Sedii de firme și muncitori cazați ilegal, într-un internat din Timișoara
Viceprimarul Timişoarei acuză conducerea liceului de evaziune fiscală și cere Prefecturii controale în internatele şcolilor.

Articol de Diana Oprea, Publicat: 15 Aprilie 2025, 16:43 • Actualizat: 16 Aprilie 2025, 08:23
Ruben Laţcău, viceprimarul municipiului Timișoara, a descoperit, în noaptea de luni spre marţi, muncitori în construcţii cazaţi ilegal, sedii de firme şi un cabinet de masaj-kinetoterapie în internatul de la Liceul Tehnologic de Vest. Acesta a cerut, marți, Prefecturii Timiş şi Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) să realizeze controale în toate internatele şi căminele din oraş.
Laţcău a afirmat că ceea ce face conducerea liceului în cauză este evaziune fiscală, iar Corpul de control al primarului face verificări în contabilitate pentru a elucida cum au fost fiscalizaţi banii încasaţi din aceste chirii.
Verificări la căminele și internatele din municipiu
Primăria Municipiului Timişoara (PMT) a anunţat în urmă cu două săptămâni că vrea să mute elevii din acest liceu în altă locaţie, dar elevi şi dascăli au protestat în curtea şcolii, refuzând relocarea, notează Agerpres.
„Sper că până la sfârşitul acestei zile, atât din partea Prefecturii, cât şi din partea Inspectorului Şcolar Judeţean, să aud despre un plan de control, prin care prefectul şi IŞJ vor merge să verifice toate căminele şi internatele din Timişoara.
În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, noi vom continua aceste demersuri. (...). Atribuţii de control are în primul rând Inspectoratul. În ultimii ani am avut discuţii pe această speţă de management şcolar”, a afirmat Ruben Laţcău, într-o declaraţie de presă.
Sesizări primite de la elevi
Viceprimarul a detaliat că noaptea trecută i-a fost trimis un reportaj, generat de mai multe sesizări pe care le-a primit de la elevi când a discutat cu ei.
„Mai multe eleve ale Liceului Tehnologic de Vest au spus că se întâlnesc când ies din clasă cu bărbaţi dezbrăcaţi care umblă în prosop pe culoare în şcoală şi am considerat să facem o verificare cât mai rapidă. De aceea am fost cu Poliţia locală (la internat).
Am descoperit că din cele patru etaje ale internatului acestei clădiri, două etaje sunt ocupate în întregime de diverşi oameni, de muncitori. În anumite spaţii erau firme care prestează activitate comercială, care fac pregătire profesională pentru paznici, era şi un salon de masaj sau kinetoterapie. Am văzut oameni care locuiesc acolo, în şcoală, de patru ani”, a explicat viceprimarul.
Închirierile ilegale, o formă de evaziune fiscală
Ruben Laţcău a arătat că după ce a găsit „locatarii ilegali” în şcoală, a înţeles de ce în ultimii trei ani, orice tentativă a sa de a muta acest colegiu dintr-un internat într-o clădire adecvată a eşuat.
„Conducerea şcolii este dependentă de aceste surse de bani iliciţi. Obiectivul în a funcţiona în acea clădire improprie, în a ţine clase, ore în săli de internat, în spaţii improprii, în a ţine pe copiii într-un corp de clădire unde nu au ateliere şi alte dotări necesare nu este acela de a se asigura pentru o şansă în viaţă pentru copii, ca aceştia să aibă infrastructurile educaţionale care să îi pregătească pentru o meserie.
Obiectivul este unul mercantil, de a face bani din aceste închirieri ilegale. Ceea ce se întâmplă în această şcoală este evaziune fiscală. Nu există cadrul legal prin care în clădirile de şcoală să aibă loc activităţi comerciale sau să locuiască persoane de ani de zile.
Noi, anul trecut, am dat o hotărâre de Consiliu Local prin care am creat un cadrul legal prin care să se poată închiria bazine de înot, săli de sport. Spaţiul respectiv are destinaţia de şcoală, iar acolo nu poţi să ai activităţi comerciale, oameni care să locuiască în diverse condiţii”, a subliniat vice-edilul.
Două etaje ale clădirii, exploatate de conducerea școlii
Ruben Laţcău spune că a văzut şi un apartament construit în atelierele copiilor de la Liceul Tehnologic de Vest, în care locuieşte o familie.
„Acum am văzut şi care este motivul pentru care conducerea şcolii, doamna director cu domnul contabil şef, insistă foarte mult ca şcoala să fie în această locaţie şi să nu se schimbe nimic: pentru că există acolo o reţea care are ca scop să stoarcă bani din resurse publice, bani care nu ştim unde merg, dar vom afla.
Corpul de control al primarului face, acum, verificări în contabilitatea şcolii (...). Vorbim de 40-50 de oameni care (...) sunt chiriaşi şi locuiesc acolo. Două etaje de clădire a şcolii sunt exploatate doar de conducerea şcolii în acest sens, economic.
În funcţie de rezultatul acestor verificări vom vedea exact ce plângere şi ce demersuri legale să facem, pentru că vom acţiona în acest sens. Aştept cu nerăbdare să aud un punct de vedere din partea IŞJ”, a transmis Ruben Laţcău.
Demiterea directoarei liceului
Viceprimarul a mai subliniat că aşteaptă astăzi demisia directoarei liceului, iar dacă nu o face ea, aşteaptă demiterea ei de urgenţă, de către IŞJ Timiş.
„Aştept astăzi demisia doamnei directoare. Iar în cazul în care dânsa nu are onoarea şi bunul simţ să o facă, aştept ca Inspectorul Şcolar Judeţean să o demită de urgenţă. Sau cel puţin să demareze procedurile legale care să conducă la această demitere, pentru că este absolut inacceptabilă această situaţie. (...)
Din ce am văzut în ultimele două luni pe această speţă, arată o situaţie în care această şcoală a fost acaparată de un grup infracţional organizat, care a întors copiii din şcoală, profesorii, i-a instrumentalizat împotriva primăriei, a acestor planuri de reformă şi de reabilitare de clădiri pe care primăria le are (...).
Aceasta, cu un singur obiectiv: să acopere corupţia morală care există la nivelul conducerii şcolii. Mă întreb în câte alte şcoli se întâmplă acest lucru în Timişoara, pentru că mi-e foarte greu să cred că este singurul caz”, a încheiat Ruben Laţcău.
Citește și: Amenzi de aproape 135.000 de lei, aplicate de DSVSA Brașov în urma a peste 100 de controale