Gala ParentEDU, pe 8 iunie, la Ateneul Român
În premieră pentru România, evenimentul va premia părinții implicați în prevenirea consumului de droguri în rândul copiilor.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 01 Iunie 2025, 09:54 • Actualizat: 01 Iunie 2025, 09:58
Eveniment caritabil, Gala ParentEDU va fi organizată pe 8 iunie, la Ateneul Român.
În premieră pentru România, evenimentul va premia părinții implicați în prevenirea consumului de droguri în rândul copiilor.
Violonistul Bogdan Alexandru Costache va susține un recital în cadrul Galei.
Biletele sunt disponibile online.
Fondurile obținute din vânzarea tichetelor de acces vor fi donate pentru a sprijini continuarea campaniei educaționale UNSPOKEN de prevenire a consumului de droguri de către copii și adolescenți.
Premiile "Părinți implicați, Copii în siguranță" vor fi acordate pentru trei categorii: cei mai implicați trei părinți (vot public), cele mai implicate trei Entități ale Părinților, respectiv persoanelor/organizațiilor pentru contribuții remarcabile în Proiectele FNaP ProEDU, din ultimul an.
"Vor fi premiați în cadrul galei, părinții implicați, care au reușit să schimbe o mare parte din copiii din școala unde își desfășoară activitatea, Asociația de Părinți sau Comitetul Reprezentativ al Părinților, vorbim de schimbarea mentalității copiilor. Mi-am dorit să văd că părinții vor lucrul acesta, își doresc să fie implicați și acesta este unul dintre criteriile pe care am încercat să-l urmărim la premiere. Este un pas important să vedem părinți care își doresc să se implice în activitățile școlii, școala să aibă deschidere, să îi accepte pe părinți și să știți că avem școli care au deschidcere, avem părinți care își doresc să se implice și să fie alături de școală", a declarat președintele Federației Naționale a Părinților ProEDU, Eugen Ilea, într-un interviu pentru Radio România Actualități.
"Ceea ce obținem ca venituri din vânzarea de bilete se vor duce în această campanie UNSPOKEN de reducere a consumului de droguri. Vom merge în țară, vom participa împreună cu psihologii noștri la întâlniri cu părinții, cu copiii, pentru că aceasta este menirea evenimentului", a precizat acesta în la emisiunea Serviciul de Noapte cu Maria Țoghină.
Eugen Ilea spune că este nevoie stringentă de bani pentru reducerea consumului de droguri.
"Avem nevoie de finanțare și vom face demersuri, mai ales acum că avem și un nou președinte al României, pentru ca Guvernul să bugeteze astfel de finanțări pentru reducerea consumului de droguri. Nu se poate face acest lucru fără a avea finanțare."
Totodată, Federația Națională a Părinților ProEDU face parte din comisia inter-ministerială creată la nivelul Guvernului, și este dispusă să stea la masa dialogului și cu Agenția Națională Antidrog pentru a colabora și a găsi cele mai bune soluții pentru prevenirea acestui flagel.
Eugen Ilea subliniază că legislația ar trebui să fie mai drastică pentru astfel de situații.
"Sunt de acord, avem demersuri, inclusiv noi, Federația Națională a Părinților ProEDU, facem demersuri în acest sens. Și nu numai noi, sunt multe alte entități, multe alte ONG-uri care solicită acest lucru. Haideți să ne unim cu toții, pentru că, de aceea, eu îmi doresc ca acest fel de campanii să devină naționale, nu punctuale, nu locale. Să ne alăturăm cu toții, ONG-uri de prin toată țara, părinți, profesori, oricine își dorește să facem acest lucru, să mergem către autorități, în așa fel încât Parlamentul să ia o decizie în acest sens, să vină cu o legislație adecvată pentru reducerea consumului de droguri", a punctat liderul ProEDU.
Potrivit acestuia, o importanță deosebită în prevenirea consumului de droguri o are și școala, care poate lucra mult la conștientizarea tinerilor.
"Drogurile nu mai fac diferența între urban și rural, nu mai fac diferența între copii cu bani și fără bani, între cei educați și needucați. De aceea, cred că este nevoie ca școala să se implice în așa fel încât copiii noștri să fie conștienți de pericolele acestui flagel. Părinții nu au toți capacitatea de a învăța și de a vorbi cu copiii lor ce presupune consumul. Școala o poate face. Acolo avem oameni competenți, dascăli, care îi pot face pe copiii noștri să-i ajute să stea departe de un astfel de flagel", spune Eugen Ilea.
În urma unui sondaj-fulger realizat de asociație, la care au participat aproximativ 1.000 de copii, a rezultat că adolescenții consumă droguri din curiozitate, din cauza anturajului sau a plictiselii.
Pe site-ul federației este disponibil un ghid de comunicare dintre părinții și copii, în funcție de vârstă sau nivel de înțelegere, realizat în colaborare cu specialiști de la Agenția Națională Antidrog și și psihologi.
Citește și: Bucharest Opera Festival, între 15 și 24 iunie