Vinul alb din Ungaria, amenințat de temperaturile care forțează recoltarea timpurie
Luna iulie a fost cea mai caldă din Ungaria de când a început urmărirea temperaturilor, în 1901.

Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 07 August 2024, 15:50 • Actualizat: 07 August 2024, 15:49
Unii producători din Ungaria au fost obligați să înceapă recoltarea strugurilor la începutul lunii august, cu o lună mai devreme decât de obicei, din cauza valului de căldură din țară.
„Nu-mi amintesc să fi recoltat vreodată acest soi de struguri atât de devreme... suntem cu cel puțin o lună mai devreme”, a declarat Laszlo Kerek, un veteran de 35 de ani al cultivării strugurilor în Balatonlelle, la sud de Lacul Balaton, în vestul Ungariei.
Kerek, care la începutul lunii august culegea strugurii împreună cu familia sa, atribuie această recoltă timpurie „doar schimbărilor climatice”.
Temperaturile ridicate ar putea duce la dispariția vinului alb
Potrivit unui raport al Serviciului Meteorologic Național, luna iulie a fost cea mai caldă din Ungaria de când a început urmărirea temperaturilor, în 1901.
Potrivit lui Peter Szabo, climatolog la Universitatea Eotvos Lorand, regiunile viticole din Ungaria au înregistrat o creștere cu 25 % a numărului de grade-zi de creștere, o măsură care indică acumularea de căldură până când culturile ajung la maturitate.
„Modelele noastre arată că numărul de grade-zi de creștere va continua să crească, iar clima Ungariei nu va mai fi ideală pentru vinul alb”, a declarat Szabo.
El a sugerat că producătorii maghiari de vin, dintre care peste două treimi produc struguri pentru vinuri albe, ar putea fi nevoiți să se adapteze și să treacă la producția de vin roșu, un soi mai potrivit pentru climatele mai calde.
Cu toate acestea, vinificatorii maghiari cred că vor fi capabili să se adapteze la schimbările climatice și să continue să producă vinuri albe tradiționale cu câteva schimbări în următoarele decenii, potrivit Reuters.
„Se pare că vom fi noua regiune mediteraneană... așa că această schimbare nu va fi neapărat nedorită pentru vinificația maghiară, dar trebuie să ne adaptăm”, a declarat Peter Varga, proprietarul Varga Winery din Badacsonyors, tot pe malul lacului Balaton.
Citește și: Cel mai vechi vin lichid din lume, descoperit într-un mormânt vechi de 2.000 de ani