TIMIȘ: Primul program de studii de licență în sistem dual în domeniul roboticii, lansat la Universitatea Politehnica
Studenții vor realiza orele de practică în cadrul unor companii multinaționale.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 02 August 2024, 15:12 • Actualizat: 22 August 2024, 15:22
Un program de studii de licență în domeniul roboticii, în sistem dual, urmează să fie lansat, în premieră națională, la Universitatea Politehnica Timișoara (UPT), transmite un comunicat de presă al universității, remis vineri.
Programul de studii a fost autorizat deja de Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, urmând ca sesiunea de admitere din toamnă, desfășurată între 22 august și 10 septembrie, să lanseze spre concurs 25 de locuri pentru cei interesați de studierea roboticii.
Programul, o premieră națională
„Programul de studii universitare în sistem dual reprezintă o formă de învăţământ inovatoare care combină cunoştinţele teoretice dobândite în cadrul universităţii cu experienţa practică obţinută prin parteneriate cu companii din diverse industrii. Această abordare oferă studenţilor oportunitatea de a-şi dezvolta abilităţile profesionale încă din timpul studiilor şi de a facilita tranziţia de la educaţie la piaţa muncii”, precizează comunicatul universității.
Organizat în parteneriat cu cinci companii multinaționale, programul „Robotica” va acorda burse tuturor studenților pe parcursul studiilor, relatează Agerpres.
Practică în companii de specialitate
„Acest program oferă o combinaţie ideală de teorie şi practică, asigurând studenţilor o educaţie completă şi adaptată cerinţelor actuale ale pieţei muncii, precum şi acces la cele mai moderne tehnologii. Universitatea Politehnica Timişoara se poziţionează, astfel, ca un lider în inovaţia educaţională, adaptându-se continuu la noile tehnologii şi cerinţele dinamice ale pieţei forţei de muncă a viitorului. Prin implementarea unor programe de studii moderne şi colaborări strânse cu industria, UPT oferă studenţilor oportunitatea de a dobândi competenţele necesare pentru a excela în carierele lor”, menționează rectorul UP, Florin Drăgan, în comunicatul de presă.
Sistemul dual de educaţie în robotică prevede ca 50% din activităţile didactice, cursurile, să se desfăşoare în universitate, iar restul de 50% să se desfăşoare în companie, respectiv laboratoare, seminarii, proiecte și practică.