Seniorii, invitați să se înscrie la ateliere care deschid accesul în lumea digitală
Programul își propune reducerea decalajului digital între generaţii.
Publicat: 13 Martie 2024, 09:44 • Actualizat: 13 Martie 2024, 09:57
Fundaţia Regală Margareta a României invită seniorii să se înscrie în proiectul pilot Conectăm Generaţii în lumea digitală, un demers iniţiat şi susţinut de Fundaţia Vodafone prin programul Hi Digital şi derulat de Fundaţia Regală.
Hi Digital este o iniţiativă europeană a Fundaţiei Vodafone, care se adresează persoanelor de peste 60 de ani, contribuind la misiunea fundaţiei de a nu lăsa pe nimeni în urmă în călătoria către o lume digitală.
Îmbunătăţirea calităţii vieţii vârstnicilor
În prezent, programul se desfăşoară în Anglia, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Republica Cehă şi România şi urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii vârstnicilor prin integrarea tehnologiei în vieţile acestora, facilitarea incluziunii sociale a seniorilor într-o lume digitalizată şi minimizarea decalajului digital între generaţii.
Pe parcursul a 8 sesiuni precedente, seniorii participanţi au reuşit să integreze cunoştinţe din lumea digitală şi abilităţi utile, dar şi să creeze un grup de socializare care le-a deschis noi oportunităţi de schimb de idei şi experienţe.
Tematicile abordate în cadrul cursului acoperă noţiuni precum:
- Utilizarea telefonului mobil de tip smartphone
- Comunicare online - Utilizarea aplicaţiei WhatsApp
- Comunicare online - Distribuirea informaţiilor şi a fişierelor
- Divertisment online - Accesarea şi partajarea conţinutului online de divertisment
- Reţele de socializare - Utilizarea aplicaţiei Facebook
- Tranzacţii online
- Aplicaţii folosite în viaţa de zi cu zi
- Ce ne rezervă viitorul - inteligenţa artificială
Tehnologii esenţiale pentru societatea de azi
"În zilele noastre, să nu ai acces la mediul virtual înseamnă să fii condamnat la izolare şi să fii privat de servicii pe care majoritatea le considerăm esenţiale. Nu vorbim doar de platforme sociale, e-mail sau cumpărături, ci şi de plata taxelor sau gestionarea finanţelor proprii. Noile generaţii nu îşi pot imagina o viaţă fără acces la internet, dar seniorii noştri sunt forţaţi să o trăiască. Ca societate nu putem să evoluăm neglijând nevoile a aproape 4 milioane de indivizi. Progresul tehnologic nu trebuie încetinit, ci trebuie folosit pentru a face mai mult loc bunicilor în viaţa noastră. Seniorii cooptaţi în prima ediţie a proiectului "Conectăm Generaţii" vor învăţa şi exersa utilizarea tehnologiilor esenţiale pentru societatea de azi, precum aplicaţiile de mesagerie şi reţelele sociale, plăţile şi cumpărăturile online, aplicaţii legate de hobby-uri şi de petrecere a timpului liber, precum şi securitatea datelor personale şi navigarea online în siguranţă. Îşi vor îmbunătăţi interacţiunile sociale, vor putea accesa mai multe resurse şi vor avea un stil de viaţă activ, participativ şi independent şi la vârsta a treia", spune Mugurel Mărgărit, Director executiv al Fundaţiei Regale Margareta a României.
În 2023, 18,6% dintre persoanele cu vârsta între 55 şi 74 de ani din România nu au folosit internetul niciodată, în comparaţie cu doar 1,4% dintre persoanele mai tinere, cu vârsta între 16 şi 34 de ani, arată Institutul Naţional de Statistică.
Potrivit raportului privind stadiul evoluţiei deceniului digital, doar 28% din populaţia României, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani, are cel puţin competenţe digitale de bază, sub media UE de 54% şi sub obiectivul UE pentru anul 2030 de 80%.
Pe de altă parte, un studiu cantitativ din 2019 (Wilhelm şi colaboratorii), relevă că frica de escrocii online (47%), lipsa cunoştinţelor (46%), lipsa de sprijin în utilizare (41%), precum şi dificultatea folosirii echipamentelor (36%) îi opreşte pe vârstnici să utilizeze tehnologiile digitale, deşi sunt interesaţi de acestea şi îşi doresc să fie conectaţi cu lumea nouă în care trăiesc.
Scopul proiectului este tocmai acela de a încuraja vârstnicii să folosească internetul şi un smartphone, de a-i ajuta să deprindă abilităţile necesare utilizării acestora, de a le arăta beneficiile şi a-i învăţa cum se pot proteja de fraudele online.
Proiectul "Conectăm Generaţii în lumea digitală" urmăreşte dezvoltarea competenţelor digitale a peste o mie de seniori de peste 60 de ani, prin ateliere ce vor avea loc pe parcursul anului 2024 în Bucureşti şi alte 10 comunităţi din ţară, cu sprijinul a 10 organizaţii care lucrează cu vârstnici în localităţile Arad, Baia Mare, Mărăşeşti, Odorheiu Secuiesc, Piteşti, Rovinari, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Tulcea, Turnu Măgurele.
În acest scop, proiectul a prevăzut şi un program de formare a 20 de formatori locali, dintre care 10 seniori, pentru a transmite cunoştinţe digitale în regim peer-to-peer în comunităţile selectate. Astfel, va fi facilitat transferul de cunoştinţe de bază în rândul seniorilor din Bucureşti şi din ţară, iar tehnologia digitală va putea deveni o soluţie reală pentru accesul la informaţii şi resurse utile, crescând gradul de autonomie al seniorilor.
Seniorii din localităţile menţionate, interesaţi să participe la atelierele Conectăm Generaţii în lumea digitală, sunt invitaţi să se înscrie apelând gratuit la Telefonul Vârstnicului - 0800 460 001.
Despre Fundaţia Regală Margareta a României
Înfiinţată în 1990 de către Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române, împreună cu tatăl său, Regele Mihai, Fundaţia Regală Margareta a României este astăzi o organizaţie neguvernamentală de elită care sprijină copii, tineri şi vârstnici prin intervenţii durabile, bazate pe schimbul de experienţă şi valori între generaţii.
De-a lungul celor 34 de ani de activitate, Fundaţia a dezvoltat numeroase proiecte durabile în domeniul educaţiei, dezvoltării comunităţii, societăţii civile, sănătăţii şi culturii, proiecte ce şi-au adus contribuţia la reînnoirea spirituală şi socială a României.
Fundaţia Regală Margareta a României vine în sprijinul persoanelor vârstnice prin programe care urmăresc creşterea calităţii vieţii acestora, cu implicarea voluntarilor şi mobilizarea partenerilor instituţionali şi a întregii comunităţi, cele mai recente fiind Fondul pentru Vârstnici, Telefonul Vârstnicului şi Centrele Comunitare Generaţii.
Citește și: Românii, printre cei mai mari fani ai cumpărăturilor online din UE