Pacient cu cardiomiopatie hipertrofică obstructivă, tratat cu ajutorul unei tehnici minim invazive
Intervenția reprezintă o premieră chirurgicală cardiovasculară în România.

Publicat: 22 Martie 2025, 12:03 • Actualizat: 22 Martie 2025, 12:34
Un pacient care suferea de cardiomiopatie hipertrofică obstructivă, o afecțiune caracterizată prin creșterea grosimii părții musculare a inimii, a fost tratat cu ajutorul unei tehnici minim invazive.
Metoda i-a permis acestuia să se întoarcă la serviciu în două săptămâni, față de o lună și jumătate, cum se întâmplă în cazul operației clasice, prin tăierea sternului.
"Se curăță, practic, pe interior ventriculul, se taie porțiune destul de importantă din mușchi și se curăță și anumite cordaje, adică niște fibre care-s foarte îngroșate pe valva mitrală și care fac ca și această valvă să contribuie la obstrucție. E o tehnică... Practic, s-a pus la punct în școala italo-americană. Fiind un chirurg care de foarte mult timp am trecut pe minim invaziv, tot timpul am trăit cu certitudinea că, totuși, se poate face minim invaziv. Am făcut această rezecție amplă de mușchi din interiorul inimii, am reușit să curăț totul ca și cum aș avea o sternotomie, adică aș mai avea un abord larg. Am făcut o incizie doar de vreo 6 centimetri, fără să tai niciun os între coaste, iar pacientul a plecat a cincea zi, fără să mai aibă niciun fel de obstrucție și fiind fără simptomatologie", a declarat medicul primar chirurgie cardiovasculară Theodor Cebotaru, citat de Radio România Actualități.
Cardiomiopatia hipertrofică obstructivă poate fi depistată de la vârsta de 15-17 ani.
Nu toți pacienții care dezvoltă boala au nevoie de operație.
Citește și: Embolizare arterială tiroidiană, în premieră medicală națională la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti