Premierul Ciolacu: Modernizarea Aeroportului Otopeni, obiectiv strategic al parteneriatului cu Emiratele Arabe Unite
Şeful Executivului român a exprimat interesul părţii române în menţinerea la cote înalte a relaţiilor bilaterale.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 18 Aprilie 2024, 15:53 • Actualizat: 18 Aprilie 2024, 15:53
Extinderea și modernizarea Aeroportului Otopeni sunt obiective strategice ale parteneriatului comercial cu Emiratele Arabe Unite, a declarat, joi, premierul Marcel Ciolacu.
De asemenea, cele două părți au discutat despre extinderea și modernizarea infrastructurii portuale și feroviare, investiții în energia verde și în procesarea alimentară.
Dezvoltarea de proiecte strategice comune între România şi Emiratele Arabe Unite a constituit linia directoare a întâlnirilor economice pe care premierul Marcel Ciolacu le-a avut în cadrul vizitei de lucru în Abu Dhabi, informează Guvernul, citat de Agerpres.
„Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut întrevederi cu managementul companiei ADQ Al Dahra, cu Khaldoon al Mubarak, CEO al companiei Mubadala, cu reprezentanţii companiei IHC/Abu Dhabi Ports şi cu Sultan Al Jaber, CEO ADNOC, preşedinte Masdar şi preşedinte al Summitul-ui mondial pentru acţiuni climatice COP28.
Şeful Executivului român a exprimat interesul părţii române în menţinerea la cote înalte a relaţiilor bilaterale şi în atragerea investiţiilor emirateze, context în care a subliniat importanţa celei de-a treia sesiuni a Comisiei inter-guvernamentale de cooperare, care urmează să se desfăşoare la Bucureşti în perioada imediat următoare”, se arată în comunicat.
Obiectivele strategice ale parteneriatului
Companiile emirateze pot avea o contribuție substanțială la dezvoltarea în România prin proiecte în energie, infrastructură, agricultură și procesarea alimentară și IT&C.
„Extinderea şi modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare şi feroviare, investiţiile în energia verde şi în procesare alimentară sunt obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu Emiratele Arabe Unite”, a afirmat Ciolacu.
Un alt domeniu abordat în cadrul întâlnirilor a fost dezvoltarea comerţului bilateral, cu accent pe produse agroalimentare şi IT&C, aceste mărfuri oferind un potenţial încă insuficient explorat.
„În ceea ce priveşte transporturile, pe lângă importanţa strategică a Portului Constanţa, România oferă oportunităţi de cooperare şi pentru dezvoltarea reţelelor feroviară şi rutieră de care dispune. Premierul Marcel Ciolacu a amintit şi de cele opt proiecte propuse de România în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), aflate în diferite stadii de realizare şi care pot fi interesante pentru investitorii cu expertiză în infrastructura de transport, energetică sau digitală”, mai precizează Guvernul.
Citește și: Guvernul încearcă să atragă investiţii de 15 miliarde de euro