Spectacolul "Să fim veseli ca să nu fim triști", pe 6 aprilie la Sala Radio
Distribuția este alcătuită din Toni Grecu, Doru Antonesi, Valentin Darie și Ioan T. Morar.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 16 Februarie 2024, 18:23 • Actualizat: 29 Februarie 2024, 13:54
Lider şi unul dintre cei trei membri fondatori ai grupului Divertis, Toni Grecu a fost invitatul dimineții de vineri în emisiunea "Matinal" de la Radio România Actualități.
"Este o mare plăcere să revin în această clădire [Radio România] N-o fac des, dar când vin aici am un sentiment aşa special, pentru că e un loc unde am pornit istoria post-revoluţionară a grupului Divertis. Aici s-au întâmplat primele spectacole mari ale grupului Divertis la Sala Radio şi de asta e un spaţiu mai special pentru mine, pentru noi, ca să nu mai spun de desele colaborări pe care le-am avut de-a lungul timpului cu Radio România Actualităţi sau cu Radio România Tineret, prin intermediul unor foarte importanţi oameni de radio, care cred că sunt şi undeva în istoria radioului şi mă refer aici la Florin Helmis, la Sorin Caracseghi, la George Enache. Sunt nume excepţionale care au clădit şi au pus energia lor în slujba Radioului", a spus Toni Grecu.
"Grupul Divertis a luat naşterea aşa cum ia naştere orice fenomen natural, aşa i-a fost destinul să se nască în 1981, prin intermediul a trei indivizi, pe care i-aţi şi enumerat, unul dintre ei vorbeşte acum la microfon, ceilalţi doi probabil că ascultă sau nu ascultă această emisiune, Doru Antonesi şi Florin Constantin, toţi trei colegi la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din Iaşi, colegi de grupă. Am participat la Cenaclu "Moldavia", un cenaclu care funcţiona în cadrul Casei de Cultură a Studenţilor din Iaşi şi de acolo, pornind aşa, pe calea asta a comediei, a comediei sociale, inspirată din viaţa noastră studenţească la vremea aia, care după aia s-a extins spre actualitatea care ne abuza, ca să zic aşa, în perioada comunistă, am reuşit să ne facem un soi de faimă şi am apucat anul 1989 relativ cunoscuţi într-un mediu intelectual, un mediu studenţesc, am avut şi nişte colaborări deosebite cu lumea teatrului, am scris împreună cu Doru Antonesi în 1988, un spectacol... un spectacol pentru teatru mic jucat de Ştefan Iordache şi pus în scenă de Silviu Purcărete, spectacol care se cheamă ''Astă seară stau acasă''. În fine, grupul Divertis a evoluat. Lângă cei trei, au venit ceilalţi pe care i-aţi enumerat deja. Nu mai consum eu timpul reluând ideea. Cert este că, după 1990 ne-am arătat faţa. Am apărut la televizor şi a început marea transformare a noastră. Am dezvoltat un sistem de spectacole combinat cu televiziune şi radio. A fost o perioadă extraordinar de puternică pe care am trăit-o şi care a însemnat pentru noi un moment deosebit în evoluţia pe care urma să o avem încă vreo 18 ani din momentul ăla, până în anul 2008, când am făcut de toate. Deci am făcut de tot ce se putea face", a adăugat el.
"Libertatea este mai importantă decât orice pe lumea asta şi militez cu toată forţa şi de câte ori am ocazia spun. E greşit când aud că unii regretă vremurile de dinainte de 1989, e foarte greşit. Oamenii ăia nu sunt suficient informaţi. În primul rând, tineri, oameni care n-au trăit atunci şi care, prin diverse mijloace, au auzit că erau locuri de muncă, că toată lumea era liniştită. Păi da, erau locuri de muncă, dar cum trăia lumea? Asta este problema. Cum trăia? Trăia prost, trăia în întuneric, tăria în beznă, trăia în frig, trăia în lipsuri. Nu vrea nimeni să mai stea la coadă pentru un pachet de unt o noapte sau două nopţi", a subliniat Toni Grecu.
Sala Radio va găzdui, pe 6 aprilie, spectacolul "Să fim veseli ca să nu fim triști".
Distribuția este alcătuită din Toni Grecu, Doru Antonesi, Valentin Darie și Ioan T. Morar.
"Este un spectacol foarte special şi e altfel decât ne ştie lumea, pentru că vom vorbi cu publicul, este un spectacol interactiv, e un spectacol în care cei de pe scenă nu doar spun nişte texte sau interpretează nişte momente, vor avea un dialog viu cu publicul. Publicul va conta, va juca în spectacolul ăsta, va primi întrebări, va răspunde la întrebări. Deci va fi un alt, o altă manieră de abordare a comediei politice, şi nu politice, că nu vorbim de comedie, vorbim de comedie în general, aici, da (...) Acest spectacol eu aş vrea să se termine cu un lucru pe care eu îl consider eveniment cel puţin din punct de vedere al comediei, adică pe scenă ar trebui să apară, sper să apară şi cred că o să apară preşedinţii care şi-au pus amprenta pe istoria recentă a României, adică: Nicolae Ceauşescu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu şi Klaus Iohannis - toţi pe scenă, într-o conferinţă de presă unică", a conchis Toni Grecu.