Gala Premiilor MUSICRIT, pe 14 ianuarie, la Ateneul Român
Evenimentul reprezintă singura inițiativă din peisajul cultural românesc care recompensează excelenţa, atât în domeniul artistic, cât şi în domeniile jurnalismului şi managementului din muzica clasică.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 08 Ianuarie 2025, 10:02 • Actualizat: 08 Ianuarie 2025, 10:11
Gala Premiilor MUSICRIT va avea loc marţi, 14 ianuarie, de la ora 19:00, la Ateneul Român.
Organizată de Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România (UCRRM), în parteneriat cu Filarmonica "George Enescu", Centrul Cultural "Tinerimea Română" şi ARTEXIM, Gala MUSICRIT reprezintă singura inițiativă din peisajul cultural românesc care recompensează excelenţa, atât în domeniul artistic, cât şi în domeniile jurnalismului şi managementului din muzica clasică.
Potrivit Radio România Muzical, premiile se vor acorda pentru următoarele categorii: Critică muzicală, Management, Discografie, Proiecte muzicale, Cea mai bună stagiune lirică din ţară, Cea mai bună stagiune simfonică din ţară, Festivalul anului, Instrumentistul anului, Artistul liric al anului şi Revelația anului.
Împreună cu cele 10 Premii MUSICRIT, vor fi oferite și 5 premii de excelență, Premiul "Grigore Constantinescu"- premiu creat în memoria președintelui fondator al UCRRM, dar și Trofeul MUSICRIT.
Ajunsă la ediția a III-a, gala va include și un program muzical de excepție, susținut de sopranele Anita Hartig şi Egyed Apollónia, baritonii Ionuţ Pascu şi Mihai Damian, violonista Maria Marica, organistul Steffen Schlandt, RCO String Quartet, Ansamblul Flaut Power condus de Ion Bogdan Ştefănescu și Orchestra Română de Tineret condusă de Cristian Mandeal - artiști și formații muzicale de certă valoare internațională, ce onorează România prin fiecare concert.
Ca și în 2024, Gala face parte din seria de manifestări artistice organizate la Ateneul Român, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.
Amfitrionii Galei vor fi Luminița Arvunescu, președintele Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România și Marius Constantinescu, jurnalist TVR.
Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România (UCRRM) a fost înființată în anul 1990 de personalități de marcă ale muzicii clasice: Iosif Sava, Grigore Constantinescu, Smaranda Oțeanu-Bunea, Dumitru Avakian, Mihaela Doboș, Elena Zottoviceanu etc și este cea mai activă susținătoare a valorilor muzicale din spațiul românesc în presa scrisă și audio-vizuală, prin actualii ei membri: Costin Popa - critic muzical, prof.univ.dr. DHC Valentina Sandu Dediu - Rectorul Colegiului de Studii avansate "Noua Europă", Luminiţa Arvunescu - realizatoare de emisiuni radio şi de evenimente muzicale, actualul Preşedinte UCRRM, Cristina Comandașu, Manager Radio România Muzical, Claudia Robu şi Valentina Băințan, realizatoare de emisiuni la TVR Cultural etc.
"O gală în care să evidențiem Excelența și Performanța - cât se poate de obiectiv, profesionist și asumat - a fost ideea din care s-a născut proiectul Gala Premiilor MUSICRIT în urmă cu trei ani. Un proiect și un pariu personal pornite din convingerea că numai uniunea noastră - reunind criticii muzicali, redactorii de carte și realizatorii de emisiuni muzicale din radio și televiziune - poate gira atât o ierarhizare corectă cât și un eveniment cultural, aș spune, fără modestie, de ținută internațională. Și, exemplific cu câțiva dintre premianții edițiilor trecute: Trofeul Musicrit - Ansamblul "Violoncellissimo" (2022) și Corul Național de Cameră "Madrigal-Marin Constantin" (2023); Cei mai buni artiști lirici ai anului - baritonul George Petean (2022) și mezzosoprana Judit Kutasi (2023); Cei mai buni instrumentiști ai anului - violoncelistul Andrei Ionița (2022) și violonistul Alexandru Tomescu (2023); Festivalul anului - a XXV-a ediție a Festivalului "Hariclea Darclee" de la Brăila (2022) și ediția din 2023 a Festivalului Internațional George Enescu, Premiul pentru management - Mihai Constantinescu (2022) și Maria Moț, Directoarea agenției londoneze de impresariat artistic MWA Management. Sunt nume cu o puternică rezonanță și dincolo - în unele cazuri, mai ales - de hotarele țării noastre, care onorează Școala Românească de Muzică clasică, prin fiecare apariție a lor.
Premiile MUSICRIT sunt așadar premii oferite - asumat, de Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România iar Gala Premiilor MUSICRIT - ajunsă la ediția a III-a este "vitrina" în care am grijă să expun tot ceea ce a avut România mai bun în materie de Muzică clasică pe anul precedent", a declarat Luminiţa Arvunescu.
Biletele pentru Gala MUSICRIT vor fi puse în vânzare la data de 8 ianuarie și se vor putea achiziționa din platforma de ticketing a Filarmonicii "George Enescu".