Directorul executiv al Fundației WVR, la RRA: Doar 35% dintre școli beneficiază de programul „Masa sănătoasă”
Copiii care au cea mai nevoie de programul Masa Caldă nu sunt incluși.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 19 Aprilie 2024, 10:04 • Actualizat: 19 Aprilie 2024, 10:04
Un studiu realizat de World Vision România arată că mai mult de o treime dintre copiii români din zonele defavorizate nu mănâncă micul dejun acasă, în timp ce părinții declară că nu au bani necesari pentru a cumpăra hrană pentru prânz.
În acest context, din cele 450 de școli din mediul rural, doar 35% beneficiază de programul „Masă sănătoasă”, program implementat de Ministerul Educației.
Mihaela Nabăr, directorul executiv al Fundaţiei World Vision România, a fost invitată vineri dimineață, la Radio România Actualități pentru a vorbi despre realitățile din teren.
„Ştim foarte bine că sunt mai multe opţiuni pe care putem să le avem în momentul în care implementăm acest Program Naţional de "Masă sănătoasă", adică putem să optăm pentru masă caldă preparată în regim propriu, pentru masă caldă preparată în regim catering sau pentru pachet alimentar. În momentul în care ne uităm cum este profilul Programului Naţional de "Masă sănătoasă", vedem că doar 9% dintre şcoli au această masă caldă preparată în regim propriu”, a declarat Mihaela Nabăr.
Fără pregătire pentru implementarea programului
Directorul executiv al WVR a mai declarat că lipsa fondurilor nu este principala problemă pentru lipsa de implementare a programului în școli.
„Cred că în acest moment nu există o colaborare reală între instituţiile de la nivel local responsabile, respectiv şcolile din mediile respective, primăriile care ar trebui să se ocupe de accesarea serviciilor de catering sau de investiţia în infrastructură care să permită efectiv masa caldă preparată în regim propriu. Mai mult de atât, vedem, ne spun profesorii sau cei din şcoli, că, din păcate, şi cei mai mulţi ne spun asta, 77% dintre şcolile selectate în program şi dintre cele care implementează în acest moment ne spun că nu pot să o facă sau au făcut-o foarte greu, pentru că nu a existat niciun fel de pregătire prealabilă a lor pentru implementarea acestui program.”
Potrivit acesteia, școlile care implementează programul „Masă sănătoasă” nu au un sistem just de selecție pentru ca acei copii care au nevoie să aibă acces la această masă.
„În loc să fie despre non-discriminare, despre acces la nutriţie sănătoasă, despre prezenţă şi participare şcolară, este despre discriminare, excludere, pentru că 23% dintre unităţile şcolare ne spun că apar conflicte între copii în momentul în care este masa aceasta livrată, pentru că nu toţi copiii au acces”.
Citește și: Înregistrările audio-video din şcoli vor putea fi accesate doar de către autorităţile abilitate