Noi suntem Radio România, sursa ta de încredere

ISIS difuzează imagini din timpul atacului de la periferia Moscovei

Kremlinul consideră că responsabil pentru masacru este regimul de la Kiev. Ucraina neagă orice implicare. Duminică este zi de doliu în Rusia.

ISIS difuzează imagini din timpul atacului de la periferia Moscovei

Publicat: 24 Martie 2024, 07:07  • Actualizat: 24 Martie 2024, 07:33

Aparent filmată de atacatorii sălii de concert de la periferia Moscovei, o înregistrare video a fost difuzată pe conturile de reţele sociale folosite de obicei de gruparea jihadistă Stat Islamic (ISIS), relatează agenția France Presse, preluată de Agerpres.

În videoclipul de un minut şi 31 de secunde apar mai multe persoane cu feţe blurate şi voci neclare, înarmate cu puşti de asalt şi cuţite, în ceea ce pare a fi holul sălii de concerte Crocus City Hall din Krasnogorsk, la nord-vest de capitala Rusiei.

Atacatorii trag mai multe rafale, numeroase corpuri inerte sunt întinse la pământ şi se poate vedea începutul unui incendiu în fundal.

Acest videoclip a apărut pe un cont Telegram considerat, potrivit SITE, ca aparţinând Amaq, organul de propagandă al ISIS.

"Atacul a fost comis de patru luptători ai SI înarmaţi cu mitraliere, un pistol, cuţite şi bombe incendiare", a susţinut ISIS pe unul dintre conturile sale Telegram, vineri seară, adăugând că atacul a survenit "în contextul (...) războiului furibând" dintre grupare şi "ţările care luptă împotriva Islamului".

SUA consideră că revendicarea grupului terorist este credibilă.

Cel mai sângeros atac revendicat de ISIS în Europa

Soldat cu cel puţin 133 de morţi și 140 de răniți, atacul este cel mai sângeros dintre cele revendicate de gruparea jihadistă pe teritoriul european.

Potrivit Kremlinului, 11 persoane au fost arestate, printre care cei patru presupuşi autori ai atacului care, tot potrivit Moscovei, se îndreptau spre Ucraina.

Kievul a negat cu fermitate orice implicare.

Serviciul de informaţii militare al Ucrainei (GUR) a atribuit masacrul unei "operaţiuni planificate de serviciile speciale ale Kremlinului" cu scopul de "a discredita Ucraina şi întreaga lume liberă".

Putin dă vina pe Ucraina

"Este evident că [Vladimir] Putin şi alţi asasini încearcă să învinuiască pe altcineva", a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. "Metodele lor sunt întotdeauna aceleaşi. Am mai văzut asta în trecut, distrugeri de clădiri şi atacuri armate şi explozii. Şi întotdeauna găsesc pe altcineva pe care să dea vina", a adăugat el, citat de Reuters.

Nici preşedintele rus, Vladimir Putin, şi nici Serviciul de securitate al Rusiei (FSB) nu au acuzat gruparea jihadistă pentru comiterea atacului.

"Noi ştim ce înseamnă ameninţarea terorismului. Contăm aici pe cooperarea cu toate statele care ne împărtăşesc sincer durerea şi sunt gata să îşi unească în mod real eforturile în lupta împotriva inamicului comun - terorismul internaţional; cu toate manifestările sale", a declarat preşedintele Federaţiei, potrivit agenției RIA Novosti, preluată de Rador Radio România.

Şefa postului de televiziune rusesc de stat RT, Margarita Simonian, a publicat videoclipuri care pretind să arate mărturisirile făcute de doi dintre suspecţi în cursul interogatoriilor, în care nu numesc vreun finanţator.

AFP nu poate confirma veridicitatea lor.

ISIS a comis atacuri în mai multe țări, însă BBC amintește că grupul și-a asumat uneori responsabilitatea pentru acte criminale cu care nu a avut nimic de-a face.

La 7 martie, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a anunțat că a dejucat un atac asupra unei sinagogi din Moscova, care era planificat de o celulă a Statului Islamic.

FSB a precizat atunci că atacatorii au fost "neutralizați", dar puține alte detalii au fost furnizate despre presupusul complot.

La 13 martie, trei miliții ruse anti-Kremlin au emis o declarație comună în care le-a cerut civilolor ruși aflați la granița cu Ucraina să se refugieze, spunând că intenționează să lanseze atacuri împotriva pozițiilor militare ruse din zonă.

Anterior, Legiunea pentru Libertatea Rusiei și Batalionul Siberian, ambele grupuri de miliție formate din cetățeni ruși care luptă alături de Ucraina, au trecut granița în regiunile Belgorod și Kursk ale Rusiei.

„Ucigașii lui [Vladimir] Putin efectuează atacuri masive asupra orașelor pașnice ucrainene, plasându-și pozițiile între casele tale, școlile copiilor tăi și instituțiile guvernamentale”, se preciza în declarație.

Într-un interviu pentru BBC, profesorul Matthew Sussex a amintit că Rusia are o lungă istorie a conflictelor interne în zonele locuite de musulmani, pe care regimurile i-au oprimat, așa cum s-a întâmplat în Cecenia.

În plus, sprijinul pe care Kremlinul l-a acordat Siriei conduse de dictatorul Bashar Al-Assad în războiul intern au făcut din Rusia o țintă a ISIS.

În opinia expertului, răspunsul va fi unul de o "violență extremă", dând ca exemple consecințele asediului asupra teatrului Moscova din 2002 și asupra unei școli Beslan din 2004.

Matthew Sussex subliniază că avertismentul SUA despre un posibil atac, emis pe 7 martie, a fost tratat de Kremlin ca o încercare de "amestec" în afacerile interne ale Rusiei.

Atacul are loc la mai puțin de o săptămână după realegerea liderului de la Kremlin pentru un mandat de 6 ani. Corectitudinea scrutinului, la care Vladimir Putin nu a avut competitor de anvergură, a fost contestată de opozanți și de organizațiile neguvernamentale.

O sală de concerte a devenit scena unui masacru

Indivizi înarmați au luat cu asalt incinta, vineri seară, și au deschis focul asupra celor prezenți, detonând totodată explozibili. Cuprinsă de flăcări, o parte a acoperișului complexului s-a prăbușit.

Potrivit anchetatorilor, atacatorii au incendiat clădirea cu un "lichid inflamabil".

Viralizate pe rețelele de socializare, imaginile dramatice surprinse de martori arată spectatori la concertul din sală care se ascund în timp ce se aud focuri de armă și explozii.

Un mesaj de condoleanțe a fost afișat pe panouri publicitare din Moscova.

Toate evenimentele publice majore au fost anulate în acest weekend.

Duminică este zi de doliu în Rusia.

Condamnare internațională a masacrului

Ministerul Afacerilor Externe de la București a transmis condoleanţe, sâmbătă, familiilor victimelor atacului terorist de la Moscova.

''România condamnă ferm orice formă de terorism şi toate atacurile împotriva civililor'', a notat MAE într-un mesaj publicat pe reţeaua X/Twitter.

Reprezentanţii Ministerului de Externe au transmis un mesaj de condoleanţe familiilor celor care şi-au pierdut viaţa în atacul terorist de la Moscova.

Secretarul General al Națiunilor Unite a condamnat "în cei mai puternici termeni posibili atacul terorist," a transmis un purtător de cuvânt. Antonio Guterres "își exprimă profundele condoleanțe familiilor îndurerate și poporului și Guvernului Federației Ruse" a adăugat Farhan Haq.

Consiliul de Securitate al ONU și-a transmis, de asemenea, condoleanțele și a îndemnat toate statele "să coopereze activ" cu guvernul rus și cu alte autorități pentru a-i aduce pe cei vinovați și pe susținătorii "acestor acte teroriste deplorabile" în fața justiției.

"Membrii Consiliului de Securitate au condamnat în cei mai puternici termeni atacul terorist abominabil și laș," se arată în declarația lor.

Şeful diplomaţiei americane a condamnat, sâmbătă, un act "odios" şi "terorismul sub toate formele sale".

"Transmitem cele mai profunde condoleanţe familiilor şi celor dragi ai celor ucişi şi tuturor celor afectaţi de această crimă odioasă. Condamnăm terorismul sub toate formele sale şi ne exprimăm solidaritatea cu poporul rus care deplânge pierderile umane în urma acestui eveniment atroce", a declarat Antony Blinken, potrivit unui comunicat difuzat, sâmbătă, de Departamentul de Stat.

Rusia, în stare de război

Prin vocea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Rusia a admis că se consideră "în război" din cauza implicării Occidentului de partea Ucrainei şi nu poate permite existenţa la graniţele sale a unui stat care "s-a arătat gata să folosească orice metodă pentru a prelua controlul asupra Crimeei".

"Ne aflăm în stare de război. Da, aceasta a început ca o operaţiune militară specială, dar de îndată ce această bandă s-a format, când Occidentul colectiv a participat la toate acestea alături de Ucraina, pentru noi a devenit un război", a declarat Dmitri Peskov, vineri, într-un interviu.

Pe frontul de luptă, 8 rachete ruseşti au lovit, vineri, cea mai mare centrală hidroelectrică din Ucraina, situată pe fluviul Nipru, provocând "distrugeri foarte grave".

Potrivit autorităților ucrainene, nu există un pericol iminent pentru populaţie.

În ultima perioadă, folosind drone sau sabatori infiltrați în Rusia, forțele ucrainene au distrus rafinării, terminale, depozite și spații de depozitare din vestul Rusiei, afectându-i capacitatea de producție.

Oficialii americani se tem că acțiunile de acest fel pot duce la creșterea prețurilor petrolului, la nivel mondial.

În ciuda avertismentului venit de la Washington, un oficial ucrainean a declarat pentru Reuters că rafinăriile rusești sunt "ținte legitime".

Citește și: Sentință de aproape 5 ani de închisoare, pentru propagandă teroristă

24 de persoane, recuperate de salvamontiști în decursul a 24 de ore
Actualitate 19 Mai 2024, 12:47

24 de persoane, recuperate de salvamontiști în decursul a 24 de ore

Cele mai multe apeluri au fost efectuate către dispeceratele Salvamont Harghita, Braşov şi Prahova.

24 de persoane, recuperate de salvamontiști în decursul a 24 de ore
Taximetriștii din aeroporturi, amendați cu 14.000 de lei
Actualitate 19 Mai 2024, 12:30

Taximetriștii din aeroporturi, amendați cu 14.000 de lei

Au fost aplicate zeci de sancțiuni.

Taximetriștii din aeroporturi, amendați cu 14.000 de lei
Peste 600 de șoferi au rămas fără permis, sâmbătă
Actualitate 19 Mai 2024, 12:00

Peste 600 de șoferi au rămas fără permis, sâmbătă

Numărul nu îi include pe șoferii care au acumulat puncte de amendă, care vor duce la suspendarea permisului auto.

Peste 600 de șoferi au rămas fără permis, sâmbătă
GEORGIA: Controversata lege a "agenților străini", blocată prin veto prezidențial
Actualitate 19 Mai 2024, 09:45

GEORGIA: Controversata lege a "agenților străini", blocată prin veto prezidențial

Salome Zourabichvili consideră că actul adoptat de Parlamentul de la Tbilisi serveşte intereselor Rusiei.

GEORGIA: Controversata lege a "agenților străini", blocată prin veto prezidențial
Protest al angajaților din muzee, în Piața Victoriei
Actualitate 18 Mai 2024, 22:14

Protest al angajaților din muzee, în Piața Victoriei

Sindicaliștii din domeniul protecţiei patrimoniului cultural reclamă subfinanţarea.

Protest al angajaților din muzee, în Piața Victoriei
Amenzi de peste 70.000 de lei după controale în gări și trenuri
Actualitate 18 Mai 2024, 20:14

Amenzi de peste 70.000 de lei după controale în gări și trenuri

Neregulile descoperite au fost amendate cu peste 70.000 de lei.

Amenzi de peste 70.000 de lei după controale în gări și trenuri
Președintele Turciei a grațiat 7 generali implicați în puciulul din 1997
Actualitate 18 Mai 2024, 16:45

Președintele Turciei a grațiat 7 generali implicați în puciulul din 1997

Decizia a fost luată ținând cont de vârsta şi starea de sănătate a foştilor militari.

Președintele Turciei a grațiat 7 generali implicați în puciulul din 1997
Alegeri 2024: MAE a început distribuirea materialelor necesare votării către secțiile din străinătate
Actualitate 18 Mai 2024, 12:50

Alegeri 2024: MAE a început distribuirea materialelor necesare votării către secțiile din străinătate

În afara ţării, vor fi organizate 915 secţii de votare, dublu faţă de europarlamentarele din 2019.

Alegeri 2024: MAE a început distribuirea materialelor necesare votării către secțiile din străinătate