Record al prețurilor alimentelelor din ultimii doi ani, înregistrat în aprilie din cauza tarifelor SUA
„Fluctuaţiile cursului de schimb au influenţat mişcările preţurilor pe pieţele mondiale, în timp ce ajustările politicilor tarifare au intensificat incertitudinea pe piaţă”, a apreciat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 02 Mai 2025, 13:14 • Actualizat: 02 Mai 2025, 13:14
Indicele global al preţurilor produselor alimentare a atins în luna aprilie un record al ultimilor doi ani, în contextul incertitudinii provocate de tarifele vamale impuse de Statele Unite ale Americii.
Indicele preţurilor alimentelor, calculat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a crescut în aprilie până la 128,3 puncte, în creştere cu un procent față de luna martie şi cu 7,6% comparativ cu luna luna aprilie a anului trecut, până la cel mai ridicat nivel de după luna martie 2023, potrivit Bloomberg.
FAO publică în fiecare lună propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.
Chiar dacă este nevoie de timp pentru ca impactul majorării să se resimtă până la nivelul supermarketurilor, şi indicele FAO rămâne cu mult sub vârful atins în 2022, avansul din luna aprilie sugerează posibilitatea unor alimente mai scumpe după o perioadă în care inflaţia produselor alimentare a scăzut.
„Fluctuaţiile cursului de schimb au influenţat mişcările preţurilor pe pieţele mondiale, în timp ce ajustările politicilor tarifare au intensificat incertitudinea pe piaţă”, a apreciat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, potrivit Agerpres.
Alimentele care s-au scumpit cel mai mult
Creşterea din luna aprilie a fost cauzată în primul rând de avansul preţurilor la carne, care a fost de 3,2%. Au urmat scumpirile produselor lactate, cu 2,4%, şi a cerealelor, cu 1,2%.
Pe de altă parte, preţurile la zahăr au scăzut cu 3,5% în luna aprilie comparativ cu luna martie, mai ales din cauza îngrijorărilor referitoare la contextul economic mondial şi posibilul săi impact asupra cererii de zahăr din partea sectoarelor băuturilor şi procesării alimentelor. În plus, preţurile la uleiuri vegetale au scăzut cu 2,3%.
Într-un raport separat, FAO şi-a revizuit uşor în scădere estimările privind producţia mondială de cereale în 2024 până la 4,848 miliarde de tone, chiar dacă producţia mondială de orez în 2024/25 este aşteptată să înregistreze un avans de 1,5% până la un nivel record de 543,6 milioane de tone.
Citește și: INS: Scumpiri în toate domeniile economiei, anticipate de managerii români