Premieră la SCJU Suceava: Analize pentru diagnosticul precoce al insuficienţei cardiace asimptomatice la pacienţii cu diabet zaharat
Rezultatele sunt cunoscute în regim de urgenţă, într-un termen de maxim 15 minute.

Articol de Diana Oprea, Publicat: 12 Mai 2025, 14:11 • Actualizat: 12 Mai 2025, 14:11
O analiză care permite diagnosticul precoce al insuficienţei cardiace (IC) asimptomatice la pacienţii cu diabet zaharat va fi efectuată, săptămâna aceasta, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, infomrează, luni, unitatea medicală într-un comunicat de presă.
Potrivit acestora, analizele sunt gratuite, iar rezultatele sunt cunoscute în regim de urgenţă, într-un termen de maxim 15 minute, scrie Agerpres.
Determinarea markerilor imunologici, cu rezultat în 15 minute
„Cu ajutorul analizorului de determinare a markerilor imunologici în regim de urgenţă, cu rezultat în maxim 15 minute, care se află în dotarea Ambulatoriului, se poate doza un biomarker de referinţă – NT-proBNP (N-terminal prohormon al peptidei natriuretice de tip B), care s-a dovedit a fi un instrument valoros în detectarea disfuncţiei cardiace chiar şi în stadiile incipiente, adesea asimptomatice.
Nivelurile crescute de NT-proBNP reflectă stresul hemodinamic asupra inimii şi pot apărea înainte de manifestările clinice evidente ale insuficienţei cardiace”, susţine coordonatorul Centrului Antidiabetic Suceava, Claudiu Cobuz, medic primar şef Secţie diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.
Acesta susţine, de asemenea, că pacienţii cu diabet zaharat prezintă un risc de 2-5 ori mai mare de a dezvolta insuficienţă cardiacă faţă de populaţia generală, chiar şi în absenţa hipertensiunii arteriale sau a bolii coronariene.
Afectarea cardiacă, semnalată precoce
„Conceptul de cardiomiopatie diabetică – disfuncţia miocardică independentă de ischemie sau hipertensiune – a fost descris încă din anii ’70 şi subliniază necesitatea unui screening proactiv. În stadiile incipiente ale IC, simptomele precum dispneea de efort, fatigabilitatea sau edemele pot fi absente sau atribuite altor comorbidităţi.
Astfel, utilizarea unui marker biologic precum NT-proBNP poate semnala precoce afectarea cardiacă şi poate ghida investigaţii suplimentare (ecocardiografie, test de efort). Studiile clinice au arătat că NT-proBNP are o sensibilitate şi specificitate ridicate în diagnosticul IC, inclusiv la pacienţii cu DZ”, explică Claudiu Cobuz.
Cu sprijinul conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Suceava, utilizarea în premieră regională în cadrul unui centru antidiabetic în mod gratuit a acestui biomarker de insuficienţă cardiacă indică preocuparea continuă pentru a creşte calitatea serviciilor medicale pentru pacienţii cu diabet zaharat, atât în ceea ce priveşte diagnosticul precoce a patologiei cardiovasculare, cât şi necesitatea monitorizării complicaţiilor cronice specifice.
Citește și: Peste 350 de cazuri de tuse convulsivă şi două decese, raportate în primele 4 luni la nivel național