"Procesul lui Eichmann", în premieră pe scena ONB
Regia este semnată de Erwin Şimşensohn, scenografia de Dragoş Buhagiar, conducerea muzicală îi aparţine lui Daniel Jinga, cu participarea Orchestrei şi a Corului Operei Naţionale Bucureşti.

Articol de Rareș Vlad, Publicat: 18 Martie 2025, 09:22 • Actualizat: 24 Martie 2025, 17:03
Premiera absolută a operei "Procesul lui Eichmann", de Gil Shohat, un libret bazat pe piesa de teatru omonimă a dramaturgului israelian Motti Lerner, va fi prezentată pe 30 martie, pe scena Operei Naţionale Bucureşti.
Regia este semnată de Erwin Şimşensohn, scenografia de Dragoş Buhagiar, conducerea muzicală îi aparţine lui Daniel Jinga, cu participarea Orchestrei şi a Corului Operei Naţionale Bucureşti.
Inițiatoare a realizării operei “Procesul lui Eichmann” în România este Tova Ben-Nun Cherbis, fondatoare a Fundației Magna Cum Laude-Reut și a Complexului Educațional Laude-Reut.
Proiectul îşi propune să păstreze vie memoria Holocaustului şi să inspire generaţiile viitoare în spiritul empatiei, toleranţei şi responsabilităţii sociale, constituindu-se într-o lecţie de istorie esenţială.
Versiunea dramatică, prezentată în stagiunea Teatrului Naţional Bucureşti în octombrie 2024, cât şi cea lirică, se concentrează pe procesul locotenent-coloneuluil nazist Adolf Eichmann, principalul responsabil pentru organizarea şi implementarea soluţiei finale în Europa, ceea ce a însemnat exterminarea a 6 milioane de evrei, între 1940 şi 1945, în timpul Holocaustului.
În 1945, Adolf Eichmann a reuşit să scape de urmărirea penală în cadrul Proceselor de la Nurnberg şi a fugit în America de Sud sub o falsă identitate, unde a fost reperat de serviciile de securitate israeliene în 1960, adus la Ierusalim şi judecat în 1961.
Adolf Eichmann a fost condamnat la moarte prin spânzurătoare, în 1962, pentru crime împotriva poporului evreu şi crime împotriva umanităţii.
Radio România Muzical, Radio România Cultural și Radio România Actualități sunt parteneri media.