Noi suntem Radio România, sursa ta de încredere

Noi traduceri din colecția "Anansi. World Fiction", la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România

Timp de cinci zile, până duminică, 26 noiembrie, cititorii sunt așteptați în Rotonda Romexpo.

Noi traduceri din colecția "Anansi. World Fiction", la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România

Publicat: 21 Noiembrie 2023, 15:37  • Actualizat: 21 Noiembrie 2023, 16:33

Peste 20 de titluri noi îi așteaptă pe iubitorii de literatură universală în oferta colecției "Anansi. World Fiction" de la Târgul de carte Gaudeamus Radio România, care debutează miercuri, 22 noiembrie, la Romexpo București.

Timp de cinci zile, până duminică, 26 noiembrie, cititorii sunt așteptați în Rotonda Romexpo pentru a se bucura de cele mai noi apariții editoriale și de întâlniri cu scriitori, critici literari și traducători îndrăgiți, precum și cu specialiști ai pieței de carte autohtone.

Lista noilor apariții publicate în cadrul colecției "Anansi. World Fiction" a Editurii Pandora M include atât traduceri inedite din operele unor autori îndrăgiți, cât și romane ale unor autori multipremiați traduși în premieră în limba română.

Potrivit Radio România Cultural, o parte dintre acestea vor fi lansate la târg, într-un eveniment amplu care reunește traducători, critici literari și scriitori, sâmbătă, 25 noiembrie, ora 12:00, în Sala Cupola de la Romexpo.

Laureată a Nobelului pentru Literatură din 2021, scriitoarea franceză Annie Ernaux revine în atenția cititorilor români cu o nouă carte, intitulată "Tânărul. Fotojurnal" (traducere de Mădălina Ghiu), un micro-roman în care prezentul și trecutul se rescriu reciproc, se potențează și-și acordă noi modalități de interpretare. Paginile de "Fotojurnal" ce însoțesc microromanul așază această imagine a prezentului în rama memoriei revizitate.

Portretul căsătoriei, cea mai nouă traducere din opera scriitoarei Maggie O’Farrell, carte finalistă anul acesta la prestigiosul Prix Femina Étranger, este una dintre traducerile mult-așteptate pe care cititorii le vor găsi la Gaudeamus la standul Grupului Editorial Trei. Ca și Hamnet, noua carte este un roman istoric care are în centru un personaj feminin, pe Lucrezia de’ Medici, căsătorită la 15 ani cu ducele de Ferrara, și constituie „portretul captivant al unei tinere care încearcă să se elibereze din cușca ei de aur”, în viziunea criticilor de la Publishers Weekly. Cartea apare în traducerea Marianei Piroteală.

Și ediția în limba română a cărții care a câștigat anul trecut Femina Étranger, Doamna Hayat de Ahmet Altan (traducere de Mădălina Ghiu), se află pe lista noutăților "Anansi. World Fiction" de la Gaudeamus. Scris în timpul detenției sale, din 2016 până în aprilie 2021, romanul lui Ahmet Altan este un elogiu adus libertății, iubirii, literaturii, vieții în general.

Din opera lui Joan Didon, una dintre cele mai iubite scriitoare traduse în colecția Anansi. World Fiction, cititorii vor putea regăsi la un preț special la Gaudeamus 2023 cea mai recentă traducere: Uite cum stă treaba, volum ce reunește douăsprezece eseuri inedite din perioada 1968–2000, de la începutul carierei sale de scriitoare așadar, scrieri deosebit de interesante pentru modul în care schimbarea de perspectivă propusă de Didion, recunoscută acum pentru detașarea sa, se înscrie în logica opiniilor sale.

O apariție editorială de excepție în seria Anansi. Mentor îi așteaptă pe iubitorii de cărți la Gaudeamus 2023: Puterea artei de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS și History Channel. Volumul, editat în condiții grafice excepționale, ne poartă într-o călătorie prin fantezia unora dintre cei mai celebri pictori ai lumii: Caravaggio, Rembrandt, David, Turner , Van Gogh, Picasso, Rothko. Documentarul cu același nume a câștigat în 2007 International Emmy Award for Best Arts Programming. Louis Ulrich este cel care semnează traducerea în limba română.

Una dintre cele mai importante romane publicate anul trecut în spațiul de limba engleză, Astfel de lucruri mărunte de Claire Keegan, carte nominalizată la Booker Prize 2022, la Dublin Literary Award 2023 și câștigătoare a Orwell Prize for Political Fiction 2022, a apărut recent în traducere în colecția Anansi. World Fiction. Descris de Colm Tóibín drept „un roman uimitor”, Astfel de lucruri mărunte (traducere de Iulia Anania) este primul roman al lui Claire Keegan, scriitoare cunoscută până acum pentru proza ei scurtă, o carte care a devenit, la scurt timp de la apariție, bestseller pe ambele maluri ale Atlanticului,

Lup roșu, negru leopard de Marlon James, finalist al National Book Award for Fiction în 2019, a sosit recent din tipografie și va fi de găsit la standul Grupului Editorial Trei de la Gaudeamus 2023. Lup roșu, negru leopard (traducere de Ona Frantz) deschide o saga stranie, un tur de forță literar și o incredibilă aventură, „o recreere fantezistă a Africii, cu ecouri din Tolkien, George R.R. Martin și Black Panther, dar plină de originalitate”, în viziunea lui Salman Rushdie, iar Marlon James este „un scriitor care trebuie citit”, completează acesta.

Romanul distins cu Premiul Planeta 2020, Aquitania de Eva García Sáenz de Urturi (traducere și note de Ana‑Maria Tamaș), se află de asemenea pe lista de noutăți a colecției Anansi. Woirld Fiction. Roman provocator, un thriller istoric captivant, Aquitania traversează un secol de răzbunări, intrigi și bătălii, gravitând în jurul a trei personaje care vor făuri ceea ce mai târziu se va numi Europa.

Două romane tulburătoare care explorează relația mamă-fiică au apărut recent în traducere în cadrul colecției "Anansi. Wolrd Fiction".

Roman câștigător al Andrew Carnegie Medal for Excellence in Fiction 2023, „o capodoperă elegiacă, tulburătoare” (Booklist), "Înotătorii" (traducere de Genoveva Cerchez) este un roman sfâșietor despre relația mamă­fiică, despre memorie și suferință.

"Cum să-ți iubești fiica" (traducere de Monica Pruteanu), roman finalist anul acesta la Femina étranger, urmărește, cu o rară precizie psihologică, pașii greșiți și amăgirile aparent nesemnificative ale vieții de familie, unde granița dintre protecție și posesie este atât de ușor de depășit, adesea fără cale de întoarcere.

Agustina Bazterrica, romancieră și autoare argentiniană de proză scurtă, figură centrală a scenei literare din Buenos Aires, a intrat recent în lista autorilor traduși în colecția Anansi. World Fiction cu romanul Noi, carnivorii, „un portret stupefiant al umanității care ar face orice pentru a obține satisfacția, chiar cu prețul propriei existențe, în viziunea criticilor de la Le Monde. Cartea apare în traducerea lui Marin Mălaicu‑Hondrari.

Lista noutăților "Anansi. World Fiction" de la Gaudeamus 2023 este completată de o serie de reeditări ale unor cărți-cult ale literaturii universale precum 2666 de Roberto Bolaño (traducere de Eugenia Alexe Munteanu), Călătorie la capătul nopții de Louis‑Ferdinand Céline (traducere de Maria Ivănescu), Scrisori către Milena de Franz Kafka (traducere și note de Radu Gabriel Pârvu), Junky de William S. Burroughs (traducere și note de Sorin Gherguț).

De asemenea, romanul "Fiica ascunsă" de Elena Ferrante, o meditație profundă şi emoționantă asupra feminității și condiției de mamă, ecranizat în 2021, în regia lui Maggie Gyllenhaal, cu Olivia Colman, Jessie Buckley și Dakota Johnson în distribuție, a fost reeditat recent. Romanul apare în traducerea Ceraselei Barbone.

Cărțile din colecția "Anansi. World Fiction" vor putea fi achiziționate de-a lungul celor cinci zile ale Târgului de Carte Gaudeamus, ediția 2023, cu o reducere de 30%. Accesul publicului la ediția din acest an a târgului este liber. Programul de vizitare: zilnic, între orele 10:00 şi 20:00.

Violonistul Shlomo Mintz, în recital la Concursul Internațional "George Enescu"
Cultură 19 Iulie 2024, 14:43

Violonistul Shlomo Mintz, în recital la Concursul Internațional "George Enescu"

Evenimentul face parte din seria de manifestări pe care organizatorii le-au pregătit pentru ediția din acest an.

Violonistul Shlomo Mintz, în recital la Concursul Internațional "George Enescu"
Festivalul internaţional de film „Anonimul” aduce 30 de filme în Delta Dunării
Cultură 18 Iulie 2024, 16:35

Festivalul internaţional de film „Anonimul” aduce 30 de filme în Delta Dunării

Festivalul „Anonimul” va aduce aproximativ 30 de filme înscrise în competițiile evenimentului.

Festivalul internaţional de film „Anonimul” aduce 30 de filme în Delta Dunării
Vara Magică 2024: Orchestrele Naţionale de Tineret şi Violoncellissimo, la Ateneul Român
Cultură 14 Iulie 2024, 07:00

Vara Magică 2024: Orchestrele Naţionale de Tineret şi Violoncellissimo, la Ateneul Român

Ajuns la cea de-a 13-a ediție, Festivalul Internațional ”Vara Magică” este găzduit de Ateneul Român din București.

Vara Magică 2024: Orchestrele Naţionale de Tineret şi Violoncellissimo, la Ateneul Român
Soprana Sanda Șandru a încetat din viață
Cultură 12 Iulie 2024, 08:45

Soprana Sanda Șandru a încetat din viață

Născută pe 15 iulie 1938, artista și-a început studiile muzicale la Timișoara, perfecționându-se apoi la București.

Soprana Sanda Șandru a încetat din viață
Ansamblul Violoncellissimo, pe scena Festivalului "Vara Magică"
Cultură 10 Iulie 2024, 08:51

Ansamblul Violoncellissimo, pe scena Festivalului "Vara Magică"

În program sunt incluse lucrări de Albinoni, Haendel, Dimitrescu, Piazzolla, Villa Lobos, Ramin Djawadi, Saint Saens/Sinaci,...

Ansamblul Violoncellissimo, pe scena Festivalului "Vara Magică"
Muzeu din Milano, deschis cu o întârziere de 50 de ani
Cultură 09 Iulie 2024, 15:39

Muzeu din Milano, deschis cu o întârziere de 50 de ani

Se așteaptă ca Brera, cu adăugarea muzeului Modern, să ajungă la 500.000 de vizitatori în acest an

Muzeu din Milano, deschis cu o întârziere de 50 de ani
Turneul Național ”Orgile României” continuă la Iași și Săbăoani
Cultură 09 Iulie 2024, 10:00

Turneul Național ”Orgile României” continuă la Iași și Săbăoani

Programul turneului este alcătuit din lucrări pentru 4 mâini și 4 picioare ale compozitorilor Adolph Hesse și Denis Bédard,...

Turneul Național ”Orgile României” continuă la Iași și Săbăoani
Atelierele FILIT, la a zecea ediție
Cultură 09 Iulie 2024, 00:06

Atelierele FILIT, la a zecea ediție

Întâlnirile includ mese rotunde consacrate traducerii literare și prelegeri cu invitați din mediul cultural și academic.

Atelierele FILIT, la a zecea ediție