Un tablou de René Magritte, care a inspirat filmul „Exorcistul”, vândut cu 121 de milioane de dolari
Lucrarea l-a inspirat pe regizorul american William Friedkin pentru filmul „Exorcistul” (1973).
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 20 Noiembrie 2024, 11:42 • Actualizat: 20 Noiembrie 2024, 11:42
Un tablou semnat de René Magritte, „L'empire des lumieres”, care a inspirat firmul de groază „Exorcistul”, a fost vândut cu 121 de milioane de dolari, marți seară, 19 noiembrie, în cadrul unei licitaţii organizate de Christie's la New York. Pictura a stabilit un record la licitaţie pentru o operă a acestui artist, în anul centenarului mişcării suprarealiste.
După aproximativ zece minute de licitaţie intensă la Rockefeller Center, pictura „L'empire des lumieres” a fost adjudecată pentru suma-record de exact 121.160.000 de dolari, inclusiv comisioane şi taxe. Tabloul a devenit astfel unul dintre cele mai scumpe din istoria licitațiilor.
Această pictură face parte dintr-o serie de lucrări omonime ale pictorului belgian René Magritte, simbolizând jocurile de lumini şi umbre pe care acesta le îndrăgea. Lucrarea prezintă imaginea paradoxală a unei case pe timp de noapte, iluminată doar de un felinar, sub un cer albastru de zi.
Lucrarea „L'empire des lumieres” vândută la această licitație l-a inspirat pe regizorul american William Friedkin pentru filmul de groază „Exorcistul” (1973).
Pictura i-a aparținut unei arhitecte care a fugit din România comunistă
Pictura a făcut parte din colecţia privată a Micăi Ertegun, o arhitectă de interior care a fugit din România comunistă pentru a se stabili în Statele Unite ale Americii, unde a devenit o figură influentă în lumea artelor.
Ea a fost soţia lui Ahmet Ertegun, magnatul muzicii care a fondat casa de discuri Atlantic Records. Mica Etegun a murit la vârsta de 97 de ani, la finalul anului 2023.
Recordul precedent pentru o operă de artă a lui René Magritte vândută la licitaţii era de 79 de milioane de dolari în 2022, tot pentru o pictură din seria „L'empire des lumieres”.
Vânzarea acestei lucrări era aşteptată ca un moment de vârf al săptămânii de licitaţii de toamnă de la New York, în condiţiile în care piaţa de artă a înregistrat o încetinire din 2023, după un val de recorduri în 2022, la ieşirea din pandemia de coronavirus.
Citește și: Acuarela de pe coperta primei ediții „Harry Potter”, vândută cu 1,9 milioane de dolari