Criză de medici neonatologi la nivel național
Statisticile arată că România duce atât lipsă de personal, cât și de aparatură performantă pentru secțiile de neonatologie din țară.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 07 Martie 2024, 13:31
O anchetă dezbătută public de Salvatii Copii România, în cursul zilei de 5 martie, devoalează lipsurile semnificative înregistrate în cadrul sistemului neonatologic din România, relatează Radio România Cluj.
Conform statisticilor, România se confruntă cu un deficit cronic de medici neonatologi, procentul de posturi vacante raportat la cele ocupate fiind cel mai mare dintre toate specializările, respectiv 40%.
Lipsă de personal și aparatură modernă
România nu stă bine nici la capitolul aparatură, întrucât vechimea medie exprimată în ani pentru echipamentele necesare specializării de neonatologie este de 8 ani, în contextul în care aparatura medicală performantă este esențială în salvarea nou-născuților cu prematuritate extremă sau cu patologii medicale grave.
Nașterile prin cezariană ocupă o pondere de 50% în România, iar rata nașterilor premature este de 9%. Procentul cezarienelor este cu aproximativ 16% mai ridicat în cazul secțiilor de nivel 3.
Rata mortalității infantile în România a crescut la 5,7 la mia de născuți vii, față de anul anterior, când rata atinsese 5,2 la mia de născuți vii.
Citește și: Campanie de încurajare a vacinării anti-HPV