Un posibil cimitir al mamuților vechi de peste 2.000.000 de ani, în valea râului Buzău
Specialiștii au dovedit că fragmentele osoase descoperite în valea râului Buzău aparţin unor specii de mamut.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 17 Iulie 2024, 09:45 • Actualizat: 17 Iulie 2024, 09:44
Un posibil cimitir al mamuților s-ar ascunde în valea râului Buzău, unde specialiștii geologi continuă cercetările după descoperirea unor fragmente osoase ce aparțin mai multor specii ale acestor animale extincte care ar fi trăit în urmă cu peste 2.000.000 de ani.
Primele fragmente osoase au intrat în patrimoniul Muzeului Judeţean Buzău în urmă cu peste 50 de ani. Mai târziu, pasionaţi şi cercetători au descoperit noi fragmente, iar în urma cercetărilor, specialiștii au dovedit că acestea aparţin unor specii de mamut.
„În patrimoniul Muzeului Judeţean Buzău sunt mai multe fragmente osteologice provenind de la diferite tipuri de mamuţi, primele au intrat în colecţie în anul 1972 şi doar la unele se cunosc locaţiile, este vorba despre un dinte de mamut provenit de pe teritoriul satului Valea Nucului, comuna Berca, ultimele fragmente intrând în patrimoniu în primăvara anului 2022.
Am apelat la cercetători din cadrul Institutului de Geologie Bucureşti pentru determinări. S-a dovedit că aceste fragmente provin de la diferite tipuri de mamuţi. Au fost expuse în cadrul unei expoziţii permanente la Muzeului Chihlimbarului de la Colţi, expoziţie denumită Colţi preistorici.
Ulterior, un vizitator ne-a donat un fragment osteologic de mari dimensiuni, era deja a doua piesă de mari dimensiuni descoperită pe malul râului Buzău, în localitatea Stănceşti”, a declarat directorul Muzeului Judeţean, Daniel Costache, potrivit Agerpres.
Ţinând cont de potenţialul ştiinţific pe care îl poate oferi râul Buzău, conducerea Muzeului Judeţean a luat decizia de a colabora alături de geologi cu experienţă din ţară în scopul de a continua cercetările.
Mamuții ar fi avut la dispoziție toate condițiile pentru a se dezvolta
Mamuţii care ar fi trăit în arealul supus cercetării ar fi avut la dispoziţie toate condiţiile necesare, climatice şi fizico-geografice pentru a se dezvolta - apă, zone de păşunat, păduri.
În cadrul sesiunii de comunicări ştiinţifice „Milenii tezaurizate. Creaţie şi spiritualitate”, ediţia a XXII-a din anul 2024, specialiştii Facultăţii de Geologie şi Geofizică din cadrul Universităţii Bucureşti au confirmat că vor continua cercetările de-a lungul văii râului Buzău în speranţa că vor găsi şi alte fragmente aparţinând unor specii de mamuţi.
„Cam acum 3 milioane de ani ies primii mamuţi din Africa, prima piesă a acestei specii de mamut este găsită în România, specia se numeşte Mammuthus rumanus, apoi se diversifică, unii trăiesc în America, alţii apar în Eurasia. În această linie, primii care ies din Africa sunt indivizii Mammuthus rumanus, au dinţi masivi cu puţine plăci, smalţul foarte gros.
Sunt bine cunoscuţi în Europa sudică, este un animal care prefera un climat mai călduţ. Ştim mai multe despre zonele în care existau speciile, câte ceva despre vârsta depozitele din zonă şi avem de lucru să le găsim să adăugăm cât mai multe piese fiecare oferind informaţii despre această zonă”, a declarat anterior lectorul Facultăţii de Geologie şi Geofizică, Ştefan Vasile.
La ediţia din anul 2022 a evenimentului Noaptea Muzeelor Europene, patrimoniul de fragmente osteologice ale unor mamuţi aparţinând Muzeului Judeţean s-a îmbogăţit cu un omoplat de mari dimensiuni donat de unul dintre vizitatori.
Citește și: Peste 6.000 de specii de animale și plante au fost incluse pe lista celor pe cale de dispariție