Preţurile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 19 luni
Food Price Index, publicat lunar de FOA, măsoară modificările înregistate la un coș de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 06 Decembrie 2024, 14:20 • Actualizat: 06 Decembrie 2024, 14:21
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a ajuns la ce mai ridicat nivel din aprilie 2023 până în prezent, a anunțat vineri Organizația Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
Food Price Index, publicat lunar de FOA, măsoară modificările înregistate la un coș de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.
În noiembrie, acest indice s-a situat la o medie de 127,5 puncte, în creştere de la nivelul revizuit de 126,9 puncte înregistrat luna precedentă şi cu 5,7% mai mult decât valoarea înregistrată în perioada similară a anului trecut.
Estimări reduse pentru producția mondială de cereale
Luna trecută, cotaţiile uleiurilor vegetale au urcat cu 7,5% faţă de octombrie şi cu 32% faţă de noiembrie 2023, pe fondul temerilor privind o producţie mai redusă de ulei de palmier, în urma ploilor excesive din sud-estul Asiei, a precizat FAO. Preţul uleiului de soia a urcat în urma majorării cererii de import pe plan global; de asemenea s-au înregistrat creşteri ale preţurilor la uleiul de floarea soarelui şi rapiţă.
Preţurile la cereale au scăzut cu 2,7% luna trecută, pe fondul reducerii preţurilor la grâu şi orez, iar preţul zahărului a înregistrat un declin de 2,4% faţă de octombrie, după ce India şi Thailanda au început recoltarea, iar temerile privind perspectivele recoltelor din Brazilia s-au atenuat.
De asemenea, FAO a redus ușor estimările referitoare la producția mondială de cereale în 2024 la 2,841 miliarde de tone, după ce anterior previziona un nivel de 2,848 miliarde de tone.
Revizuirea indică o scădere cu 0,6% a producţiei mondiale de cereale în 2024, comparativ cu 2023, deşi rămâne la al doilea cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, se arată în raportul FAO.
Citește și: Companiile alimentare vând produse mai puțin sănătoase în țările sărace