Nutriționistul dietetician Karola Silaghi: Prin mici ajustări, putem crea un meniu de Paște mai sănătos
"Să ne gândim că, și de sărbători, avem același stomac, nu mai mare, nu mai încăpător și nu o digestie mai accelerată", spune specialistul.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 17 Aprilie 2025, 15:35 • Actualizat: 17 Aprilie 2025, 19:39
Masa de Paști este, în mod tradițional, un moment de răsfăț culinar.
Totuși, excesele alimentare din perioada sărbătorilor pot provoca probleme de sănătate.
Într-un interviu pentru Radio România Cluj, nutriționistul dietetician autorizat Karola Silaghi a oferit câteva recomandări alimentare mai sănătoase.
"Pentru masa de Paște, este important să alegem alimente care sunt atât tradiționale, cât și sănătoase, pentru a ne bucura de o masă echilibrată din punct de vedere nutrițional. Deci, trebuie să le preparăm păstrând regulile dietetice, adică să ne ghidăm după modelul unei farfurii sănătoase, care ne spune că jumătate din farfurie trebuie să fie compusă din legume și sau fructe, dacă se poate de sezon de exemplu. Acum, la piață găsim salată verde ceapă verde, leurdă ridichi, rucola, spanac ... Eu consider că este foarte important să consumăm legume de sezon, deoarece ele sunt mai bogate în nutrienți, sunt mai gustoase. Un sfert din farfurie trebuie să fie carbohidrați, un sfert proteine și, nu în ultimul rând, o cantitate mică de grăsim sănătoase, [precum] avocado, nuci, semințe, pește, ulei de măsline ulei de rapiță", a explicat specialistul.
Mâncărurile tradiționale de Paști pot fi preparate într-o variantă sănătoasă, fără a compromite gustul.
"Prin mici ajustări, putem crea un meniu de Paște mai sănătos fără a compromite gustul sau tradițiile. De exemplu, friptura de miel se poate prepara la cuptor cu foarte puțin ulei sau să nu folosim chiar deloc ulei, să adăugăm ierburi și condimente în loc de multă sare, cum ar fi usturoi, rozmarin, cimbru, lămâie și să-l servim alături de legume la cuptor. De exemplu, cartofi, ceapă, morcovi, țelină, păstârnac ...", a precizat Karola Silaghi.
Carnea de miel trebuie aleasă cu atenție.
"Atunci când cumpărăm carne de miel, ar fi bine să optăm pentru bucăți mai slabe, cum ar fi pulpele sau mușchiulețul, care conțin mai puține grăsimi. Și să nu uităm carnea de miel este o sursă excelentă de proteine de o înată calitate, este bogată în vitamina B, fier seleniu, zinc, astfel ajută la prevenirea anemiei și la întărirea sistemului imunitar. La ciorba de miel, putem folosi o carne mai slabă, multe legume, leuștean și, în loc de smântână, să folosim iaurt de exemplu. La salată de boeuf, putem înlocui maioneza tradițională, care este bogată în calorii și grăsimi saturate, cu o maioneză ușoară, făcută din iaurt cu puțin muștar și avocado", a explicat specialistul.
"La ouă umplute, maioneza o putem prepara din iaurt și muștar sau să mai adăugăm și un pic de avocado. Putem prepara o umplutură din brânză de vaci, gălbenuș de ou fiert, ceapă verde și iaurt sau o altă împlutură din ou fiert, avocado, zeamă de lămâie și ceapă de exemplu. Ca să pregătim un drob mai sănătos, putem alege o carne mai slabă, pe care să o tocăm noi, putem adăuga legume tăiate mărunt, de exemplu spanac, ciuperci, ceapă și morcovi. În loc de pâine sau pesmet, putem folosi fulgi de ovăz, quinoa sau pâine integrală și, nu în ultimul rând, să-l preparăm la cuptor. Gătirea la cuptor reduce cantitatea de ulei adăugat, ceea ce face drobul mai puțin gras și mai sănătos. La cozonac, în loc de zahăr putem folosi eventual mai puțin zahăr sau îndulcitor natural cu 0 calorii sau să îndulcim chiar cu fructe, banane, mere pere sau cu fructe uscate, stafide, caise uscate, prune uscate, curmale... Putem înlocui făină albă cu făină integrală sau cu o făină de ovăz pentru un conținut mai mare de fibre. Dacă dorim o variantă și mai ușoară și mai puțin calorică, putem folosi iaurt în locul unei părți din unt. La sarmale, putem pregăti o variantă mai sănătoasă înlocuind orezul cu bulgur, carnea de porc cu carne de curcan sau pui, iar în loc de smântână grasă putem alege o smântână mai slabă sau chiar un iaurt", a adăugat Karola Silaghi.
Unele alimente ar trebui evitate sau consumate cu moderație în perioada sărbătorilor.
"Pentru a evita să ne trezim după sărbători cu câteva kilograme în plus sau cu probleme digestive, ar fi bine să consumăm cu moderație din anumite alimente, cum ar fi dulciurile, prăjiturile, ciocolata, fursecurile, care de obicei sunt foarte bogate în zahăr și în calorii. Consumul excesiv de zahăr poate duce la creșterea în greutate și la fluctuații ale glicemiei, ceea ce poate provoca senzație de oboseală și foame constantă, din păcate. Putem opta pentru porții mici sau deserturi mai sănătoase de exemplu prăjituri de casă,cu puțin zahăr cu fructe cu brânză de vaci. La fel, în loc de produsele de planificație din făină albă, pâinea albă, patiseriile care sunt foarte bogate în carbohidrați simpli și pot duce la creșterea rapidă a glicemiei și sunt mai sărace în fibre, putem alege carbohidrați complecși, cum ar fi pâine integrală orezul brun chinoa rișcă bulguri sau paste integrale. De asemenea, ar trebui să evităm alimentele prăjite și grase care sunt bogate în grăsimi saturate de exemplu carnea de porc, cârnați, mezeluri, pateuri... Sunt foarte calorice, cresc riscul creșterii în greutate creșterii colesterolului și pot afecta sănătatea cardiovasculară. În loc să prăjim în ulei, am putea prepara mâncarea la cuptor, la grătar la aburi sau la airfryer. Și, nu în ultimul rând, ar trebui să evităm sau măcar să limităm consumul băuturilor alcoolice, deoarece sunt extrem de calorice și pot stimula apetitul. Totuși, dacă consumăm alcool, atunci să alegem un vin sec sau un șpriț sau un cocktail, care nu are așa mult alcool și mult zahăr adăugat".
Mesele festive trebuie să fie cumpătate, pentru a evita senzația de balonare și disconfortul digestiv.
"Să ne gândim că, și de sărbători, avem același stomac, nu mai mare, nu mai încăpător și nu o digestie mai accelerată. Avem foarte multe preparate culinare, este normal să gustăm din toate, dar nu mai mult de o farfurie obișnuită în care mâncăm de obicei. Ideea este să nu ne încărcăm digestia și să ajungem la o senzație de plenitudine și balonare și până la urmă să afectăm confortul sărbătorilor. Deci tot trei mese principale ar trebui să avem și eventual una-două gustări. Pentru o digestie mai bună, ar fi indicat să avem la fiecare masă legume pe farfurie. Tehnica de gătire să fie cât mai ușoară, să mâncăm încet, să mestecăm bine mâncarea și să nu uităm nici de hidratarea corespunzătoare. Și bineînțeles dacă se întâmplă să consumăm prea multă mâncare la o masă, atunci anumite alimente pot să ne ajute digestia. Cum ar fi ghimbirul, probioticele, iaurtul, chefirul, murăturile ... În cazul în care avem nevoie, putem folosi și suplimente cu enzime digestive. Ne ajută hidratarea cu apă, cu ceai de ghimbir, de mentă, de fenicul, de anason, deci avem foarte multe variante și, bineînțeles, o plimbare de 15 -30 de minute după mâncare ar fi minunat", conchide nutriționistul.
Citește și: În România, obezitatea afectează unul din trei copii