O lucrare din marmură a sculptorului Auguste Rodin, vândută cu 860.000 de euro
Considerată „o marmură rarisimă” de Aymeric Rouillac, unul dintre comisarii acestei licitaţii, lucrarea în cauză, intitulată „Le Desespoir”, a fost realizată în anul 1892.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 10 Iunie 2025, 14:16 • Actualizat: 10 Iunie 2025, 14:16
O lucrare din marmură a sculptorului Auguste Rodin, regăsită din întâmplare, a fost adjudecată cu 860.000 de euro la o licitaţie organizată în grădinile Castelului Villandry, aflat în regiunea central-estică a Franţei, potrivit unui anunț făcut, luni, de casa de licitaţii Rouillac.
Considerată „o marmură rarisimă” de Aymeric Rouillac, unul dintre comisarii acestei licitaţii, lucrarea în cauză, intitulată „Le Desespoir”, a fost realizată în anul 1892 şi a rămas mult timp ignorată de proprietarii săi francezi, care credeau că era vorba despre o copie.
Variantă inspirată din celebra lucrare „Porte de l'Enfer” a lui Auguste Rodin, sculptura reprezintă o femeie aşezată, aplecată în față şi care îşi ţine talpa piciorului stâng între palme.
Sculptura este realizată din marmură albă, are înălţimea de 28,5 centimetri şi a fost scoasă la licitaţie cu un preţ de pornire de 500.000 de euro.
Sculptura, așezată mulți ani pe un pian, alături de fotografii de familie
La originea acestei descoperiri s-au aflat clienţi „veniţi pentru orice altceva” şi care credeau că sculptura, care stătea de mulţi ani pe un pian alături de fotografii de familie, era „un fals”, a explicat Aymeric Rouillac.
Timp de mai multe luni, alături de echipele sale de colaboratori şi de alţi specialişti, acest comisar de licitaţie a realizat mai întâi o anchetă genealogică a familiei care deţinea sculptura, potrivit Agerpres.
Pe baza unor rezultate promiţătoare, Aymeric Rouillac a prezentat marmura în faţa experţilor din cadrul Comitetului Rodin în luna martie şi a primit confirmarea privind autenticitatea lucrării „Le Desespoir” o lună şi jumătate mai târziu.
Comitetul Rodin a confirmat că această marmură „a trecut deja printr-o licitaţie în 1906 şi a dispărut apoi din circulaţie”, a dezvăluit Aymeric Rouillac. „Acum am regăsit-o”, a adăugat el.
Citește și: Tabloul „Nimfă dormind” de Nicolae Grigorescu, vândut pentru 330.000 de euro la o licitație