"Ne aflăm în stare de război. Da, aceasta a început ca o operaţiune militară specială, dar de îndată ce această bandă s-a format, când Occidentul colectiv a participat la toate acestea alături de Ucraina, pentru noi a devenit un război", a declarat Dmitri Peskov, vineri, într-un interviu.

Pe frontul de luptă, 8 rachete ruseşti au lovit, vineri, cea mai mare centrală hidroelectrică din Ucraina, situată pe fluviul Nipru, provocând "distrugeri foarte grave".

Potrivit autorităților ucrainene, nu există un pericol iminent pentru populaţie.

În ultima perioadă, folosind drone sau sabatori infiltrați în Rusia, forțele ucrainene au distrus rafinării, terminale, depozite și spații de depozitare din vestul Rusiei, afectându-i capacitatea de producție.

Oficialii americani se tem că acțiunile de acest fel pot duce la creșterea prețurilor petrolului, la nivel mondial.

În ciuda avertismentului venit de la Washington, un oficial ucrainean a declarat pentru Reuters că rafinăriile rusești sunt "ținte legitime".

Citește și: Sentință de aproape 5 ani de închisoare în România, pentru propagandă teroristă

Negocieri la Bruxelles pentru numirea unui comisar european din partea României
Actualitate 08 Mai 2024, 19:32

Negocieri la Bruxelles pentru numirea unui comisar european din partea României

România a început deja negocierile la Bruxelles pentru numirea unui comisar european din partea ţării noastre.

Negocieri la Bruxelles pentru numirea unui comisar european din partea României
A nins la Moscova, după ce temperatura pe timpul nopții a coborât la -2 grade Celsius
Actualitate 08 Mai 2024, 19:16

A nins la Moscova, după ce temperatura pe timpul nopții a coborât la -2 grade Celsius

Pentru capitala Rusiei, sunt cele mai scăzute temperaturi ale lunii mai din ultimii 25 de ani.

A nins la Moscova, după ce temperatura pe timpul nopții a coborât la -2 grade Celsius
Facturile la gaze și electricitate au scăzut cu 25%, respectiv 15%
Actualitate 08 Mai 2024, 18:46

Facturile la gaze și electricitate au scăzut cu 25%, respectiv 15%

Guvernul a adoptat, pe 28 martie, modificări ale OUG 27/2022 prin care a fost eliminată taxa pe soare.

Facturile la gaze și electricitate au scăzut cu 25%, respectiv 15%
Ministerul Educației a publicat clasamentul universităților din România
Actualitate 08 Mai 2024, 18:12

Ministerul Educației a publicat clasamentul universităților din România

Primele trei universități din România se află în Cluj și București.

Ministerul Educației a publicat clasamentul universităților din România
Dr. Marinescu, despre starea actorului Florin Piersic: Nu discutăm despre o infecţie care să îi pună viaţa în pericol
Actualitate 08 Mai 2024, 18:03

Dr. Marinescu, despre starea actorului Florin Piersic: Nu discutăm despre o infecţie care să îi pună viaţa în pericol

Maestrul a fost transferat de la Cluj-Napoca la București, fiind internat la Institutul "Balș".

Dr. Marinescu, despre starea actorului Florin Piersic: Nu discutăm despre o infecţie care să îi pună viaţa în pericol
Noua Lege a salarizării va fi discutată cu partenerii sociali, dă asigurări Ministerul Muncii
Actualitate 08 Mai 2024, 17:19

Noua Lege a salarizării va fi discutată cu partenerii sociali, dă asigurări Ministerul Muncii

Sindicatele spun că legea trebuie discutată și negociată cu acestea, înaintea Comisiei Europene.

Noua Lege a salarizării va fi discutată cu partenerii sociali, dă asigurări Ministerul Muncii
Președintele AEP, la RRA: Fiecare secție de votare va fi dotată cu 5 urne, în care vor fi depuse cele 5 buletine de vot | AUDIO
Actualitate 08 Mai 2024, 16:54

Președintele AEP, la RRA: Fiecare secție de votare va fi dotată cu 5 urne, în care vor fi depuse cele 5 buletine de vot | AUDIO

Toni Greblă a răspuns întrebărilor Radio România Actualități despre alegerile din 9 iunie.

Președintele AEP, la RRA: Fiecare secție de votare va fi dotată cu 5 urne, în care vor fi depuse cele 5 buletine de vot | AUDIO
Alegeri 2024. Premierul Marcel Ciolacu dă asigurări că alegerile prezidențiale se vor desfășura pe 15 și 29 septembrie
Actualitate 08 Mai 2024, 16:37

Alegeri 2024. Premierul Marcel Ciolacu dă asigurări că alegerile prezidențiale se vor desfășura pe 15 și 29 septembrie

Calendarul electoral nu va fi modificat.

Alegeri 2024. Premierul Marcel Ciolacu dă asigurări că alegerile prezidențiale se vor desfășura pe 15 și 29 septembrie