Schengen: Mediul de afaceri, îngrijorat că pierde forţa de muncă după aderarea României
Muncitorii străini care vin să muncească în România ar putea pleca în alte părți din Europa.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 27 Martie 2024, 13:27 • Actualizat: 28 Martie 2024, 06:27
Mediul de afaceri și-a exprimat îngrijorarea privind pierderea forței de muncă adusă din afara Uniunii Europene, după aderarea parțială a României la spațiul Schegen.
Este necesară completarea legislației, pentru a nu adânci lipsa de personal din unele domenii, spune președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România, Cristian Pârvan, potrivit Radio România Actualități.
Muncitorii ar putea pleca să lucreze în Europa
„Este clar că trebuie reglementări, astfel încât această /.../ să fie controlată, interzisă, probabil nu se va putea, dar controlată şi supusă unor reguli, este ceva care este firesc. Firmele care au fost nevoite să apeleze la import de forţă de muncă au făcut eforturile financiare, organizaţionale de a primi şi a acomoda această forţă de muncă extra-comunitară.
S-au temut, le-a fost foarte clar că odată cu intrarea în Schengen, aceşti muncitori după vin România şi îşi obţin viza, pot după aceea datorită regulilor Schengen, să plece oriunde, să lucreze în Europa", a spus Cristian Pârvan.
Începând cu 31 martie, controalele la frontierele aeriene și maritime vor fi ridicate atât pentru România, cât și pentru Bulgaria.
Citește și: România, șansă pentru aderarea completă la spațiul Schegen până la finalul anului