Turcia: Importurile de grâu, interzise 4 luni pentru a-i proteja pe producătorii din țară
Suspendarea importurilor de grâu în Turcia ar putea fi prelungită în funcție de condițiile de pe piață.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 07 Iunie 2024, 15:06 • Actualizat: 07 Iunie 2024, 15:05
Importurile de grâu vor fi interzise de Turcia începând din 21 iunie și până pe 15 octombrie, cel puțin, adică timp de aproape patru luni. Scopul acestei măsuri este de a-i proteja pe producătorii din țară de fluctuaţiile de preţuri.
Potrivit Ministerului Agriculturii de la Ankara, prin această măsură vor fi asigurate achiziţiile interne de materii prime și va fi creată o piaţă favorabilă pentru producători.
Instituția a precizat că suspendarea importurilor de grâu în Turcia ar putea fi prelungită dincolo de data de 15 octombrie, în funcție de condițiile de pe piață.
Anunțul a provocat scăderea cotațiilor la grâu
Acest anunț făcut de Ministerul Agriculturii din Turcia a provocat scăderea cotaţiilor la grâu, pe bursele de la Chicago şi Euronext, în condiţiile în care această interdicție înrăutăţeşte perspectivele cu privire la evoluţia cererii şi contracarează îngrijorările referitoare la pagubele provocate de vremea nefavorabilă culturilor de grâu din Rusia.
În jurul orei 09:35 GMT, cel mai tranzacţionat contract pe grâu de la Chicago Board of Trade (CBOT) era în scădere cu 2,1%, până la 6,26 dolari per bushel. La bursa Euronext, contractul futures la grâu cu livrare în luna septembrie a scăzut cu 4,1%, până la 241 euro pe tonă, cel mai redus nivel din ultima lună, potrivit Agerpres.
Turcia este o piață importantă pentru grâul din regiunea Mării Negre, mai ales pentru cel din Rusia. Astfel, în timpul suspendării importului ar putea fi agravată concurenţa pe alte pieţe de export.
„Cel mai probabil Rusia va avea cel mai mult de pierdut de pe urma acestei decizii. Rusia furnizează între 60-75% din importurile de grâu ale Turciei şi această interdicţie se pare că va intra în vigoare tocmai când noua recoltă a Rusiei trebuie vândută.
Dacă grâul rusesc nu mai poate fi vândut în Turcia, va trebui să fie oferit în alte părţi la preţuri mici, ceea ce ar putea însemna că alţi importatori din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia vor beneficia”, a spus un trader german de cereale.
În plus, Ministerul Agriculturii din Turcia a anunţat că exporturile de făină produsă din grâul cultivat local, care sunt interzise începând din luna septembrie 2018, vor fi permise din nou, iar exporturile de orz şi grâu dur se vor putea derula pe baza unei licenţe de export şi într-un mod controlat.
Potrivit datelor furnizate de Consiliul Internaţional al Cerealelor, Turcia ar urma să importe 12 milioane tone de cereale în sezonul 2024 - 2025. Din această cantitate totală, 8,5 milioane ar reprezenta tone de grâu.
Citește și: Indicele mondial al prețurilor la produse alimentare, în creștere pentru a treia lună consecutiv