Semnal de alarmă tras de INSP: Numărul copiilor vaccinați a scăzut considerabil
Epidemia de rujeolă este o consecinţă a mişcării antivacciniste.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 15 Martie 2024, 09:46 • Actualizat: 15 Martie 2024, 11:30
Numărul copiilor vaccinați a scăzut considerabil, atrage atenția Odette Popovici, reprezentantă a Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Doar jumătate dintre copiii care au un an au fost imunizaţi, iar epidemia de rujeolă este o consecinţă a mişcării antivacciniste.
Odette Popovici a precizat că, potrivit celor mai recente estimări, doar trei sferturi dintre copii sunt imunizaţi la vârsta de 1,5 ani şi 79% - la 2 ani, mult sub indicatorul cunoscut de 95%, potrivit Radio România Actualități.
Specialista de la INSP a mai menţionat că proiectul de lege referitor la vaccinare a trecut de mult timp de Senat, dar se pare că este blocat în Camera Deputaţilor, iar consecinţele mişcării antivacciniste sunt vizibile. România a ajuns la epidemie de rujeolă cu 8.000 de cazuri şi opt decese.
Ministrul Sănătății: Acoperirea vaccinală a scăzut
La rândul lui, ministrul Sănătății a atras atenția asupra acestei probleme, la începutul lunii februarie. Oficialul a spus că acoperirea vaccinală în România a ajuns la aproximativ 80%, iar în cazul cele de-a doua doze a vaccinului rubeolă-rujeolă-oreion, acoperirea este de puţin peste 60%.
„2008 a fost anul în care a început o scădere progresivă”
„2008 a fost anul în care a început o scădere progresivă a acoperirii vaccinale cu celelalte produse care se administrau copiilor în mod obişnuit. Trendul acesta descrescător s-a păstrat. Dacă în acea perioadă aveam la marea majoritate a vaccinurilor o acoperire de peste 90%, ulterior această acoperire vaccinală a scăzut încet, încet.
Ne aflăm în jurul cifrei de 80% în momentul de faţă, iar dacă discutăm despre vaccinul reubeolă-rujeolă-oreion doza a doua se administrează doar în proporţie de puţin peste 60%.
Este clar că eşecul campaniei din 2008 a produs această neîncredere, ulterior au fost şi alte incidente, alte situaţii - vaccinarea COVID şi acolo a fost o parte de informare care a lipsit", a declarat Alexandru Rafila, în cadrul unei dezbateri, potrivit Agerpres.
Ministrul Sănătății a mai spus atunci că remedierea acestei probleme referitoare la acoperirea vaccinală în România se poate face numai printr-o campanie continuă de informare care să se realizeze împreună cu screeningul pentru depistarea cancerului de col uterin.
În opinia ministrului, s-ar putea extinde vaccinarea în farmacii, dar acest lucru trebuie să se facă treptat, după creşterea pregătirii profesionale a farmaciştilor în domeniul vaccinologiei.
Citește și: INSP reia apelul pentru vaccinarea copiilor