ORADEA: Defibrilatoare automate în școli, achiziționate printr-o donație, în premieră în țară
15 defibrilatoare profesionale, automate urmează să fie instalate în 14 unităţi şcolare din Oradea.

Articol de Diana Oprea, Publicat: 18 Februarie 2025, 16:58 • Actualizat: 18 Februarie 2025, 16:58
Oradea este primul oraș din România care va instala 15 defibrilatoare automate în mai multe unități de învățământ, printr-un proiect inițiat de Asociația Sfântul Vincenţiu de Paul. Aparatele medicale vor fi predate marți către directorii de licee, şcoli gimnaziale şi grădiniţe, la sediul Inspectoratului Şcolar Bihor.
Defibrilatoare în școli
„Suntem primul oraş din ţară care va avea în unităţile de învăţământ defibrilatoare automate. De ce în şcoli? Pentru că sunt locuri frecventate, atât de copii, cât şi de adulţi şi sunt locuri sigure.
Nu se amplasează în locaţii publice, deoarece a fost un caz, în Braşov, anul trecut, unde s-a încercat acest lucru şi a fost furat. Scopul nostru este să facem comunitatea orădeană mai sigură, mai bună”, a declarat preşedintele Asociaţiei Sfântul Vincenţiu de Paul, Kis Balazs, într-o conferinţă de presă.
Defibrilatoarele vor putea fi folosite, după o serie de instruiri derulate în zilele următoare, atât de personalul din şcoli, dar şi de alte persoane care au făcut un curs de prim-ajutor, relatează Agerpres.
La conferinţa de presă de semnare a contractului de donaţie au participat inspectorul şcolar general Alin Ştefănuţ, inspectorul şcolar general adjunct prof. Kery Hajnal, preşedintele Asociaţiei Sfântul Vincențiu de Paul, Kis Balazs şi preşedintele Asociaţiei Clubul Sportiv Xterra Sport Bihor, Szokolszky Istvan.
Cum funcționează
Cele 15 defibrilatoare profesionale, automate, marca Progetti, urmează să fie instalate în 14 unităţi şcolare din Oradea: două colegii naţionale, cinci licee, cinci şcoli gimnaziale şi două grădiniţe.
Kis Balazs a desfăcut un pachet demonstrând utilizarea defibrilatorului. Acesta are dimensiuni portabile, o baterie valabilă cinci ani, câte două padele pentru defibrilare pentru adulţi şi pentru copii.
Mesajele verbale ghidează operatorul către ce are de făcut. Dar aparatul decide singur, după verificarea ritmului cardiac, dacă este nevoie sau nu de aplicarea manevrei de şoc sau să se continue resuscitarea pacientului.
„Inimi protejate, viitor asigurat”
„Este pentru toată lumea, pentru laici, cine vorbeşte limba română înţelege care este procedura de lucru. Nu se pot întâmpla erori. Chiar dacă pui padele pe cineva, aparatul nu va şoca pentru că recunoaşte ritmul cardiac”, a explicat Kis.
Aparatele vor fi montate pe un suport propriu, într-un loc vizibil şi accesibil, pentru a fi utilizat rapid în caz de urgenţă, în paralel fiind montat pe exteriorul clădirii un panou informativ cu textul „Inimi protejate, viitor asigurat. Instituţie echipată cu defibrilator automat”.
„Meritul acestui proiect nu este al nostru, pentru că noi am facilitat doar comunicarea. Instalarea acestor aparate nu implică costuri pentru unităţile de învăţământ. Consider că este o şansă oferită vieţii.
Eu sper să nu fie nevoie ca aceste defibrilatoare să fie utilizate, dar, dacă va fi nevoie, ele vor fi disponibile pentru cei care se vor afla în proximitatea unităţii de învăţământ”, a precizat prof. Alin Ştefănuţ.
Proiect în valoare de 97.500 de lei
Potrivit lui Kis Balazs, costul unui defibrilator automat este de 4.350 de lei, valoarea totală a proiectului fiind de 97.500 de lei. Factura pentru defibrilatoare a fost de 77.647 lei, din care 54.000 de lei (echivalent pentru zece defibrilatoare) au fost adunaţi de Asociaţia Xterra printr-un maraton de alergare numit „24 de ore pentru un zâmbet”, derulat anual în ultimii 14 ani, în beneficiul unor cauze sociale.
„Pe lângă faptul că promovăm sportul şi organizăm diferite evenimente sportive, răspunderea civică este pentru noi un lucru foarte important. În primii ani am contribuit la achiziţia de aparatură medicală pentru Spitalul de copii, secţia oncologie, apoi ne-am asociat cu alte asociaţii, la final cu asociaţia vincenţiană şi ne-a plăcut foarte mult ideea.
Am făcut un parteneriat care va dura mai mulţi ani, pentru că ne dorim să fim în continuare parteneri, înţelegând cât de important este acest proiect pentru comunitate”, a spus ultra-maratonistul Szokolszky Istvan.
Potrivit lui Kis Balazs, în România mor anual circa 70.000 de oameni din cauza neacordării la timp a primului-ajutor.
Citește și: Colectă mobilă de sânge, organizată la Spitalul Municipal din Caransebeş