Studiu: Consumul de șampanie, printre factorii care ar putea reduce riscul de stop cardiac brusc
Milioane de oameni din întreaga lume mor în fiecare an în urma unui stop cardiac brusc.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 29 Aprilie 2025, 12:34 • Actualizat: 29 Aprilie 2025, 12:34
Un nou studiu de specialitate sugerează că unele obiceiuri, printre care se numără consumul regulat de șampanie și de fructe, dar și menținerea unei greutăți normale și a unei atitudini optimiste, ar putea contribui la reducerea riscului de stop cardiac brusc.
Milioane de oameni din întreaga lume mor în fiecare an în urma unui stop cardiac brusc, atunci când inima încetează să mai pompeze sânge în corp fără niciun avertisment. Acestea sunt cauzate de un ritm cardiac anormal periculos, atunci când sistemul electric din inimă nu funcționează corespunzător. Fără o intervenție imediată, cum ar fi resuscitarea cardio-respiratorie, acesta duce la deces.
Studiul a identificat 56 de factori de risc neclinici asociați cu stopul cardiac brusc, cuprinzând stilul de viață, măsurile fizice, factorii psihosociali, statutul socioeconomic și mediul local. Acesta a găsit dovezi convingătoare că abordarea acestor factori ar putea preveni un număr mare de cazuri.
Factorii care scad riscul de stop cardiac brusc
Cercetătorii au constatat că factori precum un consum mai mare de șampanie și vin alb, un aport crescut de fructe, împreună cu menținerea unei stări de spirit pozitive, gestionarea greutății, controlul tensiunii arteriale și îmbunătățirea educației, pot servi drept factori de protecție importanți.
Aceștia au concluzionat că între 40% și 63% dintre cazurile de stop cardiac subit ar putea fi evitate dacă se iau în considerare toți cei 56 de factori de risc. Concluziile lor au fost publicate în Canadian Journal of Cardiology.
„Din cunoștințele noastre, acesta este primul studiu care a investigat în mod cuprinzător asociațiile dintre factorii de risc modificabili non-clinici și incidența SCA.Am fost surprinși de proporția mare (40%-63%) de cazuri de SCA care ar putea fi prevenite prin îmbunătățirea profilurilor nefavorabile”, a spus co-investigatorul studiului, Renjie Chen de la Universitatea Fudan din Shanghai, potrivit The Guardian.
Cercetătorii au studiat mai mult de 50.000 de persoane folosind date din UK Biobank. Dintre cei urmăriți, 3.147 de persoane au suferit SCA în timpul unei perioade tipice de urmărire de 14 ani.
Eliminarea celei mai slabe treimi din cei 56 de factori de risc a sugerat că 40% dintre cazurile de SCA ar putea fi prevenite, conform studiului. Acest procent a crescut la 63% în cazul eliminării celor mai grave două treimi dintre factorii de risc.
Într-un editorial legat, Nicholas Grubic de la Universitatea din Toronto din Canada și Dakota Gustafson de la Universitatea Queen din Ontario, Canada, au declarat: „Una dintre cele mai intrigante constatări ale studiului este efectul cardioprotector asociat consumului de șampanie și vin alb, punând la îndoială ipotezele îndelung susținute cu privire la specificitatea proprietăților cardioprotectoare ale vinului roșu.
„Cercetările privind mecanismele de bază rămân neclare, dar aceste constatări întăresc ideea că beneficiile consumului moderat de alcool pot fi mai complexe decât se presupunea anterior.”, au adăugat ei.
Sugestia că șampania și vinul alb ar putea fi utile intră în conflict cu sfaturile existente. De exemplu, British Heart Foundation afirmă că schimbările în stilul de viață pot reduce riscul de SCA. Acestea includ reducerea consumului de alcool, renunțarea la fumat, o dietă sănătoasă, administrarea de medicamente și urmarea tratamentelor de la medic, precum și activitatea fizică.
Grubic și Gustafson au scris că, pentru a reduce „povara imensă” pe care SCA o reprezintă pentru sistemele de sănătate, sunt necesare strategii la nivelul întregii populații care să acorde prioritate prevenției. Însă, deși trecerea de la răspunsul la SCA la prevenirea acestora poate părea simplă, acest lucru ar fi mult mai complex în practică, au spus ei.
„Natura multifactorială a acestor evenimente - adesea influențată de o combinație de predispoziții genetice, afecțiuni cardiovasculare subiacente, declanșatori de mediu și factori de stil de viață - ridică provocări semnificative pentru profesioniștii din domeniul sănătății și factorii de decizie politică”, au adăugat ei.
Citește și: Studiu: Alimentele ultraprocesate, risc de deces prematur