ORADEA: Incintele metalice pentru deșeurile menajere, înlocuite cu insule ecologice digitalizate
Insulele vor putea fi deschise cu cardul sau cu telefonul mobil de către locuitorii din zona de proximitate.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 04 Iulie 2024, 16:37 • Actualizat: 04 Iulie 2024, 16:37
275 de insule ecologice digitalizate vor fi montate în locul incintelor metalice actuale pentru deşeuri menajere, începând de vineri până la finalul lui 2024, anunță Primăria Oradea.
„Aceste eco-insule sunt compuse din 5 module închise pentru fracţiile: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, biodegradabil şi rezidual. Acestea vor putea fi deschise cu cardul sau/şi cu telefonul mobil de către cetăţenii din zona de proximitate.
Principalele avantaje ale insulelor ecologice vor fi: împiedicarea pătrunderii neautorizate, reducerea mirosului, reducerea contaminării fracţiilor de deşeuri reciclabile, golirea eficientă de către operatorul de salubritate (modulele fiind dotate cu senzori de umplere), sistem de contorizare a utilizării celor 5 guri de acces”, se precizează într-un comunicat al primăriei.
Finanțarea proiectului
Insulele ecologice se realizează în baza contractului de finanţare pentru proiectul 'Dezvoltare, modernizare şi completare a sistemului de management integrat al deşeurilor municipale la nivelul Municipiului Oradea - Etapa 1', finanţat prin PNRR şi Acordul Cadru nr. 70/27.05.2024 privind achiziţia de insule ecologice digitalizate, încheiat între municipalitate, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Europlast România S.R.L.
Amenajarea platformelor destinate primelor locaţii încep vineri, în cartierul Rogerius, informează Agerpres.
Locaţiile insulelor ecologice digitalizate care vor deservi asociaţiile de proprietari se găsesc cu preponderenţă pe actualele amplasamente ocupate de către incintele metalice pentru depozitarea deşeurilor menajere.
Lucrările de amenajare
Lucrările de amenajare prevăd operaţiuni precum extinderea sau nivelarea platformelor existente unde este cazul şi crearea rampelor pentru golirea containerelor de deşeuri.
Principalul criteriu în alegerea locaţiilor a fost ca acestea să deservească aproximativ 200 de utilizatori/insulă ecologică digitalizată.
Preşedinţii/administratorii asociaţiilor de proprietari vor fi contactaţi de reprezentanţii municipalităţii în vederea stabilirii modului de utilizare a insulelor ecologice digitalizate de către cetăţenii arondaţi acestora.
Citește și: 70 de tone de gunoi, extrase din șantierul viitoarei Arene „Eroii Timișoarei”