Cine au fost Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Sfinții Apostoli Petru și Pavel au murit în aceeași zi și în același an la Roma.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 29 Iunie 2024, 10:27 • Actualizat: 29 Iunie 2024, 10:27
Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți împreună la data de 29 iunie, pentru că au murit în aceeași zi și în același an la Roma. Primul a fost fratele Sfântului Apostol Andrei, pe care Sfântul Sinod al Bisericii Române l-a proclamat ocrotitorul României, în februarie 1997.
Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli este precedată de un număr de zile de post ce variază în funcţie de data Sfintelor Paşti. Postul Sfinţilor Apostoli ia startul în ziua de luni după Duminica Tuturor Sfinţilor, a noua duminică după Paşti.
Sfântul Apostol Petru, fratele Sfântului Apostol Andrei
Originar din Betsaida Galileii, Sfântul Apostol Petru a fost fratele Sfântului Apostol Andrei şi pescar ca toţi cei din familia lor. Numele său era Simon, nume pe care Iisus Hristos i l-a schimbat în Cephas, care în aramaică înseamnă piatră sau rocă, conform Dicţionarului de Teologie Ortodoxa, 1994.
Sfântul Petru a fost martor la Schimbarea la Faţă a lui Hristos. În ziua Cincizecimii, el le-a vorbit mulţimilor adunate la Ierusalim despre împlinirea proorociilor Vechiului Testament. Ca rezultat al predicii lui, în acea zi s-au botezat primii trei mii de oameni, întemeindu-se astfel prima comunitate creştină.
În anul 50, el a participat la Sinodul Apostolilor din Ierusalim, unde s-a hotărât ca cerinţele rituale ale religiei mozaice să nu fie obligatorii pentru creştinii proveniţi dintre păgâni. După descoperirea făcută de Dumnezeu de a predica şi păgânilor, a mers în Galatia, Asia Proconsulară, Bitinia şi Roma.
În timpul persecuţiei lui Nero, a fost întemniţat şi condamnat la moarte prin răstignire cu capul în jos. A fost, îngropat la Roma în anul 67, potrivit Agerpres.
Cine a fost Sfântul Pavel, „Apostolul neamurilor”
Supranumit „Apostolul neamurilor”, Sfântul Apostol Pavel s-a născut în Tars, într-o familie de evrei, părinţii săi fiind cetăţeni romani. Lui îi este recunoscută cea mai amplă şi fructuoasă misiune evanghelizatoare.
A fost educat la şcoala fariseilor - grupare politic-religioasă cu o mare autoritate asupra poporului iudeu, care a fost criticată de Iisus Hristos pentru falsitate şi ipocrizie. Ulterior, a fost trimis să învețe la Ierusalim, la şcoala rabinului Gamaliel, potrivit Dicţionarului de Teologie Ortodoxă, 1994.
Înainte ca Iisus Hristos să îi fi apărut într-o lumină orbitoare și a-l determina astfel să se convertească la creștinims, Sfântul Pavel ar fi fost un prigonitor de temut al creștinilor.
A început misiunea de apostol „mai pe urmă chemat”, după o perioadă de trei ani petrecută în Arabia. Întors la Ierusalim, i-a cunoscut pe doi dintre ceilalţi apostoli, Petru şi Barnaba.
În cele trei călătorii misionare ale sale, Sfântul Apostol Pavel a convertit la creștinism mulțimi de păgâni. „Apostolul neamurilor” a întemeiat biserici în toate marile oraşe din spaţiul asiatic şi de răsărit al Imperiului Roman.
A fost prins şi întemniţat timp de doi ani, la Ierusalim. Pentru a scăpa de judecata Sinedriului, a făcut apel la Cezar, în calitatea lui de cetăţean roman. Ajuns la Roma, a rămas captiv doi ani, timp în care şi-a continuat lucrarea de propovăduire a Evangheliei şi de întărire a comunităţii creştine de acolo.
În anul 67, în timpul împăratului Nero (64-67), a fost omorât prin tăierea capului în aceeaşi zi în care Sfântul Apostol Petru a fost crucificat. Deşi ultimul chemat la apostolie, el a contribuit mai mult decât ceilalţi apostoli la răspândirea creştinismului printre păgâni, datorită calităţilor sale personale, a erudiţiei în cunoaşterea Scripturilor și a iscusinţei cu care stăpânea retorica.
Citește și: Aproape jumătate de milion de români, celebrați de sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel