IAȘI: Sprijin pentru 352 de elevi şi studenţi la UMF, în cadrul programului „Primul student din familie”
Vor fi luate măsuri de tip „punte” pentru elevi, referitor la activităţi remediale, consiliere, orientare profesională, dezvoltare personală, sprijin financiar în valoare de 300 de lei pe lună, concursuri şi premii.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 10 Aprilie 2025, 11:27 • Actualizat: 10 Aprilie 2025, 11:27
Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr.T.Popa” din Iaşi a anunțat că participă la programul „Primul student din familie”, oferind sprijin pentru 352 de elevi şi studenţi din familii defavorizate.
Prorectorul UMF Iași, Lăcrămioara Şerban, a explicat că proiectul numit „UMF Iaşi - O şansă la studenţie” sprijină 162 elevi de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat şi 190 de studenţi ai UMF care nu deţin diplomă de licenţă.
Condiţia este ca aceştia să fie din zonele de Nord-Est şi Sud-Est ale ţării şi să fie primii din familie care urmează o facultate în efortul de a-şi construi un viitor educaţional şi profesional, potrivit Agerpres.
Măsuri de tip „punte” pentru elevi
În cadrul acestui proiect vor fi luate măsuri de tip „punte” pentru elevi, referitor la activităţi remediale, consiliere, orientare profesională, dezvoltare personală, sprijin financiar în valoare de 300 de lei pe lună, concursuri şi premii.
Pentru prevenirea abandonului universitar se va recurge la monitorizarea studenţilor cu risc, vor fi organizate activităţi remediale universitare, tutorat, consiliere psihologică şi vocaţională, şi se vor acorda subvenţii lunare de 330 de lei.
Acest proiect face parte din Programul „Primul student din familie - Regiuni mai puţin dezvoltate”, finanţat prin Programul Educaţie şi Ocupare 2021-2027.
Programul se derulează până pe 31 august 2027 şi are o valoare totală de 7,9 milioane de lei, din care 7,7 milioane de lei reprezintă asistenţă financiară nerambursabilă, iar 158.837 de lei reprezintă contribuţia UMF „Gr.T.Popa” Iaşi.
Obiectivul este reducerea abandonului şcolar şi universitar prin consiliere, activităţi remediale, sprijin financiar şi campanii de informare, contribuind la creşterea accesului la educaţie universitară pentru tinerii din grupuri vulnerabile.