Spectacole ale Teatrului Național Radiofonic, în competiție la UK International Radio Drama Festival 2025
Evenimentul se va desfășura în perioada 24 - 28 martie 2025, la Canterbury.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 07 Martie 2025, 14:21 • Actualizat: 07 Martie 2025, 14:48
UK International Radio Drama Festival (UKIRDF) a publicat lista producțiilor radiofonice selectate în competiția din acest an.
Teatrul Național Radiofonic (TNR) – Radio România figurează cu două spectacole: "Un cântec de sirenă" de Alexandru Sincu, în regia lui Attila Vizauer, la categoria Drama, și "Război" de Răzvan Ursuleanu, în regia lui Mihnea Chelaru, la categoria Short Forms.
La această a 11-a ediție a UK International Radio Drama Festival s-au înscris pentru preselecție la cele două categorii competiționale (Audio Drama și Short Forms) 134 de creații radiofonice din 24 de țări, realizate în 23 de limbi, produse atât de posturi publice, cât și de producători și artiști independenți.
Evenimentul se va desfășura în perioada 24 - 28 martie 2025, la Canterbury (UK), sub sloganul „A Crow that Flies in Heaven´s Sweetest Air”.
Juriul este format din reprezentanții producțiilor selectate în concurs, care vor decide câștigătorii. Premiul publicului, unic în peisajul festivalier de gen, va fi votat online de către ascultătorii din întreaga lume care au ascultat producțiile online, iar câștigătorul va fi comunicat după încheierea festivalului.
La premiul publicului participă anul acesta nu doar producțiile selectate în concurs, ci și o serie suplimentară de producții, disponibile spre ascultare doar online.
Limba oficială a festivalului este engleza, iar publicul larg poate asculta online și urmări scripturile în limba engleză ale tuturor producțiilor gratuit, pe site-ul festivalului.
De-a lungul anilor, producțiile Teatrului Național Radiofonic au fost constant selectate şi premiate la numeroase festivaluri internaționale de profil, evenimente artistice de prestigiu, cu rezultate ce confirmă poziția Radio România – Teatrul Național Radiofonic printre cei mai valoroși producători europeni de teatru radiofonic. Anul trecut, la UKIRDF, producția scurtă Spre bătălie de Răzvan Ursuleanu, în regia lui Mihnea Chelaru, a primit ex aequo premiul I la categoria Short Forms.
"Adaptarea radiofonică a povestirii Un cântec de sirenă parcurge procesul înțelegerii retrospective a mecanismelor de urmărire, de abuz, manipulare în epoca în care turnătoria era justificată până și de vâltoarea unei pasionale și sfâșietoare iubirii de tinerețe. Adaptarea și regia artistică semnate de Attila Vizauer urmăresc traseul labirintic al recuperării adevărului. În producția noastră, muzica originală semnată de Tom Bânduș transmite sentimentul apăsător al neliniștii, ce evoluează spre groaza de a descoperi adevărata identitate a fostei iubite, reîntoarse în decenii prin vocea unui telefon primit în noapte. Interpretarea lui Attila Vizauer surprinde, în tonul și nuanțele frazării, traseul labirintic al gândurilor care au ca ultim scop recuperarea adevărului. Vocea Alexandrei Stroe în rolul Sirenei redă falsa inocență și seducția vechilor tentații, care își relevă natura periculoasă peste timp. Asemeni lui Ulise, protagonistul se leagă de catargul lucidității pentru a rezista ficționalizării iubirii. Supravegherea și trădarea sunt realitatea de la capătul călătoriei în trecut, dar de ce s-ar întoarce să-l ispitească vocea Sirenei? Poate pentru a-i dezvălui falsa libertate a unei vieți trăite în neîntreruptă duplicitate și supraveghere. Concluzia e a ascultătorului", spune criticul Oana Cristea Grigorescu.
Povestirea foarte scurtă "Război", de Răzvan Ursuleanu, este - în fapt - o scrisoare despre confruntarea cu realitățile frontului și are o semnificație ce depășește experiența individuală a traumelor suferite de soldați în război. Producția surprinde în concizia textului și a sunetului întreaga tragedie absurdă a războiului, a vieților distruse, a victimelor nevinovate și are o semnificație profund umană, pacifistă, pe care o redă atmosfera spectacolului sonor gândit de regizorul Mihnea Chelaru. În contextul conflictelor armate care se desfășoară în apropierea noastră, meditația solitară a soldatului poate fi asimilată cu un lamento, o reiterare actualizată a adagiului cronicarului „Nu sunt vremurile sub om, ci bietul om sub vremuri”.
Citește și: Corul Academic Radio sărbătorește a 85-a aniversare