Marile Doamne ale României: Regina Maria, ”Regina soldat” sau ”Mama răniților”
Suverana s-a implicat activ în viaţa politică, având întâlniri cu miniştri şi diplomaţi, susținându-și fervent punctele de vedere.
Articol de Victor Marin, Publicat: 11 Martie 2024, 13:49 • Actualizat: 11 Martie 2024, 14:02
Cu origini englezești, frumoasă, inteligentă şi plină de vitalitate, Regina Maria a simţit şi trăit româneşte.
Născută la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, suverana a ajuns să cunoască profund poporul român, cultura, obiceiurile, regiunile rurale şi, mai ales, aspiraţiile acestuia, care au devenit şi ale ei.
Anii copilăriei i-a petrecut în Anglia, în mijlocul naturii din comitatul Kent, vizitând des Curtea ţarului, bunicul său, dar şi Malta, unde a petrecut clipe frumoase împreună cu Principele George, viitorul Rege George al V-lea al Marii Britanii şi Irlandei.
La 10 ianuarie 1893, la doar 17 ani, s-a măritat cu Principele Moştenitor al României, Ferdinand, la nunta lor fiind prezent şi Împăratul Germaniei. Prin căsătoria cu catolicul Ferdinand, Maria a pierdut locul din Linia de Succesiune la Coroana Marii Britanii.
Cei doi au avut şase copii, anume Principele Carol – viitorul Rege Carol al II-lea, Principesele Elisabeta şi Mărioara, Principele Nicolae, Principesa Ileana şi Principele Mircea – care a murit la doar trei ani din cauza febrei tifoide, constituind una din marile drame ale existenţei Reginei.
Suverana s-a implicat activ în viaţa politică, având întâlniri cu miniştri şi diplomaţi, susținându-și fervent punctele de vedere, notează Rador Radio România.
”Mama răniților”
Înainte şi după izbucnirea Primului Război Mondial, Regina Maria a dedicat cu generozitate timp şi energie, soldaților răniți pe front și bolnavilor de tifos și holeră, a coordonat colaborarea cu Crucea Roșie, a organizat spitale de campanie și a strâns fonduri pentru serviciul de ambulanță, primind supranume precum ”Regina soldat” sau ”Mama răniților”.
Regina Maria s-a alăturat, apoi, oamenilor de stat români de pe o poziţie neoficială, la convorbirile de pace de la Paris, rolul ei important în Marea Unire de la 1918 fiind de necontestat.
Fermecătoare şi distinsă, Maria s-a bucurat de-a lungul vieţii, pe plan mondial, de atenţia celor mai importante personalităţi politice şi numai.
Regina a continuat să pledeze cauza României și să promoveze valorile țării dincolo de granițe, dragostea pentru România fiind una cu fiinţa sa, până când a fost îndepărtată din viața politică a țării, odată cu preluarea tronului de către fiul său, Carol al II-lea. S-a retras la Balcic sau la Castelul Bran, dându-şi ultima suflare la Castelul Pelișor, casa visurilor sale.
Citește și: Nina Cassian, „Donna Miraculata” ce a răstălmăcit cuvintele poeziei moderne românești