Risc crescut de infectare cu bacilul care provoacă tuberculoza, în două zone din România
Regiuni în care riscul de infectare cu bacilul Koch este mare au un nivel crescut de poluare.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 25 Martie 2024, 09:12 • Actualizat: 25 Martie 2024, 09:15
Românii din sudul și estul țării se confruntă cu un risc crescut de infectare cu bacilul Koch, care provoacă tuberculoza, potrivit medicilor de la Spitalul de plămâni „Marius Nasta” din București.
Într-un mesaj publicat cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva TBC-ului, directoarea spitalului, medicul Beatrice Mahler, a atras atenția că o calitate slabă a aerului poate influența sănătatea umană în diverse moduri, și că cercetările indică faptul că există o legătură între nivelul crescut de particule în suspensie și tuberculoză.
Evaluarea riscului de infectare cu bacilul Koch din perspectiva calității aerului creează o perspectivă diferită în lupta împotriva TBC-ului, potrivit medicului.
Ușoară creștere a numărului de noi cazuri de TBC din România
Coordonatoarea Programului Național de Control al Tuberculozei, Gilda Popescu, medic al aceluiași spital, a anunțat recent că România a înregistrat în 2023 o ușoară creștere a noilor cazuri de TBC, după un deceniu de scădere constantă. De altfel, România rămâne țara cu cea mai mare incidență a bolii din toată Uniunea Europeană.
„În 2023 avem 9.143 de cazuri de tuberculoză”
„Pentru România, rata incidenței tuberculozei a scăzut din 2002, când am avut 142,2 la suta de mii de locuitori și notificați 30.965 de cazuri de tuberculoză. În 2023 avem 9.143 de cazuri de tuberculoză, cu o creștere față de anul trecut, corespunzând unei incidențe de 48 la suta de mii de locuitori.”, a detaliat Gilda Popescu, potrivit Radio România Actualități.
Dintre județele României cu cele mai multe cazuri de TBC se numără: Dolj, urmat de Giurgiu și Brăila. Pe de altă parte, în județele Covasna și Harghita, incidența este sub media europeană, respectiv de 3,4 la suta de mii de locuitori.
Citește și: Numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză pediatrică, în creștere, în Iași