Cazuri de pestă porcină africană la mistreți, confirmate de DSVA pe două fonduri de vânătoare din Arad
Ultimul focar activ de pestă porcină africană din județ a fost eradicat în luna august.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 05 Decembrie 2024, 15:32 • Actualizat: 05 Decembrie 2024, 15:32
Autoritățile sanitar veterinare din județul Arad au confirmat mai multe cazuri de pestă porcină africană la porci mistreți, pe fonduri de vânătoare din zonele Bârzava şi Milova.
În cauză, autoritățile au luat măsuri de limitare a accesului în păduri, iar vânătorii au primit instrucţiuni de recoltare a unor animale vectori de transmitere a virusului, precum vulpi şi şacali.
Pesta porcină africană a fost descoperită după ce vânătorii au adus probe de carne de mistreț pentru efectuarea examenului trichineloscopic, a declarat joi directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu.
„Sunt afectate fondurile de vânătoare de la Bârzava şi Milova, fiecare cu efective de mistreţi estimate la 50 de capete. S-a dispus imediat reinstruirea personalului silvic şi a vânătorilor, recoltarea mistreţilor, şacalilor şi vulpilor din zonele afectate, conform cotelor anuale, aceste specii fiind vectori de transmitere”, a declarat Marcel Roşu.
Măsuri de prevenție aplicate în zonele afectate
Populația din zonă a fost înștiințată de instituirea interdicției de acces în pădurile fondului de vânătoare, relatează Agerpres.
De asemenea, în zonele afectate au fost instalate sisteme de dezinfecţie a roţilor pentru autovehiculele care au permisiune de trecere.
Totodată, o serie de măsuri de prevenţie au fost transmise către populaţia din localităţile apropiate.
„Suntem în perioada de risc major pentru propagarea pestei africane, având în vedere circulaţia porcilor şi consumul mare de carne, specifice lunii decembrie. De aceea, facem un apel la oameni să nu cumpere carne din surse neautorizate. Crescătorii de porci nu trebuie să permită accesul în exploataţii a persoanelor străine, fără respectarea măsurilor de biosecuritate, pentru că virusul se poate aduce uşor inclusiv pe tălpile pantofilor”, a precizat directorul DSVSA Arad.
În momentul de față, la nivelul județului, nu există niciun focar activ de pestă africană la porci domestici, ultimul fiind eliminat în luna august.