Cazuri de West Nile, raportate în 9 țări europene
Specialiștii se așteaptă la o înmulțire a îmbolnăvirilor.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 13 August 2024, 07:34 • Actualizat: 13 August 2024, 08:44
Pe măsură ce Europa este traversată din nou de un val de caniculă, 9 ţări europene raportează răspândirea locală a virusului West Nile (WNV).
8 persoane au murit din cauza acestei boli transmise de ţânţari, relatează Rador Radio România, citând date ale agenţiei de prevenire a bolilor din UE.
Cel puţin 69 de infecţii au fost raportate în această vară, a informat, luni, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) într-un comunicat.
Specialiștii se aşteaptă ca numărul cazurilor de WNV să crească în următoarele săptămâni şi luni, având în vedere vremea caldă de vară şi faptul că ţânţarii care răspândesc virusul sunt indigeni în Europa.
„Sezonul de transmitere este în plină desfăşurare”, a atras atenția ECDC.
Până la sfârşitul lunii iulie, cazurile umane la nivel local au fost raportate în principal în Grecia (31) şi Italia (25), dar şi în Spania (cinci), Austria, Ungaria şi Serbia (câte două), precum şi în România şi Franţa (câte un caz).
Croaţia a raportat, de asemenea, primul său caz în august. 5 persoane au murit în Grecia, două în Italia şi una în Spania.
Săptămâna trecută, autoritatea sanitară de la Atena a emis un avertisment cu privire la virus, afirmând că este de aşteptat să apară mai multe cazuri şi că oamenii ar trebui să ia măsuri de protecţie pentru a preveni infectarea, cum ar fi reducerea timpului petrecut în aer liber în zonele afectate.
"Cazurile grave sunt rare, dar pot duce la meningită", a declarat recent managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş" din Capitală la Radio România Actualități.
Potrivit medicului Cătălin Gabriel Apostolescu, țânțarii pot transmite infecţia cu West Nile, indiferent de specia lor. Infecția are o incubație de câteva zile și începe cu simptome precum: febră, cefalee, dureri de mușchi și stare de rău general. Astfel, este greu de deosebit față de o gripă sau de o infecţie cu enterovirus, care dau aşa-numitele gripe de vară.
Institutul Național de Sănătate Publică recomandă populaţiei evitarea expunerii la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, utilizarea de substanţe chimice repelente pentru ţânţari, folosirea plaselor de protecţie la ferestre, desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei, îndepărtarea recipientelor de apă stătută şi gunoiului menajer din gospodărie.
Citește și: Peste 5.000 de cazuri de Covid, în decurs de o săptămână