Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la sediul MAE
Diplomația românească racționează după o serie de declaraţii recente ale părţii ruse privind “teme importante, cu relevanţă bilaterală, care îşi au originea în trecutul istoric”.
Publicat: 17 Martie 2024, 11:16 • Actualizat: 17 Martie 2024, 11:24
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat, duminică dimineaţa, la sediul Ministerului Afacerilor Externe.
Ministrul Luminiţa Odobescu a reacționat astfel după o serie de declaraţii recente ale părţii ruse privind “teme importante, cu relevanţă bilaterală, care îşi au originea în trecutul istoric”.
Nemulţumire profundă a părţii române
“Ambasadorului i-a fost transmisă nemulţumirea profundă a părţii române cu privire la maniera deformată, trunchiată şi neconformă în care sunt abordate, inclusiv în comunicarea publică a Ambasadei Federaţiei Ruse, teme importante, cu relevanţă bilaterală, care îşi au originea în trecutul istoric. S-a reamintit ambasadorului Federaţiei Ruse necesitatea încadrării depline şi permanente în practica diplomatică, inclusiv în ceea ce priveşte menţinerea unei conduite responsabile în comunicarea publică”, se arată într-un comunicat al MAE.
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte ale Consiliului Securităţii, declarase vineri că rezoluţia Parlamentului European pentru returnarea aurului românesc trimis pentru păstrare în Rusia în 1916 - 1917 este o “obrăznice”, iar Uniunea Europeană “nu poate fi decât trimisă la dracu”, amintind în acest context de rezervele de aur ale Federaţiei Ruse îngheţate de Occident, a relatat agenţia rusă oficială de presă TASS.
În acelaşi timp, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Moscova nu numai că a returnat deja Bucureştiului tot aurul pe care România l-a trimis Rusiei în anii 1916 - 1917, dar i-a iertat acestei ţări o datorie uriaşă, depăşind cu mult valoarea respectivei rezerve de aur.
Rezoluție europeană pentru returnarea tezaurului
Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluţie prin care cere Rusiei să restituie integral tezaurul naţional al României pe care şi l-a însuşit ilegal.
În document, eurodeputaţii subliniază faptul că, în ciuda mai multor încercări de negocieri diplomatice după Primul Război Mondial, tezaurul naţional al României, trimis în Rusia între 1916 şi 1917 pentru a fi păstrat în siguranţă, nu a fost niciodată returnat integral de Rusia.
Citește și: România condamnă organizarea alegerilor prezidențiale ruse în teritorii ocupate din Ucraina și Transnistria