Dosarul delapidării Romgaz: Înalta Curtea va pronunța sentințele definitive pe 15 ianuarie 2024
Omul de afaceri Ioan Niculae şi fostul ministru al Economiei Adriean Videanu au fost achitaţi în primă instanţă.

Publicat: 13 Noiembrie 2023, 21:35
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că are nevoie de două luni pentru a da o decizie definitivă în dosarul delapidării Romgaz, în care omul de afaceri Ioan Niculae şi fostul ministru al Economiei Adriean Videanu au fost achitaţi în primă instanţă.
Instanţa Supremă a finalizat, luni, de judecat apelul declarat de DIICOT.
Magistraţii din complet au amânat pronunţarea în dosar pentru data de 15 ianuarie 2024, potrivit Agerpres.
În decembrie 2022, un complet de trei judecători de la aceeaşi instanţă a dispus achitarea lui Ioan Niculae şi Adriean Videanu pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare în dosarul privind Romgaz, în care prejudiciul calculat de procurori se ridică la peste 60 milioane de euro, pe motiv că "fapta nu există".
Magistraţii au lăsat nesoluţionată acţiunea civilă introdusă de Romgaz, fiind menţinut sechestrul pe bunurile companiei Interagro, până la concurenţa sumei de 282 milioane lei.
În acest dosar a fost implicat şi fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, însă Parlamentul a respins în două rânduri, în 2013 şi 2015, cererea DIICOT de a-l pune sub urmărire penală.
Pe parcursul procesului, judecătorii au exclus mai multe probe strânse de procurori şi interceptări realizate de SRI, punând în aplicare decizii ale Curţii Constituţionale, prin care a fost stabilit că nu se pot folosi în dosarele penale interceptări realizate în baza Legii 51/1991 privind securitatea naţională a României.
În esenţă, acuzaţiile DIICOT se referă la faptul că firma lui Ioan Niculae, Interagro (care operează mai multe combinate de îngrăşăminte chimice) a primit nelegal gaze din producţia internă a României la preţuri foarte mici, respectiv aproximativ un sfert din preţul practicat pe piaţă.
Procurorii susţin că, la începutul anului 2005, Ioan Niculae, fost acţionar majoritar şi preşedinte al SC Interagro SA Bucureşti, ar fi iniţiat un grup infracţional organizat împreună cu Marin Mirea, fost administrator al societăţii şi consilier pe probleme energetice al lui Niculae, şi cu Alpar Kramer, director comercial/marketing la Romgaz.
Grupul ar fi urmărit şi realizat delapidarea SNGN Romgaz SA, în sensul obţinerii de gaze naturale la preţuri inferioare celor practicate în mod normal, prin obţinerea în mod ilicit de discounturi comerciale pe care SC Interagro SA nu era îndrituită să le primească.
Conform DIICOT, grupul l-a avut ca lider pe Ioan Niculae şi o structură determinată, structurată pe paliere de comandă şi în unele cazuri şi de execuţie la nivelul fiecărei entităţi juridice implicate în cauză.
Procurorii mai susţin că membrii grupului au aplicat o strategie pe termen lung pentru a obţine o cantitate de gaze naturale de la Romgaz, fără ca acestea în fapt să fie plătite, sub disimularea că pentru gazele livrate au fost acordate discounturi.
"S-a reţinut că scopul asumat al grupării infracţionale iniţiate, constituite şi coordonate de către Ioan Niculae, reprezentant al persoanei juridice inculpate SC Interagro SA, a fost obţinerea ilegală a unor mari cantităţi de gaze naturale, cu precădere din producţia internă, la preţuri cu mult mai mici decât cele practicate de SNGN Romgaz SA cu ceilalţi parteneri de afaceri, delapidând Romgaz SA prin însuşirea pentru SC Interagro SA a unei cantităţi de gaze echivalente a valorilor totale a discounturilor acordate", explică anchetatorii.
Conform DIICOT, Ioan Niculae ar fi efectuat demersuri la nivelul conducerii Ministerului Economiei, acţionar majoritar la Romgaz SA, pentru a obţine ordine şi memorandumuri în încercarea de a se crea o aparenţă de legalitate.
Potrivit DIICOT, prejudiciul adus Romgaz se ridică la suma de 282,6 milioane de lei.