Proiect de lege: Dronele intrate ilegal în România să poată fi distruse
Responsabilii militari de rang înalt au atras atenția de mai multe ori că Armată Română nu are legile necesare pentru a doborî dronele străine ce intră ilegal pe teritoriul ţării.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 29 Octombrie 2024, 08:37 • Actualizat: 29 Octombrie 2024, 08:37
Un proiect de lege ce prevede ca dronele intrate ilegal pe teritoriul țării să poată fi distruse, în cazul în care militarii români nu reușesc să preia controlul asupra lor, a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Apărării Naționale.
Documentul, ce ar urma să fie dezbătut anul viitor, în prima sesiune a noului Parlament, prevede şi paşii ce trebuie să fie parcurşi în astfel de misiuni.
Această inițiativă legislativă vine în contextul în care responsabilii militari de rang înalt au atras atenția de mai multe ori că Armată Română nu are legile necesare pentru a doborî dronele străine ce intră ilegal pe teritoriul ţării, potrivit Radio România Actualități.
Astfel, proiectul de lege prevede ca aeronavele fără pilot, dronele care trec ilegal frontiera de stat a României şi zboară în spaţiul aerian naţional fără autorizare să poată fi distruse, neutralizate sau zborul acestora să poată fi preluat sub control.
Distrugerea aeronavelor fără pilot, ultima soluţie posibilă
Aceste măsuri sunt dispuse în raport cu nivelul ameninţării în limitele dreptului internaţional aplicabil şi ţinând cont de prioritatea protejării vieţii persoanelor. Distrugerea aeronavelor fără pilot este ultima soluţie posibilă, conform proiectului de lege.
Pot fi luate una sau mai multe măsuri precum: detectarea dronei, preluarea controlului sau neutralizarea prin dezactivarea funcţiilor de comandă, control sau de comunicaţii, cinetice - precum imobilizarea sau distrugerea aeronavei fără pilot la bord.
Proiectul de lege iniţiat de MApN detaliază şi modul de acţiune împotriva aeronavelor cu pilot. În cazul în care respectivele avioane folosesc în mod neautorizat spaţiul aerian al României, ele sunt interceptate şi, după caz, asupra acestora avioanele interceptoare pot trage foc de avertisment şi, în ultimă instanţă, foc de nimicire.
Citește și: Mesaj RO-ALERT, după detectatarea unor drone în apropierea graniței cu Ucraina