JO Paris 2024: Anchetă după ce organizatorii ceremoniei de deschidere au primit amenințări cu moartea
Regizorul Thomas Jolly a respins legătura momentului controversat al ceremoniei de deschidere cu opera „Cina cea de Taină”.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 05 August 2024, 08:47 • Actualizat: 05 August 2024, 09:05
Parchetul din Paris a deschis o anchetă după ce organizatorii ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice au depus o plângere penală referitoare la faptul că au primit amenințări cu moartea în mediul online.
Directorul artistic, regizorul Toma Jolly, și alte persoane din echipă au reclamat faptul că au fost hărțuiți și insultați, ba chiar amenințați cu moartea, pe fondul controverselor legate de un moment al ceremoniei în care persoane transgender și travestite au jucat într-o scenă interpretată de mulți drept o parodie la tabloul „Cina cea de Taină” al lui Leonardo da Vinci.
Ancheta este desfășurată de procurorii de la Centrul de Luptă împotriva manifestărilor de ură propagate pe internet, potrivit Radio România Actualități.
Explicațiile organizatorilor
Regizorul Regizorul Thomas Jolly a respins legătura momentului controversat al ceremoniei de deschidere cu opera „Cina cea de Taină”. El a explicat că a gândit acea secvență drept „o sărbătoare păgână a zeilor Olimpului”.
Thomas Jolly, directorul artistic din spatele ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, a declarat că blasfemia nu a fost niciodată intenția sa. „Am vrut să vorbim despre diversitate. Diversitatea înseamnă a fi împreună. Am vrut să includem pe toată lumea, atât de simplu”, a declarat el.
Conform organizatorilor, așa-zisa parodie la „Cina cea de Taină” a fost în realitate menită să îl interpreteze pe Dionysos, zeul grec al vinului și al livezilor, și să conștientizeze „absurditatea violenței între ființe umane”.
„În mod clar, nu a existat niciodată o intenție de a arăta lipsă de respect față de orice grup religios. Spectacolul de deschidere a încercat să celebreze toleranța comunitară.
Credem că acest obiectiv a fost atins. Dacă oamenii s-au simțit ofensați, ne pare foarte rău.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Paris 2024, Anne Descamps, în cadrul unei conferințe de presă.
Citește și: Organizatorii le cer scuze creștinilor pentru parodierea tabloului Cina cea de Taină și explică intenția